Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Birro

Vad Sverige är gjort av.

Farsan kom till Sverige från Italien för att bo i baracker och bygga upp landet.
Det var på sextiotalet. Det är länge sedan. Efter att arbetstiden gått ut åkte han hem igen, långt bort från det märkliga landet i norr. Men så gick det som det brukar gå. Kärleken, den eviga och starka, den oerhörda, drabbade honom. Så han kom tillbaka. Ringde mamma (som inte var mamma ännu ) från stationen i Kungsbacka. Han hoppade av för tidigt. Han skulle till Göteborg, kom från Malmö.
– Jag är tillbaka.
De fick åka och hämta honom med bil.
Med sig hade han en stor, otymplig radio som hans mor tvingat med honom.
– Så att du kan lyssna på italiensk radio i Sverige…

En Juventino som blev Öisare. Ett gigantiskt steg kan tyckas. En av alla de som kom hit och var med och byggde upp landet. Ungrare, jugolslaver, italienare, turkar. Fullt av konstigt folk…

Nu är Sverige ett mångkulturellt land. Då fanns knappt vitlök att införskaffa till pastasåsen. Nu finns hela världen runt hörnet, på torget, i mataffären, på teven. Det är högst nödvändigt. Vidsynthet skapar inga rasister. Fördomar och intolerans göds i mörkret, i det instängda rummet, bakom de stängda gränserna. Människor som läser böcker, som vill lära sig mer, som är nyfikna är väldigt sällan inskränkta främlingshatare.
Sverige är fullt av främlingar.

Fotbollens värld är ju så oerhört mycket mer än Allsvenskan. I Sverige lever medborgare från alla länder. Kolla Zlatan. Svensk. Hur gör skinheads-Torsten i…säg…Sjöbo…när Zlatan nätar mot Ungern en halv minut före slutsignalen? Jublar han? Förbannar han? Håller han på Ungern?

Sverige är en mosaik av folk, människor, länder och kulturer. Jag tror att kärleken till den italienska fotbollen först och främst odlas hos människor med utländsk bakgrund, och sen förs den vidare till infödda svenskar och alla andra,
Sverige är ett vackert land.
Det är kombinationen av det svenska och allt annat, som också är svenskt, som gör det vackert.