Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Marcus Birro

Filosofens svåraste utmaning.

Den här tiden är för en europeisk fotbollsälskare lite som att stappla fram i öknen. Sverige åkte ur EM mot Tyskland i onsdags, PSG köper sönder serie A, och på något märkligt sätt känns det som tusen års sedan ligorna tog slut och det känns som om det är lika lång tid tills de drar igång igen. Men redan ikväll är det elegant smygpremiär.

Tecknen har blivit allt fler under allt längre tid. Strändernas sand är snart färdigsilad mellan superstjärnornas tår, de flesta lag och ligor har varit i träning några veckor och i morgon är det dags för ett hett förspel till säsongen som snart drar igång.

Säsongen startar som den förra avslutade, med två finalag från Tyskland. Det nya är att ett av lagen numera har en spansk filosof vid rodret, med allt att förlora.

Inga fotbollsmatcher går i repris. Det är både en välsignelse och en förbannelse. Alla klubbar och lag är i rörelse och förändring. En del mer än andra. Bayern rasade över mållinjen i våras med en historisk trippel och mötte landsmännen Dortmund i CL-finalen i maj. Nu möts de igen i den tyska supercupen och vid det här laget har “Filosofen” Pepe Guardiola slagit ner sina spanska bopålar i den sydtyska granitjorden.

Få människor är så stenhårt förknippad med en klubb som Guradiola, både som spelare och tränare.
Många är vi som undrar hur det kommer att gå för honom. Går det att föra över det katalanska tänkandet på Bayern Munchen eller är Filosofen villig och beredd att lika mycket lära sig själv, som att lära ut, någonting nytt?
Jag tror det är en nyckelfråga i sammanhanget.

Jag tvekar lite om hur modigt det egentligen är att ta över Bayern Munchen. Är det att komma till ett perfekt dukat bord? Eller är det en rejäl utamning att försöka leda ett lag som precis vunnit allting?

Jag tror inte Guardiola drog på sig sina läderhosen och joddlade sig igenom sommaren efter Bayerns fanatstiska svit förra säsongen. På flera sätt kan det bara gå sämre i år. Samtidigt, och det är här min tvekan fäller ut det långa benet, så är utmaningen just nu och just i år faktiskt väldigt mycket på riktigt. Han HAR allt att förlora och du måste vara en galning eller Jose Mourinho för att älska det läget.

När man kommer till ett lag som precis vunnit allting ställs man på extremt svåra prov. Du måste hitta nya utmaningar och du måste framförallt intala spelarna och alla runtomkring klubben att de nya utmaningarna är lika mycket värda som allt det du just vunnit. Just Spanien som land och lag har ju varit mästare i den konsten. Att vinna EM, VM och sedan EM igen är overkligt. Lyckas Guardiola läcka in en enda sådan magisk droppe i årets Bayern Munchen kan han lyckas.

Det är svårt att avögra om det rätt höga skitsnacket som omger Guardiola just nu har någon bäring eller om det är avundsjuka och bittra kollegor och före detta vänner som sprider stanken. Men klart är att många gärna, av ren pervers skadeglädje, vill se Guardiola misslyckas. Den utmaningen kan bli hans största och svåraste.

Förra säsongen talades det rätt mycket om tysk fotboll. Det är ingen slump att två tyska lag möts i CL-final, det är ingen slump att Bayern Munchen lekte bort både Juventus och framförallt Barcelona på väg till final. I skuggav av Bayern Munchen gjorde ju ett annat tyskt lag, nämligen Dortmund en praktsäsong i fjor. Det ska bli mycket intressant att följa dem i år.

Bayern Munchen representerar en ny sorts totalfotboll. Möjligen inte lika estetisk njutbar som Barcelonas, men tydligare, mer konkret, och helt uppenbart just nubrutalt mycket mer effektiv.
Men för att på allvar och verkligen skriva in sig i historieböckerna krävs långsiktighet och återkommande framgångar och de senaste åren har ju de olika toppligorna i Europa stått i kvadraten och jonglerat framgångar mellan sig. Ska Tyskland bli kvar på tronen krävs det att man inte vilar sig mot flaggan man slagit ner på den europeiska fotbollens bergstopp. För lagen som klättrar uppåt är många och från många länder och ligor.