Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hegestrand

Ofrivilligt mjölkfri

Det här med att allt jag äter nu också påverkar en annan människa. Och hur sjukt att jag kan dricka ett glas vin eller två emellanåt utan att Noah får i sig det via bröstmjölken MEN typ allt annat påverkar han lilla mage. Inte för många jordgubbar på en gång, skaldjur kan ge utslag, lök och kål kan göra honom gasig. Och så mjölken. Det är inte helt ovanligt att spädbarn är allergiska mot mjölkprotein. Noah har haft ont i magen lite till och från. Inte alls kolikvarning men eftersom jag vänder ut och in på mig själv för att han ska må bra har jag sedan ett par veckor tillbaka testat att utesluta mjök ur min kost för att se om hans magont blir bättre. Det har det tyvärr blivit. Skönt för honom men aptråkigt för mig eftersom det innebär attt jag såklart kommer fortsätta med att vara mjölkfri så länge jag ammar. Hur kan mjölkprotein men inte alkohol gå ut i bröstmjölken?

Har laddat upp kylen med produkter från Oatly och Alpro nu. Hemma är det egentligen inga problem att vara mjölkfri men ute kan jag knappt äta något. Jag kan inte äta smör och det är fan smör i allt! Innan jag lärde mig att jag måste läsa på ALLA innehållsförteckningar gjorde jag en del missar och fick börja om på ny kula. Man måste nämligen hålla sig HELT ifrån mjölkprotein, det räcker inte med att dra ner på konsumtionen. Visste du att till exempel salami innehåller mjölkpulver? Det fick jag reda på när jag läste på innehållsförteckningen strax efter att jag satt i mig en salamimacka. Det var bara att börja om på nytt igen.

Känner mig ändå både lite extra duktig och nyttig nu när jag utesluter mjölken. Att Noah mår bättre är såklart viktigast men den grymma mjökindustrin där kalvarna tas från sina mammor efter bara någon dag är inte heller något jag vill stödja. Dessutom har jag hört att vuxna som dricker mycket mjölk lever kortare liv. Tyvärr är det en väldigt stor uppoffring att utesluta mjölk helt och jag kommer att gå tillbaka till mjölkkost när jag inte ammar längre. Synd att vi inte har kommit längre i att erbjuda mjölkfria alternativ på caféer och restauranger. Det är helt enkelt för krångligt och tråkigt att leva mjölkfritt.

27dc6961e177748b11a3cdd965e2ec55

Bild lånad från Sharon Howard på Pinterest