Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Birro

Vem äger en klubb?

Sepp Blatter är ingen oljad ande direkt. Satan i gatan vad långsamt droppen letat sig ändå ner (eller om det är ända upp.) Nu går han ut och småmyser lite om restriktioner kring utländskt ägande. Det är sådant som diskuterats bland supportrar och fans hur länge som helst.


Vem tar Manchester City på allvar längre? När uppenbart kriminellt rika araber i slöja slungas in genom svängdörrarna utan ens ett enda gram fotbollskärlek i blodet. Jag vet vilka som tar City på allvar; deras fans. Det är de som får ta striden.


Gudrun Schyman brukar älska att kollektivt skuldbelägga män. Det är en lite rolig grej hon har, en sorts krok i tillvaron att hänga upp sin smutstvätt på. Du som är man är en del av ett större sammanhang. Du är medskyldig till vad andra män gör bara för att du är man. Det är naturligtvis bara skitsnack. Det är dessutom ett farligt sätt att se på människor. Det skulle aldrig fungera om man översatte begreppet ”man”  med jude, färgad, indier eller svensk. Eller halvitalienare…


Det är ändå en viktig fråga. Vem äger tolkningsföreträde till ditt eget liv? Du givetvis. Den frågan kan man flytta över till en fotbollsklubb. Vem äger en klubb? Är det familjen som har fyra generationers supportrar i sina led, som går på matcherna, som klär sig i sitt lags färger, som tillbringar timmar att tala om, tänka på, och fundera kring klubben, som älskar och lider i framgång och motgång? Eller är det nyrika araber från andra sidan jorden som köper en klubb de inte kan namnet på?Det sägs att England regerar fotbollen. Jag håller givetvis inte med. Jag äger tolkningsrätt till mitt liv och i mitt liv är Italien världens vackraste fotbollsland. Det spelar dock mindre roll. Man behöver nämligen inte välja. Man kan älska båda. Man kan vara en välsignad fotbollssköka och skreva för allt som är vackert. Som supporter!


Enligt nya beräkningar från engelska fotbollsförbunder är PL- klubbarna skyldiga drygt 49 miljarder kronor. Det är mycket pengar.


Det talas om att utländska ägare skulle vara lösningen på problemen som finns i Italien. Roma sade nej till en storaffär för en tid sedan. Det går snabbt att sälja sin själ. Man kan fnaska runt ett tag innan man åker på klamydia eller flatlöss. Men man bör vara försiktig med vem man kryper ner bland lakanen med. Klamydia kan du bota. Men din oskuld får du aldrig tillbaka.


Det är mycket som är ruttet i italiensk fotboll. Men man har sin själ kvar. I England verkar den ha ett pris.