Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Birro

Utmanarna!

Årets upplaga av serie A känns mer oviss än på länge. Trots att flera klubbar befinner sig i olika stadier av kaos så känns inte Juventus alls lika självklara den här säsongen.
Låt oss tar en titt på vilka lag det är som kommit allt närmare de svartvita dominanterna från Turin.

Milan har fått behålla laget intakt sedan förra säsongen, Inter är i ekonomiskt obestånd och sägs vara till försäljning och hos Roma är supportrarna arga på allt och alla som vanligt. I veckan sjöng 25000 Romafans ut sin avsky mot Osvaldo trots att han inte längre är kvar i klubben. De hatade honom när han var där och hatar honom när han lämnar. Logik och samförstånd är inte den anrika klubbens allra tydligaste signum…
Problemet med Roma är att det inte verkar finnas någon som har en konkret tanke eller plan på hur man över tid bygger ett framgångsrikt fotbollslag. Alla beslut som tas är kortsiktiga.
Lazio är svårlästa efter 0-4 mot Juventus i Supercupsfinalen, och Udinese måste väl ändå ha kramat ut det allra sista under förra säsongen… Eller orkar Antonio Di Natale briljera ett år till?

Under förra säsongen var Fiorentina seriens gladaste överraskning. I sina bästa stunder spelade Montellas lag den roligaste fotbollen i hela ligan och det var inte förrän precis i slutet av sista omgången som Milan snodde sista kvalplatsen till Champions League. I år har laget sålt Jovetic till Manchester City men fått in Ambrosini från Milan och Mario Gomez från Bayern Munchen. Matcherna på försäsongen har inte imponerat men jag hoppas ändå att Fiorentina lyckas utmana de större lagen i år. Resurserna och talangen finns och Vincenzo Montella har verkligen över tid nu bevisat att han är en tränare att räkna med. Han ingår i en djup och god tradition av civilierade och initierade människokännare som den italienska tränarakademin i Coverciano just utanför Florens skapat genom åren.

I Neapel har mycket hänt. Ny tränare är Rafa Benitez och Edison Cavani har ju flyttat till Paris. Men Higuain är onekligen en suverän värvning. Att han valde Italien och serie A, trots anbud från bland annat England, vittnar om att Italien inte förlorat all sin dragningskraft. Det finns fortfarande människor som låter ekonomin vara en betydande del, men inte den enda delen som räknas.
Napoli under Benitez kommer byta spelsystem. Bland annat kommer man omvandla trebackslinjen till en fyrbackslinje. Allt detta kommer säkert ta lite tid men under försäsongen har Napoli enkelt besgerat Galatasaray och Benfica och i London spelat 2-2 mot Arsenal, så det verkar som om man är på rätt väg.

Redan till förra säsongen talades det om att Napoli skulle tappa i slagstyrka när Lavezzi försvann till Paris men faktum är att Napoli blev BÄTTRE sedan han lämnade. Cavani är en annan typ av spelare och hans uppoffrande spel, både defensivt och offensivt, kommer saknas i Napoli. Men ändå finns chansen att i år på allvar våga utmana Juventus om ligatiteln.

För ett djupt splittrat land som Italien är Napoli nästan ett sorts landslag för det fattigare syd. En seger för Napoli i ligan, i så fall den första på över tjugo år, skulle betyda massor för alla som bor söder om Rom. Det skulle också vara en påminnelse för separatisterna i norr om att Italien är samma land både norr och söder om huvudstaden.