Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Digital detox

Igår kväll slutade jag följa alla jag tidigare följde på Instagram. Jag följer nu noll personer. När jag vaknade i morse hade jag, precis som jag misstänkte, blivit av med en del följare. Jag är tydligen inte ensam om att ha appen där du ser vem/vilka som börjar/slutar följa (eller kanske till och med blockar) dig på olika sociala medier. Tidigare kunde jag också bli superkränkt om någon slutade följa mig på Instagram. Första instinken var alltid ”om inte hen vill följa mig ska jag fan inte följa hen”. Jag har tack och lov aldrig gått in och avföljt någon bara för att personen inte följer mig. Mest för att inte blotta min ängslighet OM personen nu skulle ha appen och se att jag avföljer bara för hen avföljde mig. 😉

Anledningen till att jag fick ett ryck och släckte ner mitt flöde på Instagram är att jag blev så jävla trött på att aldrig hitta sinnesron att vara här och nu. Enda gången jag läser en bok är när jag sitter på ett flygplan och inte kan koppla upp mig. Tidigare har jag läst jättemycket, tyckt att det mysigaste som finns är att gå och lägga mig tidigt och läsa länge innan jag somnar. De senaste åren har jag legat och skrollat i mina flöden på mobilen och inte sällan haft svårt att sova när jag väl släcker lampan. Inte konstigt med alla intryck som snurrar kvar i huvudet.

Jag är trött på att alltid jaga någonting i alla andras  perfekta (men givetvis) falska Instagramliv. Jag är inte bättre än någon annan utan visar med glädje gobitarna på Instagram vilket gör att det blir inspirationstorka när jag lever mitt ”vanliga” liv och inte har några strandbilder från en paradisö, selfie med kul kändis, flott maträtt eller annat likevänligt att lägga upp. Nu ingår det i mitt jobb att pusha för nya avsnitt av Livshjulet, blogga på Expressen och hänga med i flödet. Men det är skillnad på att ha ett sunt förhållningssätt till sociala medier och att vara torsk. Min inneboende beroendepersonlighet har jättesvårt att göra saker med måtta.

Instagram, mail och Facebook är det sista jag ser innan jag somnar och det första jag ser när jag vaknar. Jag har nu också tagit bort Facebook-appen från telefonen och stängt av alla notiser för mail. Jag behöver inte se allt som hände precis när det händer. Ett mail behöver inte svaras på inom fem minuter.

Har du reflekterat över din relation till sociala medier? Ger de dig inspiration och energi eller tar de kraft och skapar prestationångest? Hur ofta kollar du på din mobil? kan du lämna den hemma när du går ut på en promenad eller har du den alltid inom en armlängds avstånd?

Allt med sociala medier är såklart inte dåligt men det är som med allt annat. Lagom är bäst. Jag personligen har svårt med lagom och därför väljer jag att utesluta dem så gott det går nu ett tag. En digital detox helt enkelt. I somras höll jag en presentation om årets hälsotrender på Lifebutikens Inspirationsdag. Allt fler blir medvetna om sitt förhållande till sociala medier och många väljer att koppla ner för att leva sitt liv IRL istället för på nätet.

Visste du att sociala medier är lika beroendeframkallande som alkohol och cigaretter?

IMG_1261