Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Marcus Birro

Zlatans återkomst.

Idag vänder det och blir mörkare igen.

Vilket kom först? Dysterheten eller mörkret?

Sverige står på randen av fulländning under några korta nätter och i stugorna vid sjöarna trängs människorna med sin färskpotatis och sin smaksatta sill. Hammock, plaststolar, badminton i daggvått gräs, myror på marsch, lommen skrik, utedass, plastdukar och bleka flaggor i den lätta vinden.

Minns midsommar 1994 i en sommarstuga i Taberg med en svartvit teve som hoppade. VM i USA och den där sommaren som för oss tidiga sjuttiotalister alltid omnämns som magisk, kanske mest för att vår egen ungdom stod i fulländning de där veckorna.

I år är vi kvar i staden. Gatorna är tomma och perfekta för promenader.

Det är ju visst flera mästerskap den hör sommaren. Både VM för damer i Tyskland och så mästerskapen i Sydmamerika. Ska bli fantastiskt att följa. Till och med Allsvenskan, förr en otävttad suspensoar, är vacker så här års.

Från suspensoar till skönhet.

Tänk vad sommaren gör saker med skalle och hjärta.

Zlatans återkomst till Malmö är en sannasaga på speed. Tio efter att han spelade för MFF kommer han tillbaka med en sagolik karriär i bagaget för en av världens viktigaste klubbar. Dessutom med flera fina år framför sig,

På flera sätt är det dock en ynkedom att det är Milan som planerar att fira GrenNoLi när de kommer hit. Vi är plågsamt och pinsamt dåliga på att ta hand om våra hjälter i det här landet. Egentligen handlar det inte om att ”ta hand om” dem utan helt enkelt att minnas dem. Prata om dem. Skriva om dem. Hålla de levande. Men det gör vi inte. Vi är skitnödigt änsgliga för det förflutna.

Från officiellt håll har svensk fotboll fullt med att bestraffa supportrar.

I Italien talas det om Gren. Nordahl och Liedholm med stor vördnad och respekt. De ingår som en naturlig del av det offentliga samtalet om fotboll. De är en stor del av historien i ett land som insett att historien är en grundplåt för både nuet och framtiden.

I Göteborg fick Gunnar Gren betala som alla andra. Ställd längst bak i kön.

Ett svidande nederlag för all form av heder är vårt korta minne när det gäller svenska hjältar.