Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Marcus Birro

Lycka till, Kommando Z.

Så är det klart då. Efter några turbulenta dygn med privatflyg och gömda fotografer. Efter några galna dygn hos Pippo Izanghi och på Ibiza, i Stockholm och Milano och Paris och tillbaka igen…

Zlatan är klar för PSG och det känns som när en förstoppning släpper.
Det är lättare att andas.

Personligen har jag aldrig varit med om större intresse för något jag gjort inom fotbollen. Zlatan väcker massor av känslor och de flesta har nog ansett att jag haft fel när jag uttryckt en viss förundran över hans val av klubb. Jag har hela tiden försökt förmedla hur känslorna och åsikterna skiftat här nere i Italien och att det också är stor skillnad om du pratar med folk här där jag är, i Venedig, eller i Milano, än om du snackar med folk i Florens eller Rom.
De flesta reaktioner jag fått rörande den här affären handlar om att Zlatan gör helt rätt, att han var ställd mot väggen och att han inte hade något egentligt val. Kort sagt. Det var Milan som ville ha bort honom. Kanske är det så, kanske är det inte så.
Det spelar just nu väldigt liten roll.
För nu är Milan lika död som Adam för herr Ibrahimovic. Han är ingen stor vän av nostalgiska stråkar. Han är inte en man som lever i väntan på det förflutna direkt. Nu är han del av ett halsbrytande dyrt och galet projekt och det kanske bär hela vägen till en CL-titel men för vem vinner han då? För sig själv? För en klubb som inte är äldre än vad jag är? För vilka fans? För vilket land?
På det sättet kanske ändå PSG är rätt klubb för en man och en spelare som alltid satt sig själv i främsta rummet och klubben i det andra.

Låt oss för några skrivna rader och sekunder lägga undan min passionerat patetiska lojalitet mot serie A. Låt oss istället blicka framåt. Vad väntar Zlatan nu? Det är inte på något sätt en främmande miljö för honom. Han har Thiago Silva där. Han har Carlo Ancelotti där, som kan vara den buttraste men klokaste farbror som italiensk fotboll någonsin fostrat. Han har Thiago Motta, Lavezzi och Pastore från serie A där. Han har rika investerare som säkert kan väldigt lite om fotboll men ändå haft den goda smaken att i alla fall för sina oljepengar införskaffa folk som kan en del om fotboll.

Zlatan har gjort till stor konst att vinna vart han äm hamnar. Han har vunnit ligan i Holland, Italien (med tre klubbar) och i Spanien. Han kommer vinna ligan med PSG i Frankrike också. Jag har svårt att se hur något enda lag kommer ta en neda poäng av PSG den här säsongen. Zlatan har begåvade kreatörer omkring sig, på planen, och vid sidan av planen, också i Paris och jag är övertygad om att Gud kommer lotta Milan och PSG i samma grupp i CL och jag är säker på att Zlatan inte kommer behöva Gud för att avgöra de båda matcherna helt på egen hand.
Kommando Z är inte älskad av alla, inte ens av många. Men Kommando Z skiter fullständigt i banala föreställningar som kärlek och lojalitet. Det finns andra band som vi inte ser. Det finns en revansch och en stolthet som inte går att solka ner ens med alla miljoner euro han kommer tjäna under sin tid i Paris.

Zlatan är 30 år. Äventyret har precis börjat. Karriären kanske håller fyra, fem år till. Vi amatörer kan sitta på första, andra eller sjunde bänk och berätta högt och tydligt vad vi tycker om allt han gör. Skillnaden är att han GÖR. Vi andra bara snackar om det. Det är möjligt att jag är en löjlig drömmare som gärna hade velat se Zlatan stanna här i Italien. Så är det. Men jag är säker på att han kommer bevisa att jag och alla andra har fel.

Grannarna spelar Verdi i natten. Underbart. Jag älskar Italien och jag älskar den här dumma lilla fotbollsligan de har i det här landet. Men jag älskar fan Zlatan också. Nu blir det till att hem och förhandla med frun om att se fransk fotboll i höst. Åtminstone när PSG spelar. Lycka till, Zlatan. Äventyret varken börjar eller slutar med dig. Det är du som ÄR äventyret.

Lycka till nu då, din galning. Jag kommer sakna dig under mina underbara söndagar framför serie A. Även om jag antar att du skiter rätt högaktningsfullt i det så vill jag att du ska veta att du betytt hur mycket som helst för serie A i Sverige. Och för Sverige i Italien.
Gå nu och lär de där snigelätarna hur man spelar fotboll.