Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Hegestrand

LCHF

Första riktiga arbetsdagen efter resan och jag var helt sänkt när jag vaknade i morse. Gårdagen var tuff men jag gick till gymmet och körde slut på mig själv liksom för att balansera upp kropp och själ.

Har du varit med om att du vaknar och nästan känner dig bakis dagen efter ett tufft träningspass? Kroppen känns som bly, du är trött som satan och har lite huvudvärk. Så vaknade jag upp i morse. Nu ska det tilläggas att jag sedan i fredags har skurit ner ordentligt på kolhydraterna för att få bort mitt sockersug. Ja man skulle kunna kalla min kosthållning nu för LCHF.

Sist jag klippte kolhydraterna seriöst och under en längre period var för tre år sedan och jag har aldrig känt mig så pigg och lätt i kroppen. Jag har en väldigt känslig mage som mår allra bäst när jag skippar de tunga kolhydraterna. Med andra ord, jag älskar all mat som min mage hatar. Anledningen till att jag älskar den är såklart att jag har ett litet sockerberoende. Jag har tuggat tuggummi frenetiskt i snart 15 års tid och hällt i mig litervis med cola zero och fun light. Även om det inte är något socker i de här produkterna ger de ett insulinpåslag och underhåller därför sockerberoendet. Det finns massor med forskning som visar att lightprodukter ökar risken för diabetes.

Jag vet att det här med kolhydrater eller inte är en het potatis och tro mig, jag har försökt hitta alla anledningar jag kan till att vräka i mig dem med gott samvete. Vi är alla unika individer och vissa kanske klarar av ett högre kolhydratintag än andra. Jag gör det inte. Det försämrar min livskvalitet genom att jag får ont i magen och känner mig uppblåst och svullen. Speciellt den här årstiden försöker jag att sköta mig så bra jag bara kan och just nu känns den här kosthållningen som en väldigt bra idé. Jag är ingen expert, jag lyssnar bara på min kropp och känner efter vad den mår bra av.

Just idag känns huvudet som en sten eftersom kroppen börjar ställa om sig till fettdrift istället för kolhydratdrift. Jag minns att omställningsbesvären kom efter några dagar sist och höll i sig i en dag eller två. Överkomligt. Dessutom har jag orkat träna på min vanliga nivå hela helgen OCH det viktigaste av allt – från att ha klämt i mig en påse tuggummin om dagen i nästan 15 år har jag idag inte tuggat ett enda sedan i fredags vid lunch!!! Du förstår kanske inte hur stort det är för mig. Livet känns ganska tomt just nu, som när barn lämnar nappen hos lammen på Skansen. Min napp såg jag senast på lunchbrickan på NK 🙁 Så stolt över mig själv!

Känner att jag kan kosta på mig det kaxiga ansiktet idag! 😉

IMG_8598