Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Jane Horney anklagades för spioneri och dödades

Jane Horney var en gladlynt skönhet. Hon hade sprakande rött hår, ett bubblande skratt och massor med charm. Kriget pågick och nazisterna ockuperade Danmark och Norge. Jane Horney levde ett farligt liv.
Hon avrättades av danska motståndsmän, anklagad för spioneri och för att vara "stikker", angivare.

Knut-Göran Källberg

Jane gick i fällan - därför måste hon dö

Foto: Cornelia Nordström


Det stormade på Öresund, den iskyliga januarinatten 1945.
Jane Horney ställde sig med ryggen mot masten på den gungande fiskebåten. Det var hennes sista önskan: att se sin mördare i ögonen då hon dog. Lille-Björn höjde sin 7,65 mm mauserpistol och sköt ett enda skott. Kulan träffade den 27-åriga svenskan mellan ögonen.

Han hette lngolv Asbjörn Lyhne, var dansk motståndsman, expert på att döda.


Han dödade Jane Horney

Foto: Cornelia Nordström

- Hon var en härlig kvinna och en god kamrat. Det var en ruskig affär och hemsk att behöva minnas, berättade han långt senare för svensk polis.
Lille-Björn sa att han varit med om 53 likvidationer, varav 22 ensam.
– Uppdraget att döda Jane Horney var det mest obehagliga och riskfyllda, berättade han för poliserna Carl Palm och Gösta Fält i Helsingborg 3 oktober 1947.
Då Lille-Björn greps när färjan från Helsingör lade till hade det gått mer än två år sedan Jane Horney försvann.
Enligt Lille-Björns berättelse fanns tre andra danskar med på fiskebåten: Sven Aage Geisler, kallad Store-Björn, Bodil Frederiksen samt en ung teologistuderande som han bara kände under namnet Jens.
Lille-Björn berättade även att han från den döda svenskan tog ett halsband, en ring och ett armband med berlock som han senare sålde.
– Därefter surrade vi en järnkätting runt kroppen och sänkte den i havet.


Så kan det ha gått till, men det finns många versioner om den mystiska Jane Horneys försvinnande.

Dagen efter att Lille-Björn erkänt släpptes han fri, på order av landsfogden Ragnar Albin i Malmö.

Orsak: den danske ministern Frode Jacobsen hade försäkrat att Lille-Björn inte hade något med likvideringen att göra. Lille-Björn var enligt ministern en skrythals som ville göra sig själv märkvärdig.

Det är intressant att veta att Frode Jacobsen var engagerad i den danska motståndsrörelsen och ledare för Frihetsrådet innan han direkt efter krigsslutet blev socialdemokratisk minister. Lika intressant är att känna till helgonglorian kring motståndsrörelsen.

De var Danmarks hjältar, landets moraliska samvete. De ansågs vara orädda män och kvinnor som osjälviskt riskerat sina liv i kampen mot Hitler-Tysklands knektar.

Danskarna ansåg att Jane Horney var spion på tyskarnas sida. Därför måste hon dö. Bevis behövdes inte.

Ingen har ställts inför domstol for Jane Horneys död. Ingen kan ens säga att hon är död. I svenska kyrkoböcker står hon noterad som försvunnen.

l förhållandet mellan Sverige och Danmark är gåtan Jane Horney än i dag en bultande varböld.

Och motståndsrörelsen som avrättade 350 verkliga eller misstänka spioner är än i dag hjältar.

Frode Jacobsen (1906-1997) medgav i en artikel på DN Debatt 1985 att Jane Horney skjutits av danska motståndsmän.

En likvidering under kriget var inte juridik, inte rättegång, inte dödsdom. Det var en krigshandling, ett dödande i nödvärn.

Danskarna mörkar fortfarande om varför Jane Horney måste dö. Alla handlingar är hemligstämplade, och valven öppnas inte förrän 2015.

– De unga studenter som åtog sig uppdraget har vi inte önskat utelämna till någon. De var allt annat än mördartyper, skrev Frode Jacobsen.

1985 gjorde svensk och dansk tv en dramaserie om Jane Horneys liv och död. Självaste justitieministern i Danmark forsökte hindra att serien sändes. Jane Horney visade sig fortfarande vara politiskt sprängstoff.
Stellan Olsson gjorde tv-serien som sändes i sex avsnitt hösten 1985. Han säger till Expressen:

– Danska motståndsrörelsen hittade på en historia om likvideringen av Jane Horney som inte stämmer.

Därför är allting så känsligt. Jag är övertygad om två saker: hon var absolut inte tysk spion och hon dödades på svensk mark, vilket gör att danskarna gjorde sig skyldiga till mord.

I Sverige har akterna om Jane Horneys dramatiska liv legat hemligstämplade i Säpos och den militära underrättelsetjänstens arkiv. Expressen har läst handlingarna.

Jane Homey älskade äventyret och gjorde spännande och oväntade saker.
Som att jobba sig över till Grönland som akterstäderska på en lastbåt och övervintra i igloo med eskimåer.

Hon körde ambulans under beredskapen, privat åkte hon runt på motorcykel i Stockholm, hon tog flyglektioner och hade planer på att kopiera Charles Lindberghs flygning över Atlanten.

1944 försökte Jane Horney utnyttja sina tyska kontakter for att få danska judar frigivna från koncentrationslägret Theresienstadt. Hon åkte till Berlin och sökte upp SS-chefen Heinrich Himmler. Försöket misslyckades dock.



Brodern kämpade för att rentvå hennes namn


Fram till sin död 1995 försökte brodern Johan Horney rentvå hennes namn.
Hans äldsta dotter Lise Horney, 61, säger till Expressen:
Jane påstods vara en äventyrerska. Så framställdes hon i tv-serien. Men hon gjorde mycket gott också. Männen älskade henne. Och Jane Horney älskade männen.
– Hon dominerade alltid i ett glatt sällskap. Hon var snabb i talet och kastade med huvudet så den röda hårmanen fladdrade åt alla håll. Hon charmade alla, skrev Expressen kulturjournalist Clas Brunius som umgicks med henne i Stockholms nöjesvimmel på 1940-talet.
Den legendariske spionjägaren Otto Danielsson (som senare avslöjade överste Stig Wennerström) förhörde Jane Horney och skrev i ett hemligt dokument (från 4 maj 1944) att han övervägde att engagera henne som hemlig agent för Säpo.
Danielssons bedömning var att i sängen skulle männen berätta sina hemligheter for Jane Horney.


I ett PM skrev han:

"Några moraliska betänkligheter har hon inte om det gäller att ta förbindelse med olika agenter och det därvid fordras att hon måste spela förälskad. Genom sin äventyrliga och nyfikna samt även erotiska läggning har hon inga svårigheter att skaffa sig bekanta. Hon har stor intelligens och språkkännedom."

Jane Horney blev aldrig Säpoagent. Men hon hade förbindelser med praktiskt taget alla underrättelsetjänster som verkade i Sverige under kriget. På den tiden var Stockholm världens spiontätaste stad.

Jane Horney hade bott i Berlin när hon var gift med Aftonbladets korrespondent (tidningen var nazistvänlig på den tiden). Hon hade släkt och vänner i Danmark som var i tyskarnas händer sedan april 1940. Och så hade hon alla vänner och kontakter i Stockholm.

Hon visste mycket, om väldigt farliga saker. Motståndsrörelsens vapenlager, hemliga tryckpressar, underjordiska kontakter, illegala båtrutter över Öresund.

I Köpenhamn umgicks hon med tysken Ernst Gilbert, vars täckmantel var jobbet som redaktör får en nyhetsbyrå.

I själva verket arbetade han för Gestapo.

Jane Horney blev hemlig kurir mellan Ernst Gilbert och den sovjetiska ambassadören i Sverige, den legendariska Aleksandra Kollontaj.

– Jag förmedlade ett brev. Det var en inbjudan till diskreta förhandlingar, en fredstrevare. Det fanns högt uppsatta tyskar som insåg att Hitler var på väg mot undergången och ville ha kontakt med ryssarna får att diskutera fredsvillkor, berättade Jane Horney i ett förhör med svenska säkerhetspolisen.

Jane Horney försäkrade förhörsledaren att det var den enda tjänst hon gjort tyskarna.

Orsaken till Säpoförhöret var att danskarna lämnat över en anklagelseakt mot Jane Horney, full av beskyllningar men utan bevis.

Hon var anhållen i två veckor, satt i hårda förhör, men Säpo hittade inte minsta belägg får att hon arbetade får nazisterna. Misstanke efter misstanke som danskarna hade presenterat får svenskarna kunde strykas.

Jane Horney medgav i förhören att hon haft mycket med tyskar att göra, men inte som spion. I stället berättade hon om hur hon kämpade får att få sin stora kärlek, den danske textilfabrikanten och motståndsmannen Jörgen Winkel, fri från tyskt fängelse.
För hans skull besökte hon Gestapohögkvarteret Dagmarshus i Köpenhamn och kröp en julaftonsnatt i säng med en nazistofficer som hade fem pistoler på nattygsbordet.

Förutom kärleksnatten fick Jane Horney betala 3 000 kronor (60 000 kronor i 2014 års penningvärde), ett ansenligt belopp på den tiden, i mutor och fick pojkvännen frisläppt. För att få råd med mutan hade hon sålt sitt piano.

I det sista Säpoförhöret sa Jane Horney att hon måste åka till Danmark får att rentvå sig från alla misstankar.
Hon insåg att hon riskerade sitt liv, men sa att hon helt enkelt måste göra det.
Danskarna var säkra på att Jane Horney stod på Gestapos avlöningslista.
De skuggade henne och gillrade en fälla.

Jane Horney hade själv berättat för exildanskar i Stockholm att hon ibland mötte tyska legationsrådet Heinz Thorner och försökte få hans hjälp att frige danska patrioter.
Fällan slog igen den 22 augusti 1944. På en parkbänk vid Karlaplan i Stockholm väntade Jane Horney.
Thorner ställde sig vid tidningskiosken intill. Tyska legationens bil, en DKW, körde fram. Jane Horney och Thorner hoppade in och kördes till Rindögatan 42, där tyska underrättelsetjänsten hyrde en våning i falskt namn.
Danska motståndsmän fotograferade mötet i smyg. Fotofällan kom att få stor betydelse. Med bilderna som bevis dömdes Jane Horney till döden.
Danskarna smugglade en grupp över Öresund med uppgift att hämta Jane Horney i Stockholm. I ett desperat försök att fria sig från misstankarna om att vara nazistagent följde svenskan med. Hennes följeslagare var "Store-Björn" Geisler, "Lille-Björn" Lyhne och Bodil Frederiksen.
De åkte till Malmö och tog in på Grand Hotel på Norra Vallgatan. Under middagen meddelade hovmästaren att "Store-Björn" hade telefon. Troligen kom samtalet från den danska underrättelsetjänsten som gav order om att Jane Horney skulle dö.
Nästa morgon väntade en bil utanför hotellet. Jane Horney trodde fortfarande att hon skulle följa med till Köpenhamn och prata för sin sak och frias från misstankarna. Huvudteorin är att hon sedan steg ombord på fiskebåten på resan som blev hennes död.

Varför måste hon dödas?
Varför avrättades hon strax före krigsslutet, när danska motståndsrörelsen redan börjat hålla segerfester på Skånes värdshus?
Och vem avlossade skottet?
Det finns en teori som är särskilt intressant: Jane Horney kan ha mördats för att hon visste för mycket om det så kallade Odessaguldet. I slutet av kriget slöts en mycket hemlig och mycket farlig överenskommelse mellan danska motståndsrörelsen och nazisterna. Det ska ha skett på Hotel d'Angleterre i Köpenhamn och den danske prinsen Axel var med som representant för kungahuset.
Varorna transporterades i fiskebåtar över Sundet. Det tyska guldet var avsett för nazister som börjat planera för flykt till Sydamerika. Tyskarna gick med på att låta danskarna föra in vapen får att hindra att kommunisterna tog över Danmark när freden kom.
-Jane Horney hade farliga kunskaper. Danskarna vill absolut inte att Odessaöverenskommelsen skulle komma ut. Det kan ha varit orsaken till att hon måste röjas ur vägen, säger tv-producenten Stellan Olsson till Expressen.
Svaren finns kanske i de hemliga danska arkiven. Frode Jacobsen, Lille-Björn och Store-Björn och alla andra som var med är redan döda.


Svenska polisen säker: Hon är ingen spion

Foto: Cornelia Nordström

Ebba Charlotte Horney föddes den 8 juli 1918 i Stockholm.
Pappan var svensk, mamman danska. I 16-årsåldern började hon kalla sig Jane.
Hon gifte sig med Aftonbladets korrespondent Herje Granberg och 1941, mitt under brinnande krig, flyttade hon till Berlin.
Sedan äktenskapet spruckit flyttade hon hem, men besökte ofta släkten i det ockuperade Danmark.
I Köpenhamn jobbade hon ibland för skandinavisk Telegrambyrå som var en täckmantel för nazisternas propagandamaskineri.
I krigets slutskede spred den danska motståndsrörelsen flygblad som påstod att Jane Horney var tysk spion.
Hon greps av svensk säkerhetspolis. Efter grundliga förhör och undersökningar släpptes hon fri.
Det fanns inte minsta grund för de allvarliga misstankarna.
I januari 1945 försvann Jane Horney. Troligen mördades hon av danska motståndsmän på fiskebåten "Tärnan" utanför Höganäs.