Inget innehåll här

Himmlers kärleksbrev avslöjade: "Jag åker till Auschwitz. Kyssar. Din Heini",

TEL AVIV. Heinrich Himmler ledde nazisternas massmord på sex miljoner judar och miljontals andra människor.
Samtidigt skrev han kärleksfulla brev hem till fru och barn.
"Jag åker till Auschwitz. Kyssar. Din Heini", skrev han till sin hustru i ett av 700 privatbrev som nu publiceras efter att ha legat hos en samlare i Tel Aviv i 40 år.

Som Reichsführer SS, högste chef för SS, hade Heinrich Himmler främsta ansvaret för Nazitysklands koncentrations- och dödsläger. Han var en av Adolf Hitlers närmaste män och en av huvudarkitekterna bakom Förintelsen.

Nu, 69 år efter det att han begick självmord i brittisk fångenskap, börjar den tyska tidningen Die Welt publicera utdrag ur hans stora privata brevsamling liksom hittills okända familjebilder och dagböcker. Även israeliska tidningen Yediot Ahronot publicerar dokumenten i dag.

Materialet beslagtogs efter andra världskriget av amerikanska soldater och låg senare i 40 år under en säng i en lägenhet i Tel Aviv, hemma hos den israeliske samlaren Chaim Rosenthal.

Öm familjefar

Breven visar Himmlers dubbelnatur. Å ena sidan en kallblodig och hjärtlös massmördare, å andra sidan en öm familjefar som älskade sin fru Margarethe (Marga) och dotter Gudrun.
Breven är ofta undertecknade med "Dein Heini" (din Heini) och "Euer Pappi" (er pappa).
Två dagar efter inledningen av Operation Barbarossa, Tysklands invasion av Sovjetunionen i juni 1941, skrev Himmler, som då befann sig i Hitlers högkvarter, hem:
"Jag är så ledsen att jag glömde vår bröllopsdag. Så mycket har hänt under dessa dagar. Striderna var mycket hårda, särskilt för SS."

></p> <p class=Himmlers familj, faximil från den israeliska tidningen Yediot Ahronot.

Men också Marga oroade sig över makens välbefinnande. Redan samma dag hon hörde nyheten om invasionen, den 22 juni 1941, skrev hon:
"Det finns fortfarande en burk kaviar i kylen. Ta den."

"Vi åt en stor måltid"

Förintelsen nämns aldrig direkt i korrespondensen. Men namn på dödsläger och andra platser för massakrer nämns rutinmässigt när Himmler berättar om sitt jobb och sina tjänsteresor.

"De närmaste dagarna ska jag vara i Lublin, Zamosch, Auschwitz, Lemberg (Lviv) ... Jag undrar om och hur det går att ringa ... All kärlek, ha en bra resa och sköna dagar med vår dotter. Många hjärtliga hälsningar och kyssar! Din pappa", skrev han till Marga den 15 juli 1942, enligt Die Welts rapportering.

Dottern Gudrun skrev så här när hon hade besökt koncentrationsläget Dachau:
"I dag besökte vi SS-lägret i Dachau. Mamma, moster Lydia, moster Frieda. Vi åt en stor måltid där. Det var en underbar dag. Vilket jätteprojekt det är, koncentrationslägren!"
Hela familjens brinnande judehat framkommer också tydligt i brev och dagböcker.
"Det här med judarna – när kommer avskummet att lämna oss i fred så att vi kan leva lyckligt", skriver Marga i sin dagbok den 14 november 1938 efter Kristallnatten, då de blodiga judeförföljelserna satte i gång på allvar över hela Tyskland.

I samlingen finns privata brev och vykort, fotografier och andra dokument. Breven är skrivna från 1927 fram till bara fem veckor före Himmlers självmord i maj 1945.
I ett av breven avslöjar SS-ledaren sin totala lojalitet gentemot Hitler.
"Om Hitler säger det till mig, dödar jag min mor", skriver han.

"Vi är säkra"

Jan-Eric Peters, chefredaktör för Die Welt, skriver att tidningen fick höra talas om breven för tre år sedan.
"De har befunnit sig under en säng i Tel Aviv i 40 år. Ägaren Chaim Rosenthal försökte sälja breven på 1980-talet efter att ha fått äktheten bekräftad. Men det var precis när världen var upprörd efter förfalskningen av Hitlers dagböcker, så Rosenthal blev inte av med dem ... När han var över 90 år övertygade hans son honom om att breven borde göras offentliga", skriver Peters på tidningens hemsida.

Fortsatt i sin fars fotspår

Flera experter bekräftar att breven är äkta, bland annat efter att jämfört med Himmlers handstil på andra handlingar.
- Vi är säkra på de här dokumenten. Det finns ingen anledning att betvivla äktheten i dokumenten som hittats i Tel Aviv, säger Michael Hollman, chef för det tyska statsarkivet, till Die Welt.

Materialet blir nu en artikelserie och dokumentärfilmen "Det Anständige" (den anständige) som har premiär på filmfestivalen i Berlin om två veckor.
Dottern Gudrun Himmler (Burwitz), 84, har fortsatt i sin fars fotspår också efter andra världskriget. Hon har varit aktiv i den nynazistiska rörelsen - och hon är ledare för organisationen Stille Hilfe (tyst hjälp) som ger stöd och ekonomisk hjälp till före detta SS-medlemmar som flytt, arresterats eller dömts för sina brott.

Skaka på enheten för att slumpa fram nästa artikel om Andra världskriget.

Stäng