Sekreteraren: Joseph Goebbels var en gris

Foto: Ho / AP TT / NTB SCANPIX

Hon var sekreterare åt Hitlers propagandachef Joseph Goebbels.

Nu avslöjar Brunhilde Pomsel, 105, i en ny dokumentärfilm hur det var att arbeta för toppnazisten.

– Goebbels var en stor gris. Jag kommer aldrig förlåta honom för vad han gjorde mot världen, säger hon i filmen enligt Daily Mail.

När nazisterna kom till makten i Tyskland på 1930-talet arbetade Brunhilde Pomsel som sekreterare på tyska statliga radion. Men det nya ledarskiktet fick snart ögonen på henne och hon anställdes som sekreterare till propagandachefen Joseph Goebbels.

Hon blev kvar i hans tjänst fram till de sista skälvande sekunderna i bunkern i Berlin – där hon befann sig tillsammans med nazistledarna – då både Hitler och Goebbels begick självmord.

Nu berättar sin dramatiska historia i den nya dokumentärfilmen "A German Life" – där hon avslöjar detaljer om hur det var att arbeta för en av historiens mest hatade personer.

– Goebbels var en stor gris, säger hon i dokumentären, enligt Daily Mail.

Foto: Farnum Shakeira / 2016 BLACKBOX FILM MEDIENPRODUKTION

Men hon beskriver även en välklädd och belevad man som förförde kvinnor på löpande band.

– Han hade alltid en lätt solbränna. Fina händer, han gjorde antagligen manikyr varje dag. Det fanns inget att kritisera, man hittade inga fel. Men oavsett hur elegant han var och hur välsittande kostymer han bar så haltade han fortfarande. Man tyckte nästan synd om honom. Men han vägde upp det med att vara arrogant, arrogant och självsäker, säger Brunhilde Pomsel.

Hon är en av de sista människorna som var med i bunkern och fortfarande lever.

– Jag var där när Goebbels assistent kom och berättade för oss att Hitler begått självmord. Då förstod vi att kriget var över och förlorat, säger hon.

Foto: Hulton Archive / GETTY IMAGES ARCHIVE PHOTOS

Hon tillfångatogs av ryssarna när de intog Berlin och satt i fängelse fram till 1950. Därefter fick hon tillbaka sin tjänst på radion där hon arbetade fram till 1971.

Brunhilde Pomsel hävdar fortfarande att hon aldrig förstod vilket massmord på judar hennes arbetsgivare stod bakom, även om hon nu i efterhand tar avstånd från handlingarna.

– Jag var dum och ointresserad från en enkel bakgrund. Jag visste ingenting om Holocaust. Men jag kommer aldrig förlåta Goebbels för det han gjorde mot världen eller det faktum att han mördade alla dessa oskyldiga människor, säger hon enligt Daily Mail.