Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anja Pärson och Filippa Rådin "Allt är inte Instagram-skönt"

”Vi var sköra och ärliga i det som vi upplevde”

Anja Pärson har vunnit 19 VM- och OS-medaljer, 42 vinster i alpina världscupen och två totalcupstitlar. Men det var uppväxten på fjället som hon hade användning för i äventyrsprogrammet ”Expeditionen”. Erfarenheter hon använder sig av också i livet som fru och mamma i en stjärnfamilj. 

– Livet är föränderligt. Jag älskar hur Filippa utvecklar mig som person och hur hon utvecklas med mig.

Åsa Görnerup

Anja Pärson och hustrun Filippa Rådin håller på att vinterstäda poolen vid ”stugan”. Parets nybyggda hållbara drömhus ”Varg” är arkitektritat och ligger på en strandtomt vid havet utanför Umeå. Den här dagen har Anja dragit på sig ett par jeans, men lika ofta åker arbetsbyxorna på. 

– I går hjälpte vi Filippas exman att sätta ned rör i marken för hängrännorna vid hans hus. Vi har absolut en bra relation. I den lite moderna familjen hjälps man åt. Vi har arbetsdagar hos varandra och under vinterstängningen tar vi ett hus i taget. Det är roligare när man är fler och drar pizza i vedspisen, säger Anja då vi pratar på telefon.

Titt som tätt åker hon och hustrun till fritidshuset, som ligger en halvtimme utanför Umeå, där de bor. Allra skönast är att vara i stugan en långhelg och köra barnen direkt till skolan på måndag morgon, tycker hon. Då hinner lugnet lägga sig och de är mer närvarande med barnen. När skärmarna är avstängda åker brädspelen fram. Familjen är också mycket utomhus. I höst har de cyklat mountainbike i skogen eller paddlat SUP när det är stiltje. Är det fint väder åker de och de till en eldstad, fiskar och bygger barkbåtar.

Anja Pärson

Ålder: 41.

Gör: Egenföretagare, föreläsare, inspiratör, Youtuber. Före detta alpinstjärna, som vunnit 19 VM- och OS-medaljer, 42 vinster i alpina världscupen och 2 totalcupstitlar.

Bor: Äger ett litet hyreshus mitt i Umeå. Familjen bor i halva huset själva, halva hyr de ut. Fritidshus på strandtomt utanför Umeå.

Familj: Fru Filippa Rådin, 49, kreatör och entreprenör inom hållbara kläder. Barnen Emmi, 16, Elvis, 10, Maximilian, 7. Mellanpudeln Astrid, 2.

Aktuell: ”Expeditionen” på TV4 och TV4 Play. Sex kända svenskar, Anja Pärson, Nikki Amini, Carin Götblad, Patrik Arve, Gustaf Hammarsten och Daniel Boyacioglu tar sig an sitt livs tuffaste utmaning – att bestiga Lobuche Peak 6 119 meter över havet. Bygg- programmet ”Anja och Filippas hållbara drömhus”, där paret filmat och lagt ut sitt hållbara husprojektet på Youtube. Planerar ny säsong om hållbar inredning.

– Ofta har jag några vedträn i ryggsäcken, men elden är bara en mysfaktor att koka kaffe på. Jag brukar köra rullade pannkakor med socker och citron. Då är maten i stort sett färdig och man slipper paniken hos superhungriga barn.

Att ta sig ut i skogen har alltid varit Anjas liv. Erfarenheter hon hade användning av under inspelningen av TV4:s ”Expeditionen”. Att göra programmet påminde henne också om tiden som alpin stjärna.

– För mig var ”Expeditionen” att komma tillbaka till det jag gjort hela livet. X antal individer som inte känner varandra särskilt väl åker i väg, gör en prestation och bor lite knasigt. Det var kul att jag kunde använda mig av det. Jag är uppvuxen på fjället och hade ganska mycket mer naturvana än de flesta i gänget.

”Vi hade sjukt roligt”, säger Anja Pärson om Expeditionen”. Foto: Gran Thulin Foto: Gran Thulin

I programmet får man följa henne, Nikki Amini, Carin Götblad, Patrik Arve, Gustaf Hammarsten och Daniel Boyacioglu, när de bestiger Lobuche Peak 6 119 meter över havet i Nepal. Under den tuffa vandringen behöver deltagarna klara av syrebrist, branta stup och extrema väderförhållanden. 

– Det var en extrem miljö, som vi stöttade varandra i. Att ligga i tält med någon man inte känner, frysa och ha dålig mage är en utmaning. Ingen visste hur kroppen reagerade efter tio timmars vandring uppför på 5 000 meters höjd. Jag visste hur jag reagerar på 4 500 meters höjd och vet att jag är stark. Efter att ha vi kommit fram till ett ställe där man fryser kontant, skulle man prestera framför kameran. Vi fick mycket frågor om varandra, hur alla mådde och vem som hade en dålig dag. Jag kände inte till hur de skulle klippa tv-programmet och ville hellre prata om mig själv. 

Anja, som är van att prestera, fick hela tiden höra att hon är mentalt stark. 

Vad upptäckte du om dig själv under ”Expeditionen”?

– För mig var det en utmaning att vara 100 procent ärlig och mig själv hela tiden. Det är lätt att visa fram en annan sida när de ställer fram en tv-kamera. Vi var sköra och ärliga i det vi upplevde, men hade också sjukt roligt. Jag hade fantastiska deltagare omkring mig.

Under bergsbestigningen delade Anja rum med Nikki Amini, tidigare jurymedlem i ”Idol”. De pratade en del om karriärer och vad man ska göra i livet framöver. Frågor som Anja funderat mycket på. 

Senaste tiden upplever hon att hon hittat en bra balans i tillvaron, där hon både får motionera (”som det heter nu för tiden”) och hålla inspirerande föreläsningar. Då och då medverkar hon i något tv-program.    

– Jag var på väg att göra ”Mästarnas mästare”, men skadade mig precis innan. En blödning i vadmuskeln gjorde att jag behövde vila i sex veckor. 

Du och Filippa har sönerna Maximilian, 7, och Elvis, 10 ihop. Filippa har dottern Emmi, 16, med sin exman. Hur får du ihop livet med barn?

– Filippa och jag har hittat tydliga roller i hur vi gör och inte gör. Vi bygger upp våra dagar och ger varandra utrymme. Vissa dagar jobbar Filippa med sitt och då tar jag barnen, och vice versa. För mig är det extremt berikande att hänga med ungarna. Vår minsta kör brottning just nu och i kväll ska jag hjälpa barn att lära sig brottning. Jag är också fotbollstränare för vår äldste son.

Anja och Filippa har låtit bygga ett klimatsmart drömhus, strax utanför Umeå. ”Jag och Filippa smiter hit så fort vi kan. Stugan ligger bara en halvtimme utanför Umeå. När vi lämnat ungarna dunkar vi ut hit och flyttar med oss kontoret”, säger Anja Pärson. Foto: Yurika Palmqvist

Anja, som själv provat allt, vill att barnen testar så många idrotter som möjligt. Hon tycker det är en fenomenal skola där de får lära sig att röra på sig, respektera ledare och kamrater, komma i tid, jobba hårt och hantera med- och motgångar. 

Att själv vara ledare har fått Anja att förstå vilken bra ledare hennes pappa var. Hans förmåga att se människan bakom prestationen, vara fokuserade på idrotten och samtidigt ha roligt.

– Grunden för mig är inte att göra barnen till bättre fotbollsspelare, utan göra dem till bättre människor. Se dem och lyfta dem. Som ledare måste man förstå att träningen kanske är barnens viktigaste timme i veckan. 

Vad har du fått med dig från din mamma?

– Mamma har alltid stått bakom allt. När pappa var i väg som tränare i flera månader, tog hon hand om mig och min syster själv. Hon är lärare i grunden, fanns där för alla, bakade bröd och satt i sekretariatet under tävlingar. Mina föräldrar har varit extremt stöttande i allt som vi barn tagit oss för. 

I dag har Anja och hustrun tagit över stafettpinnen som närvarande föräldrar. De prioriterar barnen och har dragit ned på arbetsresor för att vara mer hemma. 

Vad har du och Filippa för kemi? 

– Det finns mycket kemi och vi avslutar varandras meningar nu och då. Vi hänger extremt mycket och vill ha utveckling. De som känner oss skulle säga att det aldrig står stilla. Vi är också öppna med att vi har bra och dåliga dagar. Jag blir lätt rastlös och kommer aldrig bli vän med att sitta på ett kontor dag ut och dag in. Filippa brukar skoja om att jag ska ge mig ut i naturen och lugna ner mig. Vi skickar också ut varandra på en springtur i skogen när vi har pms.

Är Filippa lika rastlös som du?

– Nej, hon är ganska lugn av sig. Vi blandar och ger. Filippa har temperament, men där blir jag en lugn och extremt tyst norrlänning från fjällen tills jag kommer till en viss punkt, då jag inte tolererar någonting. Så är de flesta i min släkt. Min startsträcka går genom en hel skog. Filippa däremot hinner inte längre än till trottoarkanten, säger Anja med ett skratt.

Alla har vi våra egenheter, konstaterar hon. Det ”instagramsköna” som folk lägger ut är bara en liten del av verkligheten. Att hennes äktenskap innehåller både bättre och sämre perioder är inget som skrämmer henne.

– Livet är föränderligt. Jag älskar hur Filippa utvecklar mig som person och hur hon utvecklas med mig. Det är mycket diskussioner om värderingar och hur vi är. Vi brukar säga att vi bär på ryggsäckar. Vissa bär vi på länge, andra ställer vi ner och lämnar. 

Vad har du lämnat för ryggsäckar?

– Jag har varit en människa som levt på sekunden och minuten och aldrig varit sen. Missade jag min starttid var det kört. Nu lever jag med en familj som alltid är sen. Tidigare mådde jag mentalt och fysiskt dåligt när vi var en kvart sena, som det kan bli när barn inte ska ha just de där skorna. Jag jobbar på att slappna av och inte vara tio minuter tidig. Där har jag släppt taget och blivit mycket lugnare. Alla är inte lika effektiva som jag och jag försöker hitta vägar för att vi ska förbereda oss bättre. Det kanske mest gäller min fru, som är en fantastisk kreativ människa, men kanske inte så strukturell i alla lägen. 

Tidigare mådde jag mentalt och fysiskt dåligt när vi var en kvart sena.

Vad släpar du på för ryggsäck just nu?

– Jag är en tänkare och jobbar extremt mycket med mig själv. Nu börjar barnen bli äldre och jag är 41. För tillfället försöker jag städa i det som varit. Jag har hoppat på en massa småjobb och har en del oavslutade jobb. 

–  De närmsta 20 åren vill jag bara lägga kraft på sådant som känns meningsfullt inom hållbarhet och miljö. 

Både Anja och Filippa vill inspirera i arbetet.

– Folk som haft Filippa som stajlist eller i ett provrum vet hur fantastisk hon är på att lyfta människor i självkänsla.

Hur får ni äktenskapet att hålla?

– Vi får det att hålla genom att aldrig stagnera, hitta tid till och se varandra och vara ärliga i vår relation. När man bygger hus dygnet runt och sitter med fakturor, känner man sig inte som världens roligaste fru. Vi vet att det går över. Att vi sedan kan göra eld i vedspisen och titta ut över havet. Vi sitter lugnt i båten. 

Är ni bra vänner?

– Ja, vi lärde känna varandra som vänner först och har väldigt kul ihop. Filippa var min stajlist och hjälpte mig med kläder i sin butik. 

”Folk som haft Filippa som stajlist eller i ett provrum vet hur fantastisk hon är på att lyfta människor i självkänsla”, säger Anja Pärson. Foto: Privat

Det var 2004, 2005. Filippa, som står bredvid Anja vid poolen, fyller i vad som hände när deras relation utvecklades.

– Jag tror vi var ovana vid att det gick över i något annat. Anja var i sin bubbla och skulle inte ta in någon känslomässigt. På den absoluta toppen får man inte ha några störningsmoment. Själv befann jag mig i ett skede i livet där jag var otroligt fokuserad på att vara fru, hade fått barn och var gift med en man. I vänskapen hittade vi styrkan i varandra. De runt oss såg det långt tidigare än vi själva. Kärleken fanns inte som något aktuellt i våra liv, tills någon knackade på dörren och sa: ”Är inte ni…? ”Vi har helt omedvetna, tills långt, långt senare när dörren öppnades. Innan var vi verkligen bara nära vänner, säger Filippa.

Fortfarande är vänskapen grunden i deras relation. I den finns ett stort utrymme att få vara den man är.

Hon och Anja är också vän med hennes exman, berättar Filippa.

– Det skulle inte funka annars. Min exman är en del av vår familj, utan att vara i den. Han är en viktig komponent eftersom vi har ett barn gemensamt. 

Vid en skilsmässa är det viktigt att vara vuxen, ställa sig själv åt sidan och sätta barnen främst för att de inte ska komma i kläm, säger hon. 

– När det gick upp Anja att vi hade känslor för varandra, var hennes största oro och viktigaste punkt: Att min dotter Emmi alltid kommer vara först. Det var viktigt för Anja att säkerställa det. Emmi har alltid varit en del av Anja också och hon ser henne som en dotter.

LÄS MER: Tora Hallström: ”När jag förlorade min oskuld ringde jag mamma” 

LÄS MER: Sanna Nielsen: ”Sedan jag blev mamma har jag fått hårdare hud”