Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krönika: En katastrofal polisinsats

image

Publikfesten i torsdagens futsalderby mellan IFK Göteborg och Gais uteblev då man tvingades stänga insläppen till Lisebergshallen på grund av våldsamheter mellan supportrar på Avenyn. Detta hade kunnat undvikas om Polisen hade agerat på ett vettigt sätt under kvällen.

Ni vet förutsättningarna vid ett derby mellan två storstadsrivaler. Oavsett om det är gäller fotboll, hockey eller fickpingis – eller som nu den mycket fotbollslika sporten futsal. Oavsett vad man tycker om det så VET man att det kommer att hetsas fram och tillbaka mellan lagens supportrar, det kommer alltid finnas folk som vill ge varandra ”käftsmällar” – vissa verbalt och vissa rent fysiskt. Detta är den verklighet som råder, och som ordningsmakten har att anpassa sig efter.

Gårdagens scenario är ett skolboksexempel på hur Polisen inte skall agera om man vill undvika konfrontationer och bråk:

Man låter ett stort antal stökiga Gais-supportar ”ockupera” en spårvagn, något man var väl införstådda med i förväg.
Man låter spårvagnen passera rakt utanför det ställe där nästan samtliga Blåvittsupportrar har sin uppladdning. Detta blir som en ren uppvisning i provokation.
Man låter det hela bevakas av endast två poliser.

Det hela spårar givetvis ur snabbt. Någon på vagnen drar i nödbromsen rakt framför den blåvita pubsamlingen, och det hetsas och kastas diverse olika föremål samt knallskott mot supportrarna. Sedan är kaoset naturligtvis ett faktum, och helt omöjligt för de två poliserna att försöka avstyra.

Polisledningen får givetvis ta på sig ansvaret för att sammanstötningen kunde inträffa så enkelt och öppet. Det normala är att man försöker hålla supportergrupperna så åtskiljda som möjligt, i stället lät man den ena gruppen ”paradera” framför den andra med obefintlig bevakning. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det skulle bli kaos och kravaller. En katastrofal polisinsats, oavsett underbemanning eller andra förklaringar.

Extra beklagligt blir det eftersom bråket resulterar i stängda insläpp till matchen på extremt stark inrådan från Polisen, med följden att större delen av publiken missar matchen.
Utebliven publikfest, kravaller och svarta rubriker – dessutom en stor ekonomisk smäll för IFK Göteborg Futsal som tog en enorm kostnadsrisk för att kunna genomföra matchen med supportrar på plats.

Avslutningsvis: Ansvaret ligger självklart i slutändan på varje individ som väljer att delta i ett bråk. Men med de givna förutsättningar som fanns inför just den här matchen kunde Polisen enkelt ha förhindrat en stor sammanstötning på stadens paradgata.

Joakim Hanäs