Här söker de efter naziskatter värda 540 miljarder kronor

De två skattsökarna säger sig veta var 540 kistor fyllda med guld, diamanter och konst av gamla mästare ligger gömda.
Nazisterna ska ha gömt dyrbarheterna 1945 när de förstod att kriget var över för deras del.
Uppskattat värde: drygt 540 miljarder kronor.

Det är en helt fantastisk historia men som man trots allt bör förhålla sig aningen skeptisk till.
En sak är i alla fall säker. Under andra världskriget plundrade nazisterna museer, privatpersoner och stater på allt av värde, inte minst ovärderliga konstföremål.
Många, inte minst judar, blev av med bland annat konst för svindlande summor.
Det handlade om både gamla mästare och konst av moderna konstnärer. Modern konst ansågs av de renläriga nazisterna som "urartad" konst. En stor del av dessa modernistiska verk förstördes eller brändes upp, bland annat fler verk av Picasso och Georges Braque för att bara nämna några.

En del av den plundrade konsten har kunnat återbördas till de rätta ägarna eller deras arvingar, annat tvistas det om och mycket är fortfarande på drift eller har gömts undan.

Ägnat tre decennier åt att leta

Tjecken Josef Mužík har ägnat tre decennier av sitt liv åt att leta efter den sägenomspunna skatten. Nu håller han och sudettysken Helmut Gänsel på och gräver i den lilla staden Štěchovice cirka 20 kilometer söder om den tjeckiska huvudstaden Prag.

Sudettyskarna var den tyskspråkiga delen av befolkningen i tjeckiska Böhmen och Mähren.
Mužík berättar för den brittiska tidningen Daily Mail att han och hans partner nu har "handfasta bevis" som de funnit i arkiv och som faktiskt visar att det existerar en skatt.
Andra handlingar är efterlämnande av den nazistiska översten Emil Klein. Enligt skattsökarna har man nu tillgång till en karta över platsen och dokumentation över vad som döljer sig i de 540 kistorna. Där ska också finnas hundratals dokument från Berlin Kaiser-Wilhelm-Institutet, en tysk medicinsk och vetenskaplig stiftelse.
Om männens uppskattning av naziskattens värde är någorlunda rimlig innebär det att varje låda är värd runt en miljard kronor. Men det kan svara svårt att sätta ett pris innan experterna har fått bedöma föremålen och marknaden får säga sitt.
Mužík och Gänsel är inte de enda som sökt efter skatten. Under 1970-talet var Tjeckoslovakiens inrikes- och försvarsdepartement inblandade i sökandet.
Ett utländskt företag i vapenbranschen har också varit engagerad i jakten men gav upp strax efter öststaternas kollaps 1989.

Generalens originalhandlingar

Så sent som 2007 påstod en tandläkare att han hittat platsen för bytet.
Men än så länge har inget hittat den sägenomspunna skatten.
Helmut Gänsel är en före detta tjeckisk underrättelseofficer. Han ska ha förhört överste Emil Klein efter kriget.
Gänsel hävdar att han fått originalhandlingar av generalen.
När kriget närmade sig sitt slut våren 1945 fick nazisterna bråttom att fly dåvarande Tjeckoslovakien och försätta sig i säkerhet.

Eftersom de inte hade möjlighet att ta med sig bytet från sina plundringar lät de bygga 540 kistor eller stora lårar där de ädla stenarna, guldet och konstverken placerades i.
Dessa grävdes senare ner cirka fem meter ner i marken i vad man tror är en gammal tunnel.Generalen Klein greps och dömdes till fängelse. 1964 släpptes han från fängelset Valdice, ett före detta kloster, väster om Prag.
Helmut Gänsel var delaktig i frigivningen av Emil Klein.

Söker finansiering på nätet

Men det här är ett projekt som kräver kapital. De båda skattsökarna har nu vänt sig till allmänheten för att hjälp, så kallad gräsrotsfinansiering.
Helmut Gänsel har en egen hemsida där han berättar om projektet.
Josef Mužík håller sina följare på Facebook underrättade om vad som händer.
Om allt går som planerat är skatten bärgad våren 2017.