Tilde de Paula Eby ser framemot att fylla 50.
Tilde de Paula Eby ser framemot att fylla 50. Foto: Karin Törnblom/TT

Tilde de Paula Eby: ”Jag kunde ligga i fosterställning en hel dag”

Varje gång Tilde de Paula Eby går hemifrån säger hon till sina närmaste att hon älskar dem. Om något skulle hända. 

Hennes stora trygghet är maken Thomas. Under deras 14 år tillsammans har han fått hennes självkänsla att växa, och med honom känner hon sig älskad som hon är.

– Jag är väldigt stolt över att vi har en så fantastiskt fin relation fortfarande, men det kräver lite arbete så klart.

Åsa Görnerup

Vad gör du helst en ledig dag?

– Då sover jag ut. Det blir svårare och svårare ju äldre man blir. Jag är en morgontrött människa och får jag gå upp vid nio-tio är jag tacksam. Då tar jag en balja kaffe i en kopp lika stor som mitt huvud. 

– Efter det blir det lite styrketräning och flås med hela familjen. Eftersom det är soligt och härligt denna magiska söndag går vi också en lång promenad. Efteråt är vi hemma och lagar mat. Alla barnen, mina svärföräldrar, syskon och barnens respektive är där och vi äter middag på tok för länge. Samtidigt diskuterar vi allt från livets obetydligheter till vår märkliga samtid.

Har du haft några roliga sommarjobb i ditt förflutna?

– Jag har delat ut morgontidningar, jobbat på kafé, en camping, vid en strand, varit pizzabagare och Stockholmsguide, men det här är kanske ändå det roligaste. 

Tilde de Paula Eby

Ålder: 49. 

Gör: Programledare.

Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.

Familj: Maken Thomas de Paula Eby, 42. Barnen Elian, 22, Zion, fyller 21 år 

i juli, Naemi, 17, Ilyah, 10.

Aktuell: Talkshowen ”Tilde” på TV4. Leder ”Efter fem” i TV4 tre dagar i veckan. 

Tilde de Paula Eby älskar den känsla av fullständig närvaro som hon upplever när hon är i direktsändning och när hon tränar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

– Det är något med sommaren som gör att till och med jobb känns lite som en lyx. I ”Tilde” får jag träffa en massa människor jag är nyfiken på och ställa frågor i en otrolig miljö på Junibacken. Jag älskar när något svar sticker i väg åt ett håll jag inte tänkt. Det är spännande och kräver fullständig närvaro. Jag pratade med William Spetz om den där närvarokänslan, som han kan känna igen från scenen. I mitt fall har jag ett jobb som gör mig totalt uppslukad. Har det gått två minuter eller två timmar? Det är ett tillstånd där jag är så lycklig. För mig händer det när jag sitter i livesändning och när jag tränar. Många säger: ”Gud vad du är duktig som tränar”. Nej, jag vill bara uppleva känslan av hundraprocentig närvaro. 

Flera gånger om dagen säger vi att vi älskar varandra.

Vad betyder sommarlivet för dig?

– Jag älskar det! När dagarna aldrig tar slut och man får så otroligt mycket mer energi. Människor jag möter är glada och avslappnade. Jag är så liten och frusen och tycker det är skönt att slippa frysa. Allting är lite mer som på film. Man får vara med i filmen i stället för att sitta i tv-soffan i mörkret och kolla på. 

– Svensk sommar är magisk. Jag tror att det är ljuset och naturen. När man suttit med vänner på en uteservering, ett lantställe eller i någons trädgård, det är idylliskt och man får nästan svindel i magen för att det är så perfekt. Då inser man: Jag är i ett ögonblick och det är ändligt. Inte bara ögonblicket, utan hela livet i sig. Man vill suga tag i ögonblicket, paketera in det och förvara det någonstans i själen. Sedan tänker man: Det här måste jag komma ihåg i november, när det snöar nedifrån och upp och mörkret lägger sig som en blöt filt över hela kroppen och sinnet. 

Jag vill vara säker på att det sista de kommer ihåg av mig, om jag skulle försvinna, är att jag älskar dem.

Vad ser du framemot just nu?

– Jag ser verkligen fram emot november, för då fyller jag 50 och vi firar tio år som gifta. Kul! Jag brukar fira ordentligt. Eftersom jag inte varit ledig på några år funderar jag på att ta semester i november och bara hänga med min familj. 

– Flera gånger om dagen säger vi att vi älskar varandra, både jag och mina barn och jag och min man. Vi pussar på varandra och är rätt töntiga. 

– Jag vet inte vad livet har för plan för mig. Om jag går hemifrån vill jag vara säker på att jag har sagt ”hej då, jag älskar dig”. Det låter kanske lite ödesmättat, men tänk om något händer? Jag vill vara säker på att det sista de kommer ihåg av mig, om jag skulle försvinna, är att jag älskar dem. 

Hur känns det att fylla 50?

– 50, det är så jävla häftigt. Hur ska jag annars känna? Vad är alternativet? Att man en dag får bli 50 kunde man inte se när man var 15 eller 30. För varje år som går säger jag: ”Yeah, jag fick ett år till!” Jag tar ingenting för givet. 

Hur är din kroppsuppfattning?

– Jag tror jag har en bra kroppsuppfattning och letar inte brister. Inte heller jämför jag mig med någon annan. I stället tänker jag gud, vad bra att jag är stark, funkar och inte har ont. Jag går och springer mycket och förra sommaren blev jag ganska stressad när jag fick ont i hälsenan.  

– Varje gång jag varit gravid, fött barn och fått tillbaka min kropp blir jag otroligt imponerad och nöjd med att kroppen fungerar så bra. Att den kan producera liv och röra på sig.  

När jag mådde dåligt var jag förskräckligt låg och kunde ligga i fosterställning en hel dag.

– Däremot kan jag bli påverkad av kommentarer på Instagram. Det var någon dam som skrev: ”Du ska inte ha så tajta kläder. Jag är inte intresserad av att se din kropp.” Då blev jag självmedveten. Gud, jag hade inte ens tänkt på det. I tv hjälper någon mig med kläderna. Att förhålla sig till någon annans kritiska blick är ovärdigt, men svårt att värja sig mot. Vi är ju inte mer än människor. Då gick jag till min stylist och frågade om hon tyckte att jag hade för tajta kläder, men hon sa bara åt mig att sluta larva mig. 

Som ung hade Tilde ett hetare temperament: ”Då brann jag och var fruktansvärt arg och så vansinnigt glad.” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kan du beskriva ditt temperament?

– Det är starkt, men inte som när jag var ung. Då brann jag och var så fruktansvärt arg och så vansinnigt glad! Det finns fortfarande i mig, men var mycket värre som yngre. Flera gånger blev jag utslängd från klassrummet för att jag skrattade för mycket. Jag var så glad, så glad och kunde inte sluta. Det var verkligen inte för att vara störig. 

– När jag var förbannad var jag helt orädd: ”Det där är verkligen inte okej!” När jag mådde dåligt var jag förskräckligt låg och kunde ligga i fosterställning en hel dag. 

Vad är du mest stolt över?

– Jag är mest stolt över mina barn så klart. De är så fina, bra, snälla, ambitiösa och kärleksfulla människor med stort hjärta. De är snälla och peppar mig. Vi är ett fint team och i alla år har jag frågat vad de tycker om jag fått en förfrågan om att göra ett program. Vi gör allt som en familj. De är grymma, men jag vet inte om jag kan ta åt mig äran för det. Efter att jag fött ut dem har de blivit sina egna personer. 

Vi har varit väldigt duktiga på att se, lyssna och ta hand om varandra och oss.

– Ibland brukar jag säga att jag har haft en sådan himla tur att ha så härliga personer att leva mitt liv med. Jag vill gärna tro att det var meningen att just de skulle komma till mig. För mig har det varit en otroligt andlig upplevelse att få barn, för det vänder upp och ner på allt. Däremot är det inte alltid en andlig upplevelse att vara mamma. Det är ett jäkla hårt arbete och otroligt mycket känslor. Man är där barnen är, och mår inte de bra, så mår inte jag bra. 

Thomas och Tilde har varit tillsammans i 14 år. ”Jag känner att han älskar mig precis som jag är.” Foto: Instagram @tildedepaula

Hur vårdar du relationen med din man?

– En relation går ju ofta från förälskelsen, när man nästan är sjuk i huvudet och inte behöver sova, inte äta och bara är fantastisk, tills det plötsligt blir en vardag. Vi har varit väldigt duktiga på att se, lyssna och ta hand om varandra och oss. Jag är väldigt stolt över att vi har en så fantastiskt fin relation fortfarande, men det kräver lite arbete så klart. Jag tror att vi bara bestämde oss för att aldrig låta det glida oss ur händerna. Vi har något grymt och ska inte låta vardagen klafsa in och grumla sikten för vad som är viktigast. Bortanför tvätten som ska tvättas och middagarna som ska lagas, är vi fortfarande kärnan. Vi måste lysa starkt.

Man ska vara glad över att man är frisk och skita i att fundera på att man har skrattrynkor.

– Det är så lätt att lägga skuld på andra, när man vill skrika: ”Varför i helvete finns det inga rena strumpor här i huset?” Men jag har ju skitat ned lika många själv och inte tvättat. Man får påminna sig om att man kan lösa det genom att bara slänga in en maskin. Försöka lägga band på spontana utbrott, som egentligen beror på trötthet och stress.

Har du några komplex?

– Det är klart att jag har komplex som alla andra, men att fokusera på dem är att ge dem luft och näring. I stället försöker jag vända på det. Vad fasen, det kunde ha varit mycket värre. Jag hade kunnat vara sjuk. 

– Man ska vara glad över att man är frisk och skita i att fundera på att man har skrattrynkor och påsar under ögonen. Alltså, man kan alltid ta lite concealer eller acceptera det faktum att vi blir äldre. 

”Det är klart jag har komplex som alla andra, men att fokusera på dem är att ge dem luft och näring.” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur är din självkänsla?

– Jag tror att jag fått en självklarare självkänsla under min relation med min man. Vi har varit tillsammans i 14 år och jag känner att han älskar mig precis som jag är. Han tycker att jag är fantastisk och säger det ofta. Thomas får mig att känna mig helt trygg i hur jag ser ut och är.

– Till vardags kan jag lurka omkring i träningsbrallor, sneakers och en gammal collegetröja. Det är därför att jag också har lyxen att gå till jobbet, där värsta teamet gör i ordning mitt hår, mitt ansikte och ger mig fina kläder. Det gör det lättare att slappna av övrig tid. 

– Ibland när jag sätter mig i sminkstolen kan jag säga: ”Åh, det här är så lyxigt!” Flera makeupartister har sagt att det är roligt att jag fortfarande tycker det efter att ha varit programledare i typ 25 år. Återigen: Närvaro är en nyckel. 

 

LÄS MER: Anki Edvinsson: ”Jag har aldrig känt mig barnlös” 

LÄS MER: Stanna för länge och låta djävulsbarn härja fritt – här är 8 sociala synder i sommar