Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Birro

Respekt, kapten Allbäck. Vi är med dig!


Helt ärligt?

Vilken jävla dag.

När jag vaknade i morse hade jag en sorts krypande känsla i kroppen. Jag tog mig till gymmet för att träna bort den där oron, men det hjälpte inte riktigt.

Jag mådde som himlen, oroande hotfull.

Sedan kom regnet. Och åskan.

Först valsar Tottis namn runt i skitsnacksgrytan och just när regnet dragit vidar över Östergötland kommer nyheten att Marcus Allbäck är misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Okej. Där är vi.

När Allbäck kom tillbaka till Öis efter sina proffsår utomlands hade han flera klubbar att välja emellan. Han valde Öis. Han blev lovad bra mycket mer pengar i dessa andra klubbar. Han valde Öis. När Expressen skrev något som indikerade att han blivit lovad pengar och en del annat reagerade han med all rätt och förklarade att så inte var fallet. Och så var inte heller fallet. Han valde Öis eftersom han ÄR Öis.

Det är alls svårt att tänka sig Öis de senaste femton åren utan Marcus Allbäck.

Jag tror inte han är skyldig till det han anklagas för. Jag tror han är oskyldig. Jag är rätt övertygad om det.

Jag må vara en naiv drömmare som tror gott om mina medmänniskor och mina hjältar.

Det är inte en svaghet, medborgare, det är en styrka.

Hans familj har fått utstå rätt mycket elände de senaste åren. Det är klart att det slitit även på Marcus Allbäck.

Jag känner honom inte men har i hela mitt liv högaktat honom. Vi är inte så många offentliga Öisare så det blir att man säger hej om man ses eller skickar ett sms på jul och så.

Marcus Allbäck är en Totti i miniformat. Jag har applåderat hans närvaro på bänken i det svenska landslaget och jag har alltid varit väldigt stolt och glad över att det faktiskt är en Öisare som är med och styr och ställer i toppen av svensk fotboll.

En gång ringde han och var sur på mig. Det var Öis första match i allsvenskan för några år sedan och GAIS körde över dem. Jag satt i Canal + då och kritiserade Öis tillfälliga målvakt som de lånat in i all hast.

Jag var onödigt hård mot honom.

Allbäck (som då spelade i Öis) ringde och förklarade att vi Öisare måste hålla ihop, att det är onödigt fegt att gå till så hård attack mot en ung, rädd och oerfaren målvakt.  Han höjde aldrig rösten, var aldrig otrevlig, väldigt hövlig och respektfull.

Han hade naturligtvis rätt. Jag ringde själv upp målvakten i fråga samma kväll och förklarade (på hans mobilsvar, han svarade inte) att jag var uppriktigt ledsen om han blivit sårad.

Sedan dess är jag mycket mer uppmärksam på vad jag säger och hur jag säger det. Särskilt i teve.

Marcus Allbäck är en hjälte. Det spelar egentligen ingen roll vad som händer. Han är en hjälte.

Jag sätter en måndaslön på att han är oskyldig och att han kommer frias från detta.

Tills dess ska han, hans familj, och alla andra veta att han har människor som tror på hans oskuld i detta och till hundra procent står vid hans sida.

Respekt, kapten! Vi är med dig.