Hitler lurade omvärlden – sedan anföll han Polen

Foto: Hulton Archive

Klockan är 04.45, den 1 september 1939, en fredag, och ­solen stiger upp bakom halvön Westerplatte utanför Gdansk.

28-centimeters artillerigranater fyras av från det tyska ­slagskeppet "Schleswig-Holstein" mot den polska fästningen där floden Wisla mynnar ut i Östersjön. Det är de första ­skotten i historiens största krig.

Alfred Naujocks hette han, en 28-årig Sturmbannführer i SS, mekaniker från Kiel, glödande anhängare till Adolf Hitler.

Naujocks startade andra världskriget.

På kvällen den 31 augusti 1939 får SS-löjtnanten ett topphemligt uppdrag. Ordern verkar lite underlig, men befallningen kommer från Heinrich Himmlers högra hand, säkerhetstjänstens chef Reinhard Heydrich och då får inga frågor ställas.

Gleiwitz är en stad med 200 000 invånare, vid dåvarande gränsen mellan Tyskland och Polen. Före kriget var staden tysk, nu är den polsk och heter Gliwice.

Major Naujocks och de sju männen i hans grupp samlas nedanför radiotornet, en ståtlig 118 meter hög träkonstruktion som liknar Eiffeltornet (radiotornet finns kvar än i dag).

De är klädda i polska uniformer, men har tyska vapen: Automatpistoler av märket Luger och Sturmgewehr.

En grön lastbil svänger upp framför tornet. Sex medvetslösa män lastas ur. Det är fångar från KZ-lägret Sachsenhausen. Lägerläkaren har gett dem bedövningssprutor. Fångarna har polska uniformer och polska handeldvapen utan kulor i hölstren.

På kommunikationsradion får majoren lösenordet för att sätta i gång operationen: Mormor är död.

SS-männen bryter sig in i radiostationen och bryter de reguljära tyska sändningarna. De kopplar in en nödsändare och en SS-man som talar polska läser upp ett tre minuters tal, väl förberett:

"Vi uppmanar alla polacker att ta till vapen. Alla tyskar som sätter sig till motvärn ska dödas. Tyskland ska inte längre förtrycka oss."

Sändningen avslutas med att SS-männen skjuter skott i taket.

De medvetslösa lägerfångarna placeras utanför radiotornet och genomborras av skott.

Gestapo levererar ännu ett lik en 43-årig polskvänlig tysk bonde från Schlesien, Franz Honiok, som gripits dagen före. Hans kropp, full av kulor, dumpas vid trappan till radiostationen.

Vid tullstationen i Hochlinden, skogvaktarstugan i Pitschen och på 18 andra ställen längs den polska gränsen genomförs samtidigt liknande aktioner.

Kriget startar med en bluff, en krigslist iscensatt av Reichsführer Heinrich Himmler och godkänd av Adolf Hitler.

Det måste se ut som om Polen är angriparen när kriget bryter ut.

❊❊❊

Det är krigets första lögn. Hitler har planerat attacken mot Polen i månader. Första målet är Gdansk, eller Danzig som tyskarna kallar den viktiga hamnstaden vid Östersjön som efter första världskriget blivit en fristat administrerad av Nationernas Förbund.

Natten till den 1 september har Nazityskland tre miljoner soldater, 400 000 hästar och 200 000 fordon vid gränsen. Soldaterna har förflyttas under förevändning att de ska delta i en manöver. På natten får de order att byta löspatronerna mot skarpa skott.

Inte förrän då förstår männen att det är allvar.

Tidigt på morgonen läser tyska radion upp en kommuniké från führern:

"Polska staten vägrar gå med på den fredliga lösning som jag föreslagit. Tyskar i Polen utsätts för blodig terror och drivs från sina hem. Jag har ingen annan utväg än att möta våld med våld. Jag har gett order till vår armé att slåss för Tysklands ära."

Artillerigranaterna från slagskeppet utanför Gdansk kommer totalt oväntat.

Schleswig-Holstein, ett veteranskepp från 1916, hade anlänt till hamnen i Gdansk dagen före. För ett officiellt vänskapsbesök, sades det.

Även det en krigslist fartyget var tungt bestyckat.

Polackernas försvar på Westerplatte består av 200 man, med två 37 mm:s Boforskanoner och fyra lätta granatkastare.

Klockan 04.52 stormar ett kompani från Kriegsmarine i land kriget har börjat. Inne i Gdansk pågår gatustrider. Trupper från SS och kommandosoldater har smugglats in i staden. De blodigaste striderna pågår vid postkontoret på Heveliusplatz.

De polska försvararna är chanslösa. De som inte faller i striderna tas till fånga och avrättas med nackskott.

Det tar Hitlers trupper mindre än en vecka att inta Gdansk och den så kallade Polska korridoren som skilde Ostpreussen från det övriga Tyska riket.

Hakkorsflaggorna vajar från alla offentliga byggnader.

Den 2 september förs de första fångarna till nazisternas första koncentrationsläger: Stutthof, tre mil utanför Gdansk.

85 000 människor skulle dö där innan ondskans tid är över. Lägret blir en leverantör till tyskarnas Medicinska akademins institut i Gdansk, där experiment gjordes för att göra läder och tvål av människolik.

Wehrmacht anfaller Polen samtidigt från öst, väst och norr. Luftwaffe flyger över de framryckande pansarkolonnerna. Störtdykande Stukas och jaktplanen Messerschmitt med tjutande sirener attackerar polska flygfält.

Warszawa kapitulerar den 28 september, efter att ha bombats till ruiner under tysk belägring.

Då är Stalin sen elva dagar på väg österifrån. Landet är utslaget, den polska regeringen har redan flytt utomlands.

Vi återkommer till den oheliga alliansen mellan Nazityskland och det röda Sovjetunionen.

❊❊❊

Europa är i chock. Och ändå är blixtkriget mot Polen inte oväntat.

Ryktena har surrat i veckor.

Den 27 augusti står Per Albin Hansson på Skansen och lugnar med sin skorrande skånska svenskarna i ett ödesmättat sommartal.

- Vår beredskap är god, för­säkrar han.

Det är en grov lögn.

Då kriget bryter ut har vi cirka 200 attack- och spaningsplan och bara ett femtiotal stridsvagnar, de flesta i dåligt skick. Vi har fem divisioner med soldater, en lätt brigad och fyra stridsvagnsgrupper.

Några månader senare har vi 60 000 man i beredskap. De är dåligt rustade, de flesta har inte ens militär grundutbildning. Officerarna är för få.

Vår beredskap är inte alls god. Vi har 2205 kilometer svensk gräns som ska skyddas.

I England är kung George VI arg. Ni minns honom, den stammande kungen i filmen "The King´s Speech", pappa till drottning Elizabeth.

Han har kallats till London från semestern på slottet Balmoral där han jagat ripor och sällskapet har haft stor jaktlycka. 1 600 skjutna fåglar på några dagar, och kungen ville träffa fler.


Krigsutbrottet. Det tyska slagskeppet ”Schleswig-Holstein” bombar den polska fästningen Westerplatte utanför Gdansk.
Foto: Sz-Photo / Ibl Bildbyrå

Det är fördömt irriterande att den där skurken har förstört alltihop, sa kungen till en av gästerna, den brittiske Egyptenambassadören.

Premiärminister Neville Chamberlain bryter också semestern. Han har fiskat laxöring i Lairg i Skottland.

Två herrar som är missnöjda över att führern startar krig mitt under deras ledighet kallar in parlamentet och förbereder svåra tider.

Den 3 september förklarar Storbritannien och Frankrike krig mot Nazityskland. Båda länderna har gett löften: Angrips polackerna ska britter och fransmän strida sida vid sida med polackerna.

Inget händer, annat än ord och fördömanden. Varken Storbritannien eller Frankrike gör något militärt för att hjälpa polackerna.

Frankrikes premiärminister Deladier är en man som lider av kronisk obeslutsamhet. Dessutom har han problem med extremhöger och extremvänster på hemmaplan och vill inte kasta landet i krig.

Han rustar för försvar i stället om nu Hitler skulle få för sig att attackera också Frankrike. Hur det blir med den saken får vi snart veta.

Britterna skickar en expeditionskår till Frankrike och skulle ha kunnat anfalla Tyskland från väst, där gränsen är sårbar.

Hitlers väldiga krigsmaskineri är på väg att massakrera Polen långt därifrån, och en ny front kunde ha blivit förödande för naziregimen.

En del militärhistoriker tror att Hitler kunde ha stoppats hösten 1938 och många miljoner liv sparats om Storbritannien och Frankrike varit beredda att ta till vapen. De som ville det, bland annat Winston Churchill, betraktades som krigshetsare.

❊❊❊

Vi backar en bit, till tyskarnas kapitulation efter första världskriget, i november 1918. Hitler är korpral, stationerad som ordonnans vid skyttegravarna i Ypern i belgiska Flandern. Nu ligger han med ögonskador efter ett gasanfall på ett militärsjukhus bakom fronten.

I sjuksängen nås han av nyheten att kriget är förlorat. I "Mein Kampf" skriver han senare:

"Det svartnade för ögonen innan jag stapplade till sängen och drog lakanet över mitt bultande huvud. Jag hade inte gråtit sedan min mors begravning, men nu kunde jag inte hålla tårarna tillbaka."

Den blivande führern är 31 år. Han fattar beslutet att bli politiker för att hämnas för orättvisorna som Tysklands utsattes för i Versaillsfreden.

Krigets segrare Storbritannien, Frankrike och USA vill krossa Tyskland en gång för alla. Tyskarna måste betala enorma skadestånd, gränser dras om och tyskar bor plötsligt i länder som inte är deras, landets militära armé begränsas till 100 000 man.

De flesta tyskar uppfattar fredsvillkoren som en oerhörd förödmjukelse.

Så kommer hyperinflationen. De tyska marksedlarna blir så värdelösa att det var billigare att klistra upp dem på väggarna än att köpa tapeter.

Pengar på banken och sparobligationer är plötsligt noll värda.

De lyckliga som har jobb under massarbetslösheten kan omöjligt veta vad månadslönen ska räcka till. En månad kan hundra miljoner mark vara en avsevärd summa. Månaden efter är en halv miljard bara fickpengar.

1921 är Hitler med i München när Nationalsocialistiska arbetarpartiet, NSDAP, bildas.


Anfall. Tyska soldater invaderar Polen den 1 september 1939.

Adolf Hitler ritar partiets flagga: Ett svart hakkors mot vit och röd botten. Han hittar på en hälsning som ska stärka gemenskapen bland anhängarna: Heil, med höjd och rak högerhand.

Han omvandlar sitt hat till ett partiprogram som ger tyskarna tydliga syndabockar: Judar och kommunister. Hitler lovar alla allt, och det ger honom en väljarskara bland omdömeslösa, besvikna och fattiga.

I boken "En tysk mans historia" skriver Sebastian Haffner, en författare som upplevt nazismens framväxt:

"Hitler gjorde allt van­vettigare uttalanden och allt mer monstruösa handlingar, och hans hypnotiserade publik föll motståndslöst för äcklets trollmakt och ondskans rus."

Den 30 januari 1933 svär Hitler eden som rikskansler. Regeringen är en koalition mellan högerpartier och nazister. Terrorn mot de politiska motståndarna, främst kommunister och socialdemokrater tar fart.

Hitlers redskap är brunskjortorna i Stormabteilung, SA. Deras medel är övergrepp, våldsdåd, pöbelbrutalitet, plundring, mord och brand.

SA är Hitlers egen kår av råskinn. Rövare och mördare (många i SA var fångar som släppts för att gå i nazisternas tjänst) uppträder som polis med full befogenhet. Deras offer behandlas som förbrytare, fredlösa och på förhand dömda till döden.

Så här går det till: En socialdemokratisk fackföreningsman i Berlinstadsdelen Köpenick sätter sig till motvärn en natt då brunskjortorna kommer för att gripa honom.

Flera SA-grupper tillkallas, och mannen och hans söner hängs i ett skjul utanför bostaden.

Morgonen efter gör SA razzia i Köpenick hos alla invånare som är kända som socialdemokrater och mördar dem utan frågor.

Antalet döda blev aldrig känt.

Den 5 mars 1933 hålls nästa val. Hitler blir diktator, enväldig och grym.

❊❊❊

Lebensraum är Hitlers löfte till tyskarna. Livsrum. Alla tyskar ska leva i ett land, i Tredje riket, det som ska finns i tusen år.

Lebensraum är en viktig del av nazisternas ideologi.

Hitler anser att tyskarna, germanerna, är ett herrefolk som är överlägsna undermänniskorna.

Ryssar, polacker, ukrainare, alla slaver, ses av nazisterna som lägre stående. Allra lägst stående anses judarna vara.

Enligt Hitlers ideologi förtjänar herrefolket livsrum på bekostnad av slaverna.

De tyskar som läst "Mein Kampf" vet redan führerns planer. Han skrev:

"Med våld ska vi öka det tyska livsrummet österut, främst i Sovjetunionen väster om Uralbergen. Ukraina ska bli vår kornbod."

❊❊❊

September 1938. Platsen är Berghof, Hitlers örnnäste i de bayerska alperna.

Hitlers sekreterare Christa Schröder serverar te till en herre från London i stärkkrage, edvardiansk mustasch och hopfällt paraply.

Neville Chamberlain heter han, Storbritanniens premiärminister. Chamberlains regering, liksom större delen av den brittiska befolkningen, är fortfarande villig att acceptera ett upprustat och återupplivat Tyskland. Många konservativa ser nazisterna som en skyddsmur mot den ryska björnen.

Nazityskland har annekterat Österrike i mars 1938. Det har gått fredligt till. Hitler och hans ideologi gillas av österrikarna.

Fransmän och britter, som är skräckslagna för ett nytt europeiskt krig, protesterar inte. Österrike är ett billigt pris för världsfreden, tycker statsmännen.

Nu kommer Hitler med nya krav. Det är vad de pratar om vid tebordet.

Chamberlain är en gentleman av den gamla skolan. Vänlig, lågmäld, kompromissvillig. Men totalt utan erfarenhet av tuff utrikespolitik.

För britten är en nick ett löfte och handslag en bekräftelse. Så går det till på klubbarna i London.


Ruiner. Efter att Tyskland bombat Warszawa till ruiner kapitulerar staden den 28 september.
Foto: Hulton Archive

Hitler är Chamberlains överman. Führern fullständigt krossar den försynte britten i förhandlingarna. En större lögnare och skurk har premiärministern aldrig mött. Mötet slutar med att Chamberlain och Hitler är överens. Sudentenland, den del av Tjeckoslovakien som varit tyskt före första världskriget, ska överlämnas till Nazityskland.

Hitler försäkrar att han aldrig mer ska ställa krav på nya landområden. Chamberlain och Hitler skakar hand. Eftergiftspolitik kallas det i historieböckerna.

På foton från Münchenöverenskommelsen syns även Frankrikes regeringschef Edouard Daladier och Hitlers vapenbroder Benito Mussolini. De är bifigurer och har knappt öppnat munnen under mötet.

Chamberlain reser hem till London, och hyllas som en fredshjälte.

- Fred i vår tid, säger den nöjde premiärministern.

Han var grundlurad.

Hitlers aptit på lebensraum är ännu större.

I mars 1939 marscherar nazitrupper över gränsen till Tjeckoslovakien, intar Prag och resten av landet.

- Hitler är den svartaste djävul jag någonsin träffat, kommenterar den besvikne Chamberlain, som nu börjar inse att det stora kriget är oundvikligt.

Hitlers våldtäkt på Tjeckoslovakien visar tydligt att han var fast besluten att härska över Europa.

❊❊❊

I Kreml sitter Josef Stalin, en 61-årig veteran från tsarrevolutionen, med buskig mustasch och samma brutala nypor mot verkliga eller inbillade fiender som Adolf Hitler.

Hitler hatar Stalin och Stalin avskyr Hitler. Till världens för­våning gör führern den 23 augusti 1939 en överenskommelse med sin fiende. Ickeangreppspakten kallas Molotov-Ribbentrop-­pakten, efter utrikesministrarna.

Diktatorernas överenskommelse innehåller ett topphemligt tilläggsprotokoll som blir känt långt senare: Hitler och Stalin delar upp östra Europa mellan sig.

Västra Polen och Litauen är nazisternas (senare kommer Litauen att lämnas till ryssarna). Estland, Lettland och östra Polen är bolsjevikernas.

Nu ringer alla larmklockor. Kriget är oundvikligt.

I "Mein Kampf" hade Hitler skrivit:

"Statsgränser skapas av människor och förändras av människor."

❊❊❊

Tillbaka till Polen. Tyskarna har tio gånger fler stridsvagnar än polackerna. Från Ostpreussen och nya områden som tagits från tjeckerna marscherar de in i landet. Från norr, söder och väster.

Den 16 september är Warszawa inringat. Dag och natt öser tyskarna granater över staden. I gryningen den 25 september inleds ett intensivt bombardemang från Luftwaffe.

Transportplan av typ Junkers Ju 52 fäller brandbomber ända tills polackerna kapitulerar den 1 oktober. Mer än 25 000 civila och 6 000 soldater dör i anfallen. Knappt en byggnad är hel, staden stinker från de döda som ligger begravda under ruinerna och de uppsvällda hästkadavren på gatorna.

Då är Röda armén sedan en vecka på väg österifrån, och ­möter bara svagt motstånd.


Bombar huvudstaden. Strax efter Tysklands invasion av Polen släpper det tyska Luftwaffe brandbomber över huvudstaden Warszawa.
Foto: Underwood Archives

Västmakterna har inte skickat en enda soldat till Polens undsättning. De försöker visserligen förhindra tyska fartyg att nå ­Polen genom Östersjön, men blockaden tjänar inte mycket till.

Fem veckor tar det att besegra Polen militärt. Det civila motståndet måste också krossas. Hitler har en djävulsk plan.

Alla tyskfientliga bakom de stridande trupperna ska förintas. Heinrich Himmler har gett aktionen ett namn: Intelligentiaaktionen.

Nazisternas mördarligor får order att avrätta polska politiker, professorer och lärare, präster, före detta officerare och tjänstemän, adelsmän alla som kan tänkas bli motståndare. Samma order gäller judarna.

❊❊❊

En av nazisternas första åtgärder då polackerna besegrats är att stänga högskolor och gymnasier. Bara grundskolor får vara öppna. Eleverna ska lära sig läsa och räkna, mer behövs inte för en klass av livegna.

Hitlers avsikt är att göra ­polackerna till lydiga slavar, till billig arbetskraft, åt herrefolket.

Den 22 augusti 1939 har Adolf Hitler ett möte i Rikskansliet Berlin. Heinrich Himmler gör anteckningar av führerns order:

"Polens förintande är huvudsaken. Målet är eliminerande av de levande krafterna. Förhärda mot medlidande. Brutal framfart. 80 miljoner tyskar måste få sin rätt. Den starkare har rätt. Största hårdhet."

Det planmässiga massmordet på polska befolkningsgrupper styrs av sju insatsgrupper från Gestapo.

Insatsgrupperna har hjälp av råskinn ur SS-divisionen Totenkopf, med dödsskallemärke på uniformsmössan. En av officerarna läste ni om i början av artikeln: Alfred Neujocks, mannen som utan att veta om det startade andra världskriget.

Operationen har ett namn: Tannenberg, efter den historiska ort där riddarna i Tyska orden besegrats av polsklitauiska styrkor i ett blodigt slag 1410. 500 år senare kommer hämnden.

Veckorna före krigsutbrottet grips och skjuts 2000 polacker i Tyskland.

Timmarna efter att slagskeppet i Gdansk avlossar första salvan inleds den andra fasen i Operation Tannenberg.

Den paramilitära organisationen Folktyska självförsvaret, Selbstschutz, som har 82000 fanatiska Hitleranhängare, spelar en viktig roll.

Nazisterna har redan namnlistor. Mördarbanden går från by till by. De kastar handgranater ner i källare där skräckslagna bönder gömmer sig.

I grusgropar utanför Mniszek i KijavienPommern massakreras 10 000 polacker och judar de flesta kvinnor, barn och gamlingar av folktysk milis.

I en skog utanför Karlshof skjuts 8 000 polacker i en skog efter att de själva tvingats gräva sina gravar.

Motstånd är meningslöst. Det räcker med att nazisterna hittar ett jaktgevär i ett hus så bränns hela byn i kollektiv bestraffning.

Över 500 byar tänds på i krigets inledningsskede, och då Wehrmachts pansarvagnar rullar norrut lyser horisonten av ett rött sken från brinnande samhällen.

Allra värst drabbas judarna. I Goworowo i östra Polen tvingar ett Waffen-SS-förband stadens invånare att samlas på torget.

Ett femtiotal människor med judisk utseende skjuts omedelbart. Efteråt tvingas invånarna att välja efter sin tro: Judarna ska gå till synagogan och de kristna till kyrkan.

De som väljer synagogan låses in, och soldaterna tänder på.

Östjudar, med skägg och kaftaner, är särskilt hatade av Totenkopf och de andra mördarbanden. Östjudarna är lätta att känna igen, och de ser ut som nidbilderna som publiceras i nazisternas hattidningar.

Männen misshandlas, eller dödas, på åldermännen rakas skägget av, unga kvinnor våldtas inför sina barn (trots lagarna mot rasblandning) och deras hebreiska biblar bränns på bål.

I de ockuperade områdena börjar dödandet av patienter på mentalsjukhus. Enligt nazisternas ideologi är de sjuka undermänniskor utan rätt att leva.

I Poznan har Gestapo högkvarter i ett 1800-talsfort. Dit förs mentalpatienter. Där använder de en ny metod för avrättningar, för att spara kulor.

Den 12 december 1939 står en man med fjunig mustasch och stålbågade glasögon och tittar på. Det är Heinrich Himmler, den blivande chefen för förintelselägren.


Segerflagg.Tyska soldater går in i Polen den 1 september 1939. I oktober samma år hissas den tyska segerflaggan över Westerplatte, Gdansk, efter att den polska staden kapitulerat.

Genom ett väl isolerat fönster ser Himmler hur patienterna förs in i en källare, och genom slangar släpps kolmonoxid in.

Det är de första massmorden som nazisterna begår med giftgas. Senare ska anläggningen ersättas av gaskammare monterade på lastbilsflak. Och ännu senare med dödsfabriker som Auschwitz och Majdanek.

760 massavrättningar är dokumenterade. Troligen var de fler. Närmare 65 000 människor mördas innan året är slut.

Visst finns det protester mot metoderna som SS använder. Flera av generalerna tycker att massmorden på civila skadar krigsmaktens ära. Generallöjtnant Johannes Blaskowitz, chef för åttonde armén, skriver ett uppretat brev till Heinrich Himmler och försöker få stopp på grymheterna.

De får svaret från en ursinnig Adolf Hitler:

- Man kan inte sköta ett krig på samma sätt som frälsningsarmén.

Det finns ett känt rättsfall på krigsbrott. En soldat från Waffen-SS ställs inför krigsrätt efter att han i september 1939 stängt in 50 polska judar i en synagoga och mördat dem med maskingevär.

Han frikändes. I domen står att soldaten "handlat i irritation över grymheter som polacker begått mot etniska tyskar i landet."

Stalins krig i Polen är lika brutalt som Hitlers. Alla motståndare, alla som kan tänkas bli ett hot mot ockupanterna, måste bort.

Under de första månaderna av annekteringen deporterades mellan 800 000 och 1,5 miljoner polacker till arbetslägren i Gulag.

Besegrade polska soldater förs till läger i Vitryssland och Ukraina. Där skjuts 21 857 polacker, varav 14 700 officerare anklagade för att vara klassfiender. I skogsområdet Katyn, väster om staden Smolensk i Ryssland, arkebuseras 4421 polska officerare, på order av Stalins säkerhetschef Lavrentij Berija.

Polen dör i blod. Resten av ­Europa gör inte mycket. De ­allierade styrkorna väntar passivt på ett tyskt anfall bakom ­Maginotlinjen, ett befästningssystem som går längs den fransktyska gränsen och fortsätter till gränsen vid det neutrala Belgien.

❊❊❊

Den 9 april 1940. Luften doftar vår, och morgonen är tidig.

Då marscherar Hitlers trupper in i Danmark, utan att möta motstånd.

Exakt vid samma tidpunkt: Tyska tunga fartyg i Krigsskeppsgrupp 5 kommer genom Oslofjorden för att ta den norska huvudstaden med överraskning. Striden om Norge varar i 62 dagar.

Järnmalmen från gruvorna i Gällivare och Kiruna är orsaken till grannländernas olycka.

Sverige står för mer än hälften av järnmalmen till Nazityskland. I Kruppkoncernens smedjor i Ruhr blir malmen till vapen.

Det militära målet med Operation Weserübung, tyskarnas kodnamn på ockupationen av Danmark och Norge, är att säkra järnmalmstransporterna.

Malmen skeppas ut från Narvik, och Hitler vill förhindra att Storbritannien tar kontrollen över norska hamnar.

Danmark ockuperas eftersom det ligger längs transportvägen. Om britterna hunnit före kunde de ha stoppat transportvägen.

Sverige slipper krigets fasor. Priset är att vi fortsätter leverera järnet och att tyska trupper får använda svenska järnvägar. Än i dag kastar eftergifterna skuggor på vår neutralitet.

Den 10 maj talar Adolf Hitler till tyska folket i radio:

- Den i dag begynnande kampen kommer att avgöra den tyska nationens öde under de kommande tusen åren.

Då rullar redan hans pansar­kolonner och Stukaplanen spyr död och förintelse.

Tyskarna inleder offensiven med att invadera de två neutrala länderna Nederländerna och Belgien. Nederländarna kapitulerar efter fem dagar, efter att hamnstaden Rotterdam förvandlats till ruiner av tyskt bombflyg.

Frankrike återstår. Hitlers militära snille, generalen Erich von Manstein, har utarbetat en plan för att undvika den tungt befästa Maginotlinjen och i stället tränga in i Frankrike längre söderut, genom Ardennerna.

De bergiga Ardennerna ansågs vara näst intill oframkomliga. Men general Heinz Guderians pansarvagnar tar sig fram, och snart är vägen till Paris öppen. Den 14 juni intar tyskarna den franska huvudstaden.

Klockan fem på morgonen den 28 juni 1940 landar Adolf Hitler på Le Bourgetflygplatsen. Han vill se staden som han erövrat.

Motorkaravanen kör genom ett folktomt Paris. Hitler vill se ­Invaliddomen där hans idol ­Napoleon är begravd. Han ­fortsätter till Eiffeltornet, ­rundar Triumfbågen, åker till Notre Dame. Führern går upp för ­trapporna i Sacré-Coeur och blickar ut över staden som nu är hans.

Adolf Hitler står på toppen av sin makt. Europa är hans. Nu återstår att knäcka de uppstudsiga britterna och bulldogen Winston Churchill som envist vägrar att ge upp.

❊❊❊

Ni kanske undrar vad som hände Sturmbannführer Alfred Naujocks. Efter attacken vid radio­tornet i Gleiwitz och räderna i Polen fortsätter han vara en av Hitlers mördare.

Han befordras till Obersturmführer (förste löjtnant) och förflyttas till Belgien där han infiltrerar motståndsrörelsen och begår flera mord.

Därefter placeras han i Danmark, som medlem i den fruktade SS-organisationen "Peter Group". Hans uppgift är attentat och razzior riktade mot den danska motståndsgruppen Holger Danske.

Naujocks är med då Gestapo mördar den danske prästen och motståndskämpen Kaj Munk den 4 januari 1944.

Han ställs inför rätta som krigsförbrytare i Nürnberg-­rättegången och döms till fängelse.

Naujocks lyckas fly, skaffar sig en ny identitet och blir affärsman i Hamburg.

Där blir han en av ledarna för "Odessa", en hemlig organisation som hjälper SS-officerare att fly till Latinamerika.

Naujocks dör i hjärtattack i Hamburg 1966.

Han blev 55 år.