Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf (C) vill sänka två jobbskatter

"Det förslaget som vi presenterar i dag handlar också om att programmerare, ingenjörer och lantmästare ska slippa betala statlig inkomstskatt", säger Lööf till ”Ekot”. Foto: Anna-Karin Nilsson

Centerledaren Annie Lööf, C, vill sänka jobbskatter på två områden:

Höj brytpunkten för statlig skatt med 500 kronor och slopa arbetsgivaravgiften de två första åren för enmansföretag som anställer sin första medarbetare.

– Det som är dyrt ska vara det som smutsar ner miljön och det som är billigt ska vara det som vi vill se mer av, jobb och företag, säger Lööf till Sveriges Radios ”Ekot”.

Centerpartiets Annie Lööf och hennes parti är först ut på Almedalens första dag – det blir hennes tolfte besök på politikerveckan. Redan inför talet släpper hon två nyheter. Sveriges Radios ”Ekot” rapporterade under söndagsmorgonen om hur enmansföretag som vill expandera ska få slopad arbetsgivaravgift på årslöner upp till 180 000 kronor i två år efter att den första nya medarbetaren anställts.

Lööf vill också höja brytpunkten för den statliga inkomstskatten med 500 kronor. Enligt Annie Lööf ska det gynna fler än en miljon löntagare.

Kostar fyra miljarder

Enligt ”Ekot” handlar det dock om en minoritet av löntagarna som tjänar på en höjd brytpunkt, de som har över 36 900 kronor i månaden.

– Vi har ju sänkt skatten på vanliga inkomster flera gånger om, genom jobbskatteavdrag så har en sjuksköterska fått nästan en månadslön mer om året i skattesänkningar. Men det förslaget som vi presenterar i dag handlar också om att programmerare, ingenjörer och lantmästare ska slippa betala statlig inkomstskatt, säger Lööf till ”Ekot”.

Centerns förslag ska kosta cirka fyra miljarder kronor och betalas genom höjda skatter på andra områden som till exempel miljöskatter på kemikalier och på flamskyddsmedel i elprodukter samt på ftalater i golv- och byggvaror, skriver Aftonbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!