Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tinder? Nej tack! Nu vill vi snabbspola till äktenskapet

Evighetssvajpa på Tinder i jakt på Mr Right? Nej tack. Nu har vi tröttnat på det barbariska dejtningen och vill i stället kasta oss huvudstupa in i bröllopsklänningar och äktenskapliga plikter för att leva lyckliga i alla våra dagar. Här är tre aktuella filmer och tv-program som tyder på att kvinnor OCH män är mer relationsredo – än någonsin.

1. Lidelsefull längtan efter volvo, villa och vovve

I ”Jag vill ha dig tillbaka” är det männen som längtar efter volvo, villa och vovve. Foto: Amazon Prime Video

Vad: Den romantiska komedin ”Jag vill ha dig tillbaka” på Prime video.
Varför: Klassisk romantisk komedi, men också utpräglad anti-dejting-berättelse. Nydumpade 30-plussarna Emma (Jenny Slate) och Peter (Charlie Day) möts och bildar en pakt för att sabba sina respektive ex nya relationer och vinna tillbaka dem för gott. Mot slutet ställs Emma inför Noah (Scott Eastwood), mannen som dumpade henne, och utbrister: ”Jag ville bara att sökandet skulle vara över!”. Ett relaterbart erkännande man sällan hör i romantiska komedier. I en annan scen flyr Peter och Noah en efterfest i pampig villa när det visar sig att tjejerna de följt med går på gymnasiet. Peter ställs inför pappan som just kommit innanför dörren och förklarar med andan i halsen: ”Jag vill ha det som du har i livet, jag vill ha ditt hus, jag vill ha en dotter!”. När de stunden senare pustar ut konstaterar Noah att Peter låtit hur rimlig som helst nyss: ”Jag vet att som snubbar ska vi vara rädda för att stadga oss, men jag vill också ha det! Jag är redo för barnet och huset och familjen, alltsammans”. Den här längtan efter stabila äktenskap och allt som det för med sig löper som en röd tråd genom filmen.

2. Snabbspolande dejtingsuccén är tillbaka

Psykologen Fredric Bohm, psykoterapeuten Maria Farm och sexologen Kalle Norwald är experter i årets ”Gift vid första ögonkastet”.
Psykologen Fredric Bohm, psykoterapeuten Maria Farm och sexologen Kalle Norwald är experter i årets ”Gift vid första ögonkastet”.
Psykologen Fredric Bohm, psykoterapeuten Maria Farm och sexologen Kalle Norwald är experter i årets ”Gift vid första ögonkastet”.
1 AV 3
Psykologen Fredric Bohm, psykoterapeuten Maria Farm och sexologen Kalle Norwald är experter i årets ”Gift vid första ögonkastet”.
Foto: Eva Edsjö/SVT
2 AV 3
3 AV 3

Vad: Den åttonde säsongen av dejtingprogrammet ”Gift vid första ögonkastet på SVT1.

Varför: Säg hej till Bodil, Jonas S, Märtha, Martin, Jonas L, Axel, Hans och Louise. Äntligen en ny uppsättning svajp-utmattade singlar och Gift vid första ögonkastet-deltagare redo att gifta sig och SÄGA JA illa kvickt. Och vars beteenden du inte kan bärga dig att kommentera i affekt på Facebook eller i smarriga GVFÖ-chattar. Det här är dokusåpan där unga singlar gifter sig med totala främlingar som handplockats av ett gäng relationsexperter, kanske baserat på att den tilltänkte också älskar På Spåret, men oftast djupare drag än tv-vanor. Varje pars första möte sker vid vigseln och sen får tittarna följa deras inledande tid som nygifta. Bröllop först, sedan vardag. Äktenskapliga laborationer på tv för med sig en rad lockelser, men den största dragningskraften är det där som alla längtar efter mer än någonsin i dagens flyktiga Tinder-samhälle: Att få skippa det primitiva skoningslösa dejtandet och gå rakt till den där åtråvärda Hållbara Relationen. 

3. Bedårande bröllops­chock med JLo

Det råder ingen tvekan hos Jennifer Lopez när hon kastar sig huvudstupa in i äktenskapet med Owen Wilson. Foto: Barry Wetcher/ Universal studios

Vad: Romantiska komedin Marry me som har streamingpremiär i juni. 

Varför: ”Ni bara såg varandra och sa ja?”, frågar en förbryllad reporter på presskonferensen sedan Jennifer Lopez popdiva Kat Valdez, nyss informerad om sin fästmans vänstrande, under en konsert spontangift sig med främlingen Charlie (Owen Wilson) som stod i publiken med en empatisk uppsyn, bärande på en ”Marry Me”-skylt. ”Verkar inte det lättsinnigt?”, undrar en annan journalist. Hennes PR-team ville betala Charlie och vifta bort kritiken men Kat har bestämt sig för att omfamna situationen och tillbringa några månader som ”gift” med Charlie för att spinna medianarrativet till sin fördel och inte verka galen. Precis som dejtingprogrammet Gift vid första ögonkastet drivs den här Notting Hill-doftande romantiska komedin av ett vackert ”leva för stunden”-budskap: I stället för att låta den bräckliga dejtingkulturen göra oss cyniska, där man inte vågar ta ett enda romantiskt initiativ utan att googla skiten ur personen man ska träffa predikar Marry me att ta ett ”leap of faith”, för att citera Kat Valdez.  

LÄS OCKSÅ: ”Fontänorgasm eller lite kiss?”
LÄS OCKSÅ: 3 obekväma stjärnskott vi älskar just nu