Marcus Birro

Lagerbäck! Coolare än Zlatan.

Lagerbäck är coolare än Zlatan. När Sverige missar VM och en hel presskår tycker Lagerbäck är en trist gammal pärmbärare, en alldeles för kollektiv och trygg gammal gråsosse så ser Nigeria en frälsare.


Han är perfekt för Nigeria. Han är lugn, kunnig, intelligent, svensk, medkännande, varmhjärtad och solidarisk. Sådant som en del afrikanska länder endast kan drömma om.


När resten av Sverige kommer sitta hemma framför teven får han uppleva ett VM på plats. Han får dessutom göra det som förbundskapten för ett av de lag i VM som kommer få mest uppmärksamhet. Vem hade trott att Zlatan får se VM från en soffa i Malmö medan Lagerbäck av alla människor kommer befinna sig mitt i händelsernas centrum?!


Miljoner par ögon kommer vara riktade mot hans landslag och honom själv.


Mitt enda råd är att han fortsätter vara sig själv.


Jag är övertygad om att hans sätt att vara och tänka fotboll kommer vara långt mycket mer uppskattat i Nigeria än här hemma i Sverige där vi håller på att monterna ner, skruva isär, göra oss av med allt det som i andra länders ögon alltid varit det bästa och vackraste med det här landet: solidaritet, gemenskap, social välfärd, en sorts varmhjärtad kollektiv individsyn, ett inte allt för korrupt och värdigt samhälle.


Vi är kräktrötta på allt sådant här hemma. I resten av världen är det vad vi är kända för.