Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hegestrand

Livet efter sommaren

Torsdag och veckans sista dag för mig eftersom familjen kommer upp på besök i helgen med touchdown redan imorgon vid lunch. Jag tar hela dagen ledigt eftersom jag har terapi på förmiddagen.Under sensommaren och hösten gick jag varje vecka och nu under våren har jag och min terapeut kommit fram till att en gång i månaden är lagom (plånboken tackar och bockar!). Trots att jag mår bättre nu än vad jag kan komma ihåg att jag någonsin gjort är det ändå skönt att träffa min lilla ”tingerbell” med jämna mellanrum och ventilera. Jag står trots allt inför min största förändring i livet.

Lillkillen beräknas komma i mitten av juli och hur livet ser ut efter sommaren är såklart helt omöjligt att säga. Allt handlar om vem som flyttar in i vår familj. De säger ju att man kan utläsa av rörelserna i magen lite hur bebisen kommer att vara när han kommer ut. I så fall får vi en väldigt aktiv liten kille eftersom han dansar både morgon, middag och kväll där inne.

När det gäller föräldraledigheten har vi bestämt oss för att dela lika från dag ett. Det var vi överens om redan från början och jag är så troligt glad över att jag lever med en person som tänker likadant som mig i den här frågan. Det där med att bebisen behöver sin mamma extra mycket i början tror jag är skitsnack. Visst att mamman har maten OM man ammar men jag tar inte för givet att kunna amma och tänker ge den barnmorska som amningshetsar mig som nyförlöst en rak jävla höger! Blir det så att jag ammar så kommer Seb ändå att ta 50 procent så får vi lösa det praktiska under dagarna. En fördel och en nackdel med att jag är egenföretagare är att jag kan varva mammaledighet och jobb ganska enkelt. Min stora utmaning är att se till så jag inte jobbar för mycket. Jag har kompisar i branschen som ångrar att de stressade runt på jobb med bebis i famnen istället för att ta det lite lugnt och dricka latte med andra i anställda mammalediga mammor.

Visste du att 25 procent av alla pappor avstår sina pappadagar de första fyra åren? Jag förstår att det i mångas fall handlar om ekonomi vilket i sig är för jävligt men jag ska inte gå in djupare på det. MEN i många fall handlar det absolut inte om ekonomi eftersom även i de relationer där kvinnorna tjänar mer tar de ändå ut den största delen av föräldraledigheten. Kön går före lön! I min relation tjänar jag mer än min kille men jag skulle aldrig avstå att vara hemma med mitt barn för pengarnas skull. Som sagt, kön går före lön. Givetvis kommer vi att försöka planera så smart vi kan men det måste väl finnas andra värden i livet än pengar?

Alla gör naturligtvis som de vill men det är så jag tänker och jag tror att om fler tänkte utanför sin lilla box skulle vi närma oss jämställdhet mycket fortare OCH vi skulle ha färre separationer i småbarnsåren. Du som har barn kanske tänker ”vänta lilla gumman så ska du få se när du väl får barn hur enkelt det är”. Absolut, jag kanske är ute och cyklar i mitt tänk men i så fall tar jag den smällen när den kommer. Just nu känner jag mig ganska vettig 😉

IMG_2083

IMG_2085