Inget innehåll här

Expressen 21 mars 1945: Skolmassaker när engelska bombare missar målet

21 mars 1945 bombar Royal Air Force, RAF, Shellhuset i Köpenhamn. Gestapos hatade högkvarter.

Men ett eller flera bombplan missar målet – vilket får katastrofala följder för barnen på en närliggande flickskola.

Även – två slags brott som bara kan ske i samband med krig.

Artiklarna publicerades i Expressen 21 mars 1945.

 • RAF bombar Köpenhamn – Gestapohögkvarter har lagts i ruiner

  RAF bombar Köpenhamn – Gestapohögkvarter har lagts i ruiner

  MALMÖ, onsdag. (Expressen)

  Köpenhamn utsattes strax efter klockan 12 på onsdagsmiddagen för ett bombanfall, det första på två år. Cirka 30 engelska maskiner anföll på knappa 10 minuter några krigsviktiga byggnader på Österbro i Köpenhamns centrum. Passagerare som på middagen anlänt till Malmö omtalar att de om hord på den danska färjan sett ett par stora eldsvådor.
  Enligt uppgifter, som har nått danska kretsar i Malmö, riktade sig angreppet mot Gestapos högkvarter i Köpenhamn, Shellhuset på Västerbro, en helt ny sex våningars affärsegendom vid Sjöarna. Enligt preliminära rapporter var det ett antal Mosquitoplan ur RAF som deltog i anfallet.
  Shellhuset lär ha fått åtta fullträffar av medeltunga bomber och störtade fullkomligt i hop. Man fruktar i patriotkretsar för att en del danskar, vilka hölls i fängsligt förvar såsom gisslan, har dödats under attacken.
  En del skador åstadkoms på byggnader i närheten av Shellhuset, vilket dock ligger relativt fritt med låg bebyggelse på tre sidor och en järnväg på den fjärde.

  Plan störtar mellan Ven och Landskrona.

  Ett flygplan – troligen brittiskt och förmodligen ett av dem som deltagit i raiden mot Köpenhamn – störtade strax före kl. 12 på middagen mellan Ven och Landskrona. Vid störtningen kunde man från ön se att ena vingen på planet bröts. Man kunde också se att en man av planets besättning lyckats ta sig ut från planet med en gummibåt, men i den starka blåst och höga sjö- som rådde, kunde man inte gå ut med de små båtar som finns på Ven. Man sände i stället efter hjälp från Landskrona, och därifrån kom både lots- och vedettbåtar och finkammade platsen kring nedslaget. Då hade dock tydligen båten fått någon läcka och sjunkit, ty man kunde inte finna något spår efter vare sig båten eller besättningsmannen.

  500 gestapomän hade kontor i Shellhuset

  Shellhuset ägs av det engelska Shellbensinbolaget och beslagtogs av tyskarna för ett par år sedan, då administrationen och politiska polisen blev för omfattande till att inrymmas i Dagmarhus.
  Shellhuset utrymdes helt av danska institutioner och ombyggdes. Det uppfördes bunkers och maskingevärsställningar runt om det och luftvärnspjäser uppställdes på taket. 50 danska patrioter som var tyskarnas fångar, placerades i översta våningen i små celler och detta kungjordes för att förhindra luftangrepp på byggnaden. Man fruktar för att de nu omkommit. Man räknar med att inalles 500 tyska polismän och tolkar, jämte danska angivare hade sina kontor i Shellhuset, bland annat chefen för Gestapo i Danmark SS-Standartenführer Bovensiepen och hans närmaste underlydande Regierungsrat Hoffman.

  Förutom Shellhuset hade tyskarna under den senaste tiden även beslagtagit de närliggande byggnaderna Ingenjörernas hus och Bokhandlarnas hus och även där inrättat kontor och celler. Som bekant har ett stort antal danska patrioter i tidernas lopp dött under tortyr eller avrättats mer eller mindre utan rättegång och dom i Shellhuset.

  Tredje aktionen mot Gestapohögkvarter i Norden.

  Aktionen mot Shellhuset är en parallellaktion till precisionsbombningarna mot Aarhus universitets kollegiebyggnader i slutet på förra året och bombningen av Viktoria Terrasse i Oslo i början på detta år. I båda fallen förstördes Gestapos högkvarter efter "beställning" av underjordsrörelserna i Danmark och Norge.

  Epilog: Bombningen av Shellhuset i Köpenhamn fick ett tragiskt efterspel, när man av misstag även bombade den närliggande franska flickskolan Jeanne d'Arc. I den räden dödades 86 barn och 18 vuxna, många av dem nunnor.
  När Gestapohögkvarteret förstördes dog åtta danskar som var fångar, medan 18 lyckades fly. Dessutom dödades 55 tyska soldater, samt 47 danskar som var anställda av Gestapo.


  Japan väntar på slutstrid
  LONDON, onsdag. (TT fr. Reuter.)

  Tokyoradion utsände på onsdagen ett tal av japanske krigsministern, som förutspådde att egentliga Japan blir den avgörande krigsskådeplatsen. Många befästningar och andra militära anläggningar har redan uppförts eller förstärkts.  Våldsam kalabalik på ungkarlshotell

  En sjöman, som nyligen kommit från Finland, har ställt till med en verklig kalabalik på ett ungkarlshotell i Gamla stan, där han i berusat tillstånd sprungit omkring med en pistol och hotat att skjuta alla gästerna om de sade ett enda knyst.
  Vid förhör uppger han att han köpt pistolen i Finland för 75 kronor och att han behövde den då han inom kort skulle resa till Sydamerika. Han har nu åtalats för att han olagligen fört in skjutvapnet i landet och för att han inte hade någon licens.  Baskerklädd kvinna lurar hembiträden

  Kriminalpolisen söker för närvarande med ljus och lykta efter en yngre kvinna, som går omkring i Stockholms fastigheter och praktiserar en alldeles ny metod för att narra till sig pengar av hembiträdena.
  För någon tid sedan kom hon sålunda till ett hem, där husmodern ej var hemma, och när hembiträdet öppnade lämnade hon fram ett dussin handdukar och bad att få 45 kronor (900 kronor i 2015 års penningvärde, red. Anm.) för dem. Hon uppgav att husmodern beställt handdukarna för länge sedan och för att det hela skulle verka trovärdigare påstod hon också att hon fått textilkuponger för dem.
  Nu var det bara betalningen som fattades. Hembiträdet, som inte anade oråd, lät sig luras, och när hennes husmoder kom hem visade det sig att hon aldrig beställt några handdukar av kvinnan och att de handdukar lian lämnat var totalt värdelösa.
  I ett liknande fall lurade hon också till sig 45 kronor för ett kapptyg, som var av mycket dålig kvalitet. Polisen uppger att kvinnan är i 20–25-årsåldern, mörk och iklädd mörk kappa och brun basker.

Skaka på enheten för att slumpa fram nästa artikel om Andra världskriget.

Stäng