Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Marcus Birro

Inter- Som att äta ost till fisk?

-Som att äta ost till fisk, skriver italiensk media efter Novaras historiska skalp igårkväll.

Italiensk media brukar annars hålla sig rätt städade och snälla innanför anständighetens gränser.

Själv skrev jag igår att det bara var att räkna timmarna innan Moratti sparkade sin tränare och nu har han gjort det. Det tog inte så många timmar.

Det är ingen hemlighet att Inter ville ha andra tränare före Gasperini. Ingen av de hetaste namnen kunde eller ville ta över laget och därför föll nitlotten på den ständigt sorgsne Gasperini som gjorde ett bra jobb med Genoa men verkat fullständigt uppgiven från början sedan han kom till Inter.

Till skillnad från Allegri som kom från Cagliari och långsamt slussade in nya tankar i Milan, ville Gasperini sätta sin prägel på Inter direkt. Men det har inte funkat alls. Hans spelsystem med färra antal backar (det är tänkt att de ska löpa kopiöst mycket, en förutsättning för att det ska fungera, och de har inte sprungit alls) har misslyckats. Gasperini har därefter inte haft en enda lösning på problemen som dykt upp under matcherna.

Han har stått där och sett gråtfärdig ut. Som Luciano Spalletti gjorde förr men utan hans förmåga att förändra spelbild.

Inter är, som alla storklubbar i Italien, en stolt klubb med anor. Det handlar om att bli en del av den kulturen innan man försöker vattenstämpla laget med sina egna tankar.

Det misslyckades Gasperini totalt med.

Novara har inte spelat serie A-fotboll på över femtio år och när man spelar hemma för första gången på ett halvt sekel spelar man brallorna av Inter och det är naturligtvis helt orimligt att Inter blivit så mycket sämre sedan i somras, så en del av den förlusten handlade nog rätt mycket om att göra pinan kort för Gasperini. Man spelade bort honom helt enkelt. Eller lät bli att spela snarare.

Nu ryktas det om Claudio Ranieri, den grånade gentlemannen med fotbollsvärldens vitaste skjortkragar, som aldrig vunnit en titel, men alltid gör ett perfekt och bra jobb fram till dess att hans lag hamnar på andra, tredje eller fjörde plats. Den senaste tiden har han vikarierat (?) som expertkommenator på RAI och gjort det med briljans.

Han är absolut rätt man för det här jobbet. Men vinner ligan, det gör han inte. Han vet inte hur man gör det helt enkelt.