Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Victoria Skoglund har gjort sig ett namn som Sveriges mesta trädgårdsmästare – men allt jobb har haft ett pris. ”Jag har dåligt samvete gentemot barnen”, säger hon.
Victoria Skoglund har gjort sig ett namn som Sveriges mesta trädgårdsmästare – men allt jobb har haft ett pris. ”Jag har dåligt samvete gentemot barnen”, säger hon.
Victoria Skoglund har gjort sig ett namn som Sveriges mesta trädgårdsmästare – men allt jobb har haft ett pris. ”Jag har dåligt samvete gentemot barnen”, säger hon.
1 AV 2
”Klarar sig hur långt som helst”
2 AV 2
Victoria Skoglund har gjort sig ett namn som Sveriges mesta trädgårdsmästare – men allt jobb har haft ett pris. ”Jag har dåligt samvete gentemot barnen”, säger hon.
Foto: Stephanie Sifvert

Victoria Skoglund: ”Det tog tid att våga satsa på kärleken igen”

För tv- och trädgårdsprofilen Victoria Skoglund har jobbet alltid varit en passion, medan männen kommit i andra hand. Här berättar hon om det dåliga samvetet gentemot barnen, att fira jul med exet och knepen bakom hennes lyckliga relation i dag. 

– Eftersom jag tyckte att det var så smärtsamt att skilja mig så tog det tid innan jag vågade satsa på ett äktenskap igen.

Charlotta Flinkenberg

Victoria Skoglund må vara liten och späd, men utstrålar integritet, urkraft och en sorts okuvligt lugn och envishet. På bordet hemma i hennes hus vid sjön står några avklippta vita julrosor i gröna likörglas. Hon är bestämd kring hur hon ska porträtteras och gillar inte att posera med tillrättalagda blombuketter eller för mycket smink.

– Det är skillnad i uttryck på florister och oss trädgårdsmästare. Jag vurmar mer för det råa, det okonstlade och yvigare växter.

Exempelvis är inte traditionella röda julblommor något som faller Victoria i smaken, inte heller röda klädesplagg.

Victoria Skoglund

Ålder: 54.

Bor: I ett hus strax söder om Stockholm. Sommartorp på Öland.

Familj: Maken Johan, sönerna Pontus, 27, och Daniel, 24, (från ett tidigare äktenskap), katterna Sigge och Svante.

Gör: Är trädgårdsmästare, författare, entreprenör, influencer.

Aktuell: Som trädgårdsexpert i TV4 Nyhetsmorgon.

– Blått och vitt är mer min färgskala. Jag kan tänka mig att mixa amaryllis i olika färger i lerkrukor: rött, vitt och rosa. Så att man blandar upp dem. Men röda äpplen är jag svag för! Jag lägger ut dem i en skål till fåglarna.

Som chef för framgångsrika handelsträdgården Zetas så är förstås julen en viktig period jobbmässigt för Victoria.

– Mitt företag är beroende av julen. Julmarknaden som vi har varje år ger hela julens resultat och måste förberedas redan i september. När vi har marknad kommer flera tusen människor till Zetas.

Julen är ärligt talat inte jätteviktig för mig. Jag skulle lika gärna kunna resa bort.

Vad betyder julen för dig?

– Julen är ärligt talat inte jätteviktig för mig. Jag skulle lika gärna kunna resa bort och är inte särskilt pyntig av mig. Men visst är det mysigt med jul också. Jag älskar julblommorna och använder mycket hö-ställningar i mina arrangemang och tänder mängder med levande ljus. Ska jag fira jul så firar jag hos min mamma. Hon lagar fantastisk mat, exempelvis en chokladfudge – jag blir sur om hon inte gör den.

”Ska jag fira jul så firar jag hos min mamma. Hon lagar fantastisk mat, exempelvis en chokladfudge – jag blir sur om hon inte gör den.” Foto: Stephanie Sifvert
”Jag är en frusen själ, men bastun gör mig tålig! Utan den skulle jag aldrig vinterbada”, säger Victoria om vintern. Foto: Stephanie Sifvert

Givetvis har inte alla jular varit perfekta för Victoria. Hon beskriver en bitterljuv situation för flera år sedan, då hon firade jul med exmaken, som hon nyss hade skilt sig från:

– Vi firade jul som nyskilda, för barnens skull. I julklapp fick jag en skruvdragare, som symbol för att jag nu skulle skruva ihop och klara allt på egen hand. Jag är väldigt praktiskt lagd gällande trädgårdsarbete, men inte då det handlar om tekniska saker, eller att snickra …

Victoria skrattar högt då jag avslöjar att jag inte vågade köpa med mig lösviktsgodis till fotograferingen hemma hos henne, eftersom jag hade på känn att den sortens ”fulgodis” med transfetter och tillsatser är något hon avskyr.

Vi firade jul som nyskilda, för barnens skull. I julklapp fick jag en skruvdragare, som symbol för att jag nu skulle skruva ihop och klara allt på egen hand.

– Visst händer det att jag trillar dit på godis och halvfabrikat, men det är väldigt sällan. Näst intill aldrig, då jag tänker efter. Jag äter gärna kakor och bullar, men frossar aldrig.

I det charmiga och ombonade lantköket hemma hos Victoria står ett fat med hembakade saffranskorpor med apelsinsmak. Ragdoll-katten Sigge blänger på Victoria då hon äter av våra medhavda, stora lussekatter.

Tankesättet genomsyrar hela Victorias väsen. Här lever saker, människor, växter, känslor och djur i samklang och balans. Inga förbud, ingen dramatik. Googlar man ”harmoni” borde det komma upp en bild på Victoria Skoglund. Hon tar av jorden och ger tillbaka i form av omsorgsfull vårdnad och bokashi-kompostering.

Victoria Skoglund är ingen julfantast, men gillar pysslet med julblommor och den vällagade maten. Foto: Stephanie Sifvert

– När man väl har lärt sig äta och laga vällagad mat från grunden är det svårt att välja bort. Det tar inte så lång tid när man vet hur man gör. Jag är duktig på att sno ihop det mesta av rester. Och så mår jag bättre om jag får äta bra mat. Jag upplever att huden, kroppen, magen och humöret mår bättre.

Innan Victoria blev Sveriges mest kända trädgårdsprofil var hon undersköterska och har i flera intervjuer nämnt att hon var sugen på att bli barnmorska, men att det av olika anledningar inte blev så.

Jag trivdes väldigt bra med att jobba på sjukhus och skulle inte ha några problem alls att återvända till det.

– Bebisar lockar mig inte särskilt mycket, men jag är väldigt fascinerad av graviditeter, förlossningar och den kraft som finns i kvinnokroppen. Jag trivdes väldigt bra med att jobba på sjukhus och skulle inte ha några problem alls att återvända till det. Jag är även jätteintresserad av döden, och förutom att vara med vid födslar har jag drömt om att hjälpa människor som befinner sig i livets slutskede.

Hon värmer sina fingrar runt kaffemuggen och blickar ut över den tunna isen på sjön och snön som fallit över idegranshäcken i trädgården.

– Man jobbar med liv och död i en trädgård också. Växter dör, man slänger dem på komposten, de ger näring till nya saker som växer. Det är ett kretslopp som känns fint att ta del av, på något vis.

Tror du att livet också har ett kretslopp? Att vi återföds eller möts efter döden?

– Jag är inte religiös, djup eller spirituell på det sättet. Men jag tror inte att det är slut, utan att vi återuppstår i en annan sorts energi.

Man jobbar med liv och död i en trädgård också … Det är ett kretslopp som känns fint att ta del av, på något vis.

Victoria förlorade sin väninna Carina som gick bort i cancer för något år sedan, och i somras dog också Victorias älskade far, trädgårdsarkitekten Folke Mattsson.

– Min tröst är att vi kommer att ses igen. Annars skulle jag inte klara av att förlora dem.

Tillsammans med programledaren Jenny Strömstedt driver Victoria Skoglund podcaste ”Röda vita rosen”. Foto: Rickard L Eriksson

I ett avsnitt av den populära podden ”Röda vita rosen” som hon driver tillsammans med Jenny Strömstedt så beskriver Victoria sig själv som en austin-ros: ”väldoftande och mycket känslig i kall jord”. Hon tassar runt hemma, inomhus med raggsockor och underställs-tajts av kashmir. Hur står hon ut med vinterkylan?

– Jag är en frusen själ, men bastun gör mig tålig! Utan den skulle jag aldrig vinterbada, exempelvis. Jag blir nästan förlamad vid strömavbrott. Tycker om att elda i brasan och håller värmen med varma drycker som matcha-te. Och så river jag ofta färsk ingefära i hett vatten. Samtidigt gillar jag årstidens växlingar och vill inte vara utan dem.

Hur ofta vinterbadar du?

– Några gånger i månaden, sedan vi byggde om bastun. Det ger fina hälsoeffekter och blodcirkulationen sätter i gång direkt. Jag upplever att det även stärker immunförsvaret – vi är nästan aldrig sjuka, jag och Johan.

Vad är det lökigaste Johan gjort för dig?

– Haha, jag är ingen romantiker, men han är det … Vad ska jag säga: Johan skickar jättelånga sms och får väldigt korta svar. Det är fint med män som gråter, skriver fåniga saker och är uttrycksfulla i sitt känsloliv. Men då jag inte är så romantiskt lagd själv kan det bli too much. Jag vill inte bli störd när jag läser balansrapporter och kan därför vara frånvarande ibland.

Innebär det att du inte är bra på att uppvakta heller?

– Jag älskar att laga mat, så Johan får fantastiska och vällagade måltider av mig. Det är väl en kärlekshandling? Jag är bra på att fixa fredagsmyset, noga med att göra mig fin. Vi går omkring i skitiga arbetskläder för jämnan, så på fredagar duschar vi och klär upp oss för varandra.

Victoria och maken Johan har varit ett par i över tio år. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / Karin Törnblom

Livspartnern Johan, även känd som ”Pool-Johan” på grund av sitt yrke som poolsvetsare, såg Victoria på tv, men fick kämpa med uppvaktning i flera år innan något hände. Av olika omständigheter var inte Victoria mottaglig för att gå in i en relation då. Det vackra paret överraskade många med att utan någon heads-up gifta sig förra hösten – på Arlanda.

– Vi valde det opersonliga kapellet på flygplatsen, med två av våra bästa vänner som vittnen. Sedan drog vi till Italien i tre dagar och bodde på ett lyxigt hotell i Positano. Vi åker så sällan på semester och det var värt vartenda öre. En jättehärlig upplevelse att få bo på det sättet!

Eftersom jag har varit gift tidigare och tyckte det var så smärtsamt att skilja mig så tog det tid innan jag vågade satsa på ett äktenskap igen.

Hur gick frieriet till?

– Jag friade till Johan när han fyllde 50. Han fick ett kort där jag frågade om han ville slå till. Eftersom jag har varit gift tidigare och tyckte det var så smärtsamt att skilja mig så tog det tid innan jag vågade satsa på ett äktenskap igen. Det tog tio år innan jag friade. Men det känns rätt.

Det är ingen slump att Victoria har nått den beundransvärda position hon har i dag. Hög arbetsmoral, enormt många jobbtimmar och slit ligger bakom framgångarna – med företaget, hennes personliga varumärke och trädgård. Hon ägnar en och en halv timme om dagen i snitt åt att rensa ogräs i sin trädgård. Och den initierade kunskapen om växter samt en talang för att ta vackra bilder har lett till en kvarts miljon följare på Instagram.

– Jag har aldrig varit intresserad av män och kärlek på det sättet. Jobbet är min passion. Sedan har det kommit några få män på vägen. Men jag har själv aldrig varit en jagande person.

Victoria beskriver själv att hon brottats med dåligt samvete och en känsla av otillräcklighet, främst när det gäller barnen.

Prio ett är alltid mina företag. Jag var inte mammaledig särskilt mycket, utan hade barnflicka, trots att jag inte hade råd med det.

– Prio ett är alltid mina företag. Jag var inte mammaledig särskilt mycket, utan hade barnflicka, trots att jag inte hade råd med det. Mina barn har haft en fantastisk mormor och jättefin barnflicka som varit behjälpliga. Men jag har ägnat extremt mycket tid åt jobbet.

Hur är du att vara gift med?

– Omtänksam. Kärleksfull, men inte alltid närvarande. Tankarna är på annat håll. Jag behöver resa bort för att vara en bra fru. Men jag är väldigt trofast och lojal. Johan attraheras nog av att jag är självständig, stark och trygg i mig själv. Jag svassar inte runt efter honom. Vår kärlek är innerlig och vi skrattar väldigt mycket, även då livet är svårt, det blir som en sorts cynisk tröst. Johan är extremt positiv, det finns inget negativt i honom – han vaknar varje morgon med ett leende.

Det är lätt att förstå Johan. Att umgås med Victoria, om än bara för några timmar, skapar en fin känsla. Hon är klok, eftertänksam, har dråplig humor och befriande självdistans. Dessutom bakar hon saffranskaka med ”orimligt mycket smör i”. What’s not to like?

Med rätt handlag kan du få julblommorna att hålla långt in i januari. Foto: Stephanie Sifvert

Så lyckas du med julblommorna – Victorias bästa tips

• Ställ julblommor och buketter svalt så håller de dubbelt så länge.

• Plocka fröställningar, nypon och vackra grenar i skogen eller trädgården.

• Anemoner är vackra med trädgårdens material och det behövs inte så många för att buketten ska upplevas som generös.

• En stor korg med blandade kvistar av gran, tall, en och några rankor med murgröna är fina att ha på trappan och tål minusgrader.

LÄS OCKSÅ: Trädgårdsproffset Victoria Skoglund: ”I min trädgård kan jag hämta andan”

LÄS OCKSÅ: Ann Wilson: ”Jag har fått ett nytt perspektiv på livet”