Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Berggren

Svenskar kan inte köra motorväg

Våra säkraste och bästa vägar är våra fina motorvägar. Till exempel E4:an mellan Stockholm och Helsingborg, som jag ofta kör. Ja, det är lite stökigt på 2+1-vägarna runt Ljungby och genomfarten i Jönköping känns kanske inte helt modern.

Men det där är små problem jämfört med filkörningen. Den är bedrövlig. Svenskar kan helt enkelt inte hantera mer än en fil på en väg. Och det här går inte att lagstadga bort, det handlar om lite spelsinne bland oss som kör. Vi måste klara av att anpassa oss lite efter varandra, att se och känna när det är dags att gasa och när vi ska byta fil.

Vi har högertrafik i Sverige så till att börja med så bör alla hålla sig till höger. Den, eller de, vänstra filerna används för omkörning och då menar jag omkörning, inte att ligga 1 km/tim snabbare än bilen i högerfilen.

Jag tror också att de flesta håller med mig om ovanstående. Men det blir bekymmer när det är gles kö med bilar till höger – då vill inte bilarna i vänsterfilen byta fil för de ser att de om x antal km så ska de köra om igen.

Resultatet blir ett det blir en tät kö i vänsterfilen och gles kö till höger. Och att bilar börjar köra om andra på insidan för att ta sig fram. Livsfarligt.

Tyska Autobahn anses av många vara ett föredöma och även om trafiken där kan vara lite hetsig ibland så har de i alla fall koll på filkörningen. De är inte så skitnödigt nervösa för att köra lite snabbare i vänsterfilen när det behövs och de har lärt sig titta i backspegeln och ha koll på bilarna runt sig.

Jag önskar att vi hade råd med fler mil motorväg i Sverige och det kommer att behövas om vi ska kunna sänka olyckstalen. Men då måste vi samtidigt lära oss att hantera fler filer än en.

Det är inte så svårt – men det kräver aktiv bilkörning och ett spelsinne i trafiken.