Anna Hegestrand

Förlossningsyoga workshop


Igår eftermiddag var jag på Yogashakti på en tre timmar lång workshop i förlossningsyoga. Min gravidyogalärare Cecilia, som också jobbar som doula, höll i kursen och vi utgick från boken Föda utan rädsla som jag ju läst tidigare. Workshopen bestod av en timmes föresläsning och presentation av de fyra verktygen man jobbar med enligt FUR (föda utan rädsla). Andning, avslappning, rösten och tanken. Efteråt fick vi göra olika övningar för att träna på att använda verktygen.

Jag var jätterädd för att föda i början av graviditeten men den senaste tiden har jag börjat känna mig mer laddad och nyfiken. En av övningarna vi gjorde idag gick ut på att vi skulle sätta oss på ett sätt som gjorde apont i fötterna, men som inte var farligt, och sedan med hjälp av andning och avslappning försöka härda ut i 60 sekunder. Lika länge som en värk under förlossningen. Trots att det gjorde skitont och att värkarna kommer vara ännu värre ser jag på något sätt fram emot att få känna smärtan och de enorma krafterna i kroppen. Hur jag känner mitt uppe i arbetet eller efteråt är en annan sak.

Kursen avslutades med att vi fick se den här vackra förlossningsfilmen. Jag vet att ni är några i min situation som läser bloggen och även om du är rädd tycker jag att du ska titta på den. Den visar inte minst hur viktigt samspelet med din stödperson är. I mitt fall kommer det vara Seb men det kan också vara en väninna, en doula eller någon annan du känner dig trygg med. Att känna sig trygg och sedd under förlossningen är ett av de viktigaste verktygen för att du ska våga och för att minimera förlossningsskador. Tyvärr verkar inte politikerna ha fattat att vi kvinnor behöver ha ordentligt med personal runt oss eller att det tar tid att föda barn…