Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Marcus Birro

Tiggare eller supporter? Det är VÅR kärlek!

Att vara utlämnad till att sitta som tiggare vid den rike mannens bord är väl okej så länge den rike mannen strör sina smulor runt sitt bord. Men den dagen han plötsligt tröttnar på leken är den fattige bara fattig igen. Att sälja sig har sitt pris. Särskilt när köparen drar undan mattan och säljaren drattar på sitt sålda, magra arsle. Fråga Malaga. Fråga La Liga. Eller fråga hela landet Spanien för den delen.

Minns ni shejk Abdus Quereshi? Han var god för i runda slängar 1 miljard dollar. I mitten av nittiotalet lovade han att ÖIS skulle bli svenska mästare inom tre år.
Det gick så där.

Det hela var mycket besynnerligt. Han dök upp, köpte, och tröttnade. Jag minns några bilder på solande Öisare i USA och jag minns att det lovades en massa saker och jag minns att ÖIS inte vann Allsvenskan tre år senare utan fick spela kvalmatcher mot Umeå för att hänga kvar.
Sedan försvann shejken. han bara drog. Som en strandraggare i Rimini efter fulländat uppdrag inne på svenskhotellet.

Att sälja sig till kapitalet har fler än ett pris. För när kapitalet tröttnat på dig kan du inte återgå till någon form av anständighet. När den rika shejken tröttnat är du fortfarande såld. Med den skillnaden att du nu står utan pengar. Du är inte bara såld. Du är blåst också. Ändå vill så många klubbar ta risken att få sin heder och sina brallor avplockade. DET är verkligen besynnerligt. Kolla på Malaga. Shejk AI-Thani som pumpat in pengar i truppen tröttnar plötsligt och abryter hela affären. De råttor som kan lämnar skeppet. Resten blir kvar.

Igår var det premiär för La Liga och först ut var just Malaga, borta mot nyuppflyttade Celta Vigo som tröskat runt i Segunda Division i fem år. Men de hundåren, och flera försäljningar av viktiga spelare, har nu sanerat Celta Vigos ekonomi. Jag tror ingen supporter vill se sitt älskade lag harva runt i lägre divsioner och garanterat inte så länge som fem år. Samtidigt finns det inga genvägar till en hälsosam ekonomi. Särslilt inte i en stor fotbollsklubb. Utan dessa år hade Celta Vigo inte haft sådan god ordning. Spanien är ett land i förfall. Arbetslösheten är monstruöst stor och nästan alla klubbar i ligan har stora skulder.

Med andra ord är det två klubbar i varsin ända av den ekonomiska perversionen som möttes igår. Ett Malaga i moraliskt och ekonomiskt kaos, mot Celta Vigo i balans och harmoni.

Själva matchen är jämn. Celta spelar respektlöst och bitvis riktigt bra. Tempot är ovanligt lågt för att vara Spanien men ibland går det undan på ett skönt böljande sätt.
Det är roligt att se när lagen plötsligt bildar små öar av fyra, fem spelare och försöker härma Barcelona med snabbt kortpassningsspel. Skillnaden mot Barcelona är dock att varken Celta eller Malaga har spelarna för att under längre perioder tillförskaffa sig fördelar med det nätta samspelet. Det är också intressant att se flera geniala framspelningar, snabba spelvändningar, hårda skott i ribban, varvas med rena korpenmissar vid avslut, frisparkar och annat. Mot slutet spelar Celta mer än lovligt naiv, samtidigt som Malagas fysik betalar sig. Fabrice, enbart 19 år, gör0-1 . På övertid har Celta en nick som fine målvakten Caballero gör grym fin räddning på. Med en halvminut dansar bollen på Malagas mållinje flera gånger och helt ärligt är Celta värda minst en poäng men det är alltid de där sista centimetrarna som fattas nykomlingar i de stora ligorna. Det är aldrig slump att det är just dem som missar. Viktig premiärseger för ett stukat Malaga således.
Celta är dock förlåtna. Detta var deras debut i högsta serien på flera år. En okej debut, inte mycket mer.

Jag tror inte alls att det vi ser av rika araber som köper klubbar är fotbollens framtid. Det är på sin höjd fotbollen perverterade fikapaus. Detta kommer aldrig hålla. Shejkerna kommer tröttna, luftslott kommer spricka som såpbubblor och fotbollsvärlden kommer söka sig tillbaka till sina rötter. Det är en skam mot alla oss lojala fans att rika shejkar kan köpa tillträde till våra hjärtan bara för att stövla in och skövla det varmaste och bästa vi har, utan en tanke på vad kärleken betyder för oss.