Marcus Birro

In Lippi we Trust! (Vem kommer krälande ur vilken grotta?)

Lite rörande att så många ställer mig till svars för vad Marcello Lippi säger och tycker.


Jag tackar för det förtroende ni ger mig.


Det blåser på toppen, som Emir på fyran brukar säga.


Synd bara att jag aldrig känt mig stå på toppen.


Nåja. Jag kan förstå att folk undrar. Jag har ju försvarat Lippi förut.


Om man lyckas trycka tillbaka de rosakletiga megarubrikerna från konkurrenten om böghat och annat så blir Lippis uttalande en aning mer begripligt men kanske inte lika upphetsande för småkåta rubriksättare.


Lippi motsäger sig kärleksförhållanden i sitt landslag. Det är helt rimligt. Det är för övrigt så på massor av företag i Sverige. På Systembolaget i flera städer är det tex förbjudet för de anställda att inleda relationer med varandra.


Jag känner folk som fått sparken för att de blivit kära i sin arbetskamrat.


Skulle det mot förmodan visa sig att Marcello Lippi tycker att bögar är sämre människor än andra (vilket han alltså aldrig varit i närheten av att påstå) skulle jag vara den första att fördöma.


Det är som med Påven och den katolska läran. Svensk media är sjukligt fixerade vid vilken syn de katolska länderna har på folks sexuella läggning.


Sverige är ett föregångsland i den här frågan. Det ska vi vara stolta över. Det ger oss dock inte rätten att nonchalant avfärda folk som böghatare och värre när någon säger något som inte riktigt passar in i vårt blågula pussel.


Pasolini heter en av Italiens mest berömda författare genom tiderna. Han var öppet homosexuell och blev mördad utanför Rom 1975. Men hans verk och hans öde lever fortfarande starkt i den italienska folksjälen.


Att nu måla Lippi som böghatare är en lögn och en stor skam.


Jag tror inte att Lippi är född under en sten eller en grotta.


Inte en djupare grotta än nuvarande biträdande förbundskapten för Sverige kom krypande ut från när han tyckte saudiska kvinnor kunde se matchen hemam vid teven istället för på läktaren.


Jag tror inte heller Lippi är en värre stenåldersmänniska än vår svenske kung som berömmer små diktatoriska furstusamhällen med en lätt gläffsande iver.


En duktig spelare är en duktig spelare oavsett sexuell läggning. Om inte, skulle vi knappast haft något damlandslag.


In Lippi we trust.