Foto: Shutterstock

Vilken träning gör en gladast? PT-Frida svarar

Om man vill träna för att bli gladare, vilken träning ska man satsa på då? amelias PT och livscoach Frida ger råd.

Fråga: Ibland blir jag nedstämd på vintern och inget hjälper, men det sägs att träning kan lyfta humöret och jag provar gärna det i stället för att kolla på Netflix varje kväll i flera månader. Vilken träning gör en gladast? Hur ofta ska jag träna för att känna effekten? /Emilia

PT-Frida svarar: Så får du ut mer glädje av träningen

En alldeles strålande idé att byta Netflix mot träning! Precis som du skriver så är fysisk aktivitet fantastiskt bra för humöret och hjälper kroppen att hantera stress. Genom att träna frisätter vi endorfin, dopamin, serotonin och noradrenalin som skapar känslan av glädje, och vi blir piggare och starkare. Rörelse är livsviktigt för att vi ska kunna fungera optimalt och för att kroppens celler ska kommunicera bättre med varandra. Vi fördubblar nybildningen av hjärnceller och bromsar hjärnans åldrande.

När blodcirkulationen ökar så kan cellerna ta upp mer syre, vilket gör att kroppen lättare tar hand om blodfetter och stresshormoner. Jag tror dessutom att känslan när du först har motionerat och sedan landar i soffan framför Netflix är skönare. Det ena behöver ju inte utesluta det andra.

Vilken träning som gör just dig gladast är svårt att säga – alla är vi olika. Men för att få de effekter på hjärnan som jag beskriver räcker det med att gå raskt i 40 minuter, tre gånger i veckan. Om du även vill stärka dina muskler, leder och ligament, utmana hjärtat och förbättra rörligheten så behöver du lägga in mer träning.

Mitt tips är att du testar dig fram – gå på gruppträning, åk längdskidor när snön kommer, jogga eller testa några sessioner med en PT. Bestäm dig för att testa olika typer av träning tre gånger i veckan så hittar du snart det som passar dig bäst. 

Så här gjorde andra:

Lina började rida igen som vuxen: ”All stress försvinner i stallet” 

Emma startade en löpgrupp: ”Har fått upp flåset och vänner för livet” 

Vill du ha hjälp med kost eller träning? Mejla till: Fråga.ptn@amelia.se

LÄS OCKSÅ! Anders Hansen: Exakt så här ska du träna (för alla må bra-effekter) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!