Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Karin Nilsdotter är vd på Spaceport och Mia Kleregård jobbar som visionär ledare på Swedish Space Corporation.
Karin Nilsdotter är vd på Spaceport och Mia Kleregård jobbar som visionär ledare på Swedish Space Corporation.
Karin Nilsdotter är vd på Spaceport och Mia Kleregård jobbar som visionär ledare på Swedish Space Corporation.
Karin Nilsdotter är vd på Spaceport och Mia Kleregård jobbar som visionär ledare på Swedish Space Corporation. Foto: DAVID LUNDMARK / Linus Pettersson

Svenska kvinnorna som erövrar rymden

Karin Nilsdotter och Mia Kleregård har båda två höga positioner inom svensk rymdindustri.

En bransch som fortfarande är starkt mandominerad. 

– Det behövs definitivt fler kvinnor! Om du har passion för rymden så är det dags att hålla ögonen öppna, för den dörren öppnas nu, säger Mia Kleregård.

Karin Nilsdotter, 46: ”Jag har en biljett för en kommande rymdresa”

Karin Nilsdotter, 46, är vd på Spaceport Sweden AB och jobbar för att erbjuda kommersiella rymdresor från Sverige – för människor. Rymden har alltid fascinerat henne, liksom svåra utmaningar.

– Jag ville bli maskiningenjör, pluggade matte och fysik och gjorde ett arbete om hur rymdindustrin höll på att bli mer kommersiell. Samtidigt var jag intresserad av affärssidan, så jag bytte bana och blev civilekonom, berättar Karin Nilsdotter.

Karin Nilsdotter

Ålder: 46.

Familj: Man och två barn, 2 och 5.

Gör: Är vd på Spaceport Sweden AB.

Utbildning: Executive MBA – fokus ledarskap, strategi, internationella affärer. Har gått på Singularity University.

Intressen av annat: Äventyr i naturen, min familj, träning och kost, styrelsearbete, verkar för fler tjejer och kvinnor inom rymd och teknikämnen och är en framtida astronaut med Virgin Galactic.

Förebilder: Elon Musk, astronauten Jessica Meir, entreprenören Anousheh Ansari och många vardagshjältar som vågar driva förändring och gör skillnad för andra.

Andra uppdrag: FN:s Space4Women, mentor och expert. Initiativtagare till Women in Space Sweden. Warp Institute, advisory board. GEN Space, executive board. AIRBUS, STAR program member. UNIBAP, styrelseledamot.

Karriären inleddes på Visit Sweden i London med bland annat strategiska partnerskap och affärsutveckling.

– Under tiden följde jag rymdindustrin och det som hände kring Virgin Galactic som var Londonbaserat. Och när jag fick möjligheten att kliva ombord på Spaceport Sweden kunde jag så klart inte motstå det!

Jag åkte och träffade Elon Musk i USA

I och med det var cirkeln sluten och hon har inte behövt sakna utmaningar.

– Vi var så tidigt ute i vår satsning 2007, den första i sitt slag utanför USA, att det inte fanns ett regelverk på plats i Sverige för den typ av rymdverksamhet vi jobbade för och vi har fått driva mycket industriutveckling. Dessutom var fniss-faktorn hög i början – till exempel när jag skulle åka till USA för att träffa rymdentreprenörerna Elon Musk, Richard Branson och Jeff Bezos.

Karin åkte till USA för att bland annat träffa rymdentreprenören Elon Musk. Foto: Explorers Club

Få trodde nämligen att kommersiell rymdverksamhet skulle funka. Men Karin valde att fokusera på dem som gått före i USA och att alliera sig med dem. Ett avgörande kliv i den attitydförändring som sedan skett var att USA:s regering och NASA bestämde sig för att samarbeta mer med privata företag. Ett lyckat drag, med Elon Musks SpaceX i spetsen med återanvändningsbara farkoster. De har bland annat tagit människor till internationella rymdstationen (ISS). Och apropå att flyga ...

– Jag har en biljett hos Virgin Galactic för en kommande rymdresa! 

– Jag har tränat i centrifug, gjort ”zero G-flygningar” och förberett mig så gott jag kan, berättar Karin med ett leende.

Jag har tränat i centrifug inför kommande rymdresa

Hon kan inte tänka sig en mer spännande bransch, som pushar gränser och söker svaren på frågorna varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Men som också gör så mycket för demokratin och utvecklingen på jorden.

– Det skapas fantastiska möjligheter när större delar av världen äntligen kan få tillgång till internet för kommunikation, utbildning och medicinsk hjälp genom satelliter. Och på ISS bedrivs till exempel material- och medicinforskning som inte kan ske inom jordens gravitation.

”Något av det viktigaste vi kan göra är att lyfta kvinnliga förebilder, visa hur spännande rymden är och hur jobben bidrar till mänsklighetens utveckling.”, säger Karin. Foto: SHUTTERSTOCK

Kritiskt för branschens framtid är fler kvinnor. Ett av Karins bidrag till det är att ha medskapat det globala programmet Space4Women inom FN som består av tre delar: nätverkande, mentorskap och att rymdteknik ska nå kvinnor världen över.

– Något av det viktigaste vi kan göra är att lyfta kvinnliga förebilder, visa hur spännande rymden är och hur jobben bidrar till mänsklighetens utveckling.

Det som behövs är passion, nyfikenhet och engagemang

Karin nämner även att fler tjejer behövs inom ingenjörs-, forsknings- och medicinska utbildningar. Och trycker på att jämställda företag är bevisat mer innovativa, utvecklar bättre produkter som fler kan använda och överträffar andra ekonomiskt.

– Men man ska inte avskräckas om man saknar ingenjörsbakgrund och vill jobba med rymden. Som i andra industrier behövs till exempel designers, programmerare, affärsutvecklare, revisorer, advokater och kommunikatörer som kan berätta vad företagen gör på ett sätt som alla förstår. Det som behövs är passion, nyfikenhet och engagemang för att förändra.

Karins råd för dig som vill jobba med rymden: 

1. Följ din passion!

2. Var dig själv och våga satsa på det du vill. The sky is not the limit!

3. Var nyfiken, nätverka och skaffa en mentor.

4. Följ branschpersoner i sociala medier, gå med i nätverk och på konferenser. Fråga någon du tycker verkar duktig om hen kan tänka sig bli din mentor.

5. Engagera dig.

6. Hjälp till som frivillig på konferenser och liknande. Få in en fot.

Mia Kleregård, 46: ”Det behövs definitivt fler kvinnor i rymdbranschen”

Foto: Linus Pettersson

Mia Kleregård, 46, är en passionerad, visionär ledare på Swedish Space Corporation. 

Mia har alltid varit enormt nyfiken på människor, kulturer och allt outforskat, något som lockade henne ut i världen efter gymnasiet. Under tsunamikatastrofen i Thailand i december 2004 jobbade Mia på Apollos kontor i Norge med att hålla ihop krishanteringen. Efter tolv år utomlands flyttade hon hem.

– Jag hade då insett min passion för människor och ledarskap.

Mia Kleregård

Ålder: 46.

Familj: Ensamstående med två tonåringar.

Gör: Jobbar som transformation lead på Swedish Space Corporation.

Utbildning: International Space University och Singularity University.

Intressen: Mänsklighetens utveckling, AI och rymden. Träning, personlig utveckling och att läsa böcker.

Förebild: Elon Musk som rört om i flera industrier med mod, kraft och tro.

 

Hon ledde Systembolagets förändringsarbete, men efter åtta år drog hon till USA:

– Jag sökte mig till Silicon Valley, eftersom jag var intresserad av AI och framtidsteknologier. Där fick jag lära mig ”the big mindset” – att tänka stort – och insåg att det är i rymdteknologin nycklarna finns till att lösa de utmaningar vi står inför här på jorden.

Då var Mia redan engagerad i FN:s hållbarhetsmål och hade talat om vikten av innovation och ledarskap på FN i New York. Och ännu ett par år, och en ledarroll inom ett start-up-bolag, senare var det dags för något nytt igen.

– Elon Musk måste man ju förstå, tänkte jag! Jag var väldigt nyfiken på hans rymdbolag SpaceX, men där kunde jag inte jobba eftersom det finns i USA och jag var ensamstående förälder i Sverige.

Jag skickade mitt cv och skrev: ”Detta kan jag bidra med, har du någon plats till mig?

Istället blev det två år på Tesla i Sverige och en examen från International Space University (ISU). Och därmed var hon ännu ett steg närmare rymden.

– Jag kontaktade vd:n på svenska Rymdbolaget och skickade mitt cv. ”Jag vill vara med på resan framåt, och detta kan jag bidra med, har du någon plats till mig?” Och där är jag idag.

”Om du har passion för rymden så är det dags att hålla ögonen öppna, för den dörren öppnas nu.”, säger Mia. Foto: Linus Pettersson

Mia ger exempel på rymd-innovationer som används på jorden, som gps och viss teknik inom hjärtkirurgi. Och satelliter kring jorden bidrar till arbetet med FN:s hållbarhetsmål genom att mäta och se till exempel havsnivåer, avskogning och plastöar i haven.

– Det ger regeringar och företag möjligheter att fatta rätt beslut och AI kan användas för att, utifrån satellitdata, förutse och förebygga vissa framtidsscenarier på jorden.

Att vara kvinna och ledare i branschen är ännu ovanligt, men Mia upplever att hon mötts främst av nyfikenhet. Men att det behövs fler kvinnor och större mångfald är det inget snack om.

– Alla får plats och det behövs definitivt fler kvinnor! Rymdbranschen har varit forsknings- och försvarsfokuserad, men den kommersiella sidan växer lavinartat. Det betyder att kompetens inom HR, ekonomi, marketing, kommunikation, strategi med mycket mera behövs. Om du har passion för rymden så är det dags att hålla ögonen öppna, för den dörren öppnas nu.

Men ensamstående, säger du? Hur har du fått ihop livet?

– Det är otroligt utmanande att få ihop vardagspusslet tidsmässigt, men det går på något konstigt sätt. Men man gör sina val, och där andra spenderar kvällar framför Netflix, då nördar jag ner mig i ämnen som AI, rymd och de globala utmaningarna.

Jag har valt att ha ett begränsat socialt umgänge, och en relation har inte fått plats

– Ibland har målmedvetenheten som tagit mig dit jag är idag skett på bekostnad av mig själv. Jag har varit nära utbrändhet, då jag är så mentalt stark och levererar. Det fick mig att vakna upp och det var viktigt, inte bara för mig utan även för mina barn. 

– En nyckel för mig har varit att spendera mycket tid i reflektion, i skog och mark. Reflektion är min nyckel till utveckling. Jag älskar ju struktur, så att lägga en struktur för återhämtning och egen tid har gjort att jag funnit balans och en hållbar livsstil. Jag har dock valt att ha ett begränsat socialt umgänge, och en relation har inte fått plats hittills. Men nu börjar pojkarna bli stora, så allt borde bli lite lättare.

Mias råd dig som vill jobba med rymden: 

1. Öva bort begränsningar.

2. Det är i tankarna både begränsningar och möjligheter sitter. Jobba med dig själv och tro att du kan!

3. Träna modet.

4. Kontakta intressanta personer och arbetsplatser. Berätta vad du vill och kan bidra med. Mod är som en muskel, du tränar upp den!

5. Passion och attityd.

6. Mycket kan du lära dig på ett jobb, men passion och rätt attityd behöver du redan ha. Då är hälften vunnet.

LÄS MER: 7 kvinnliga uppfinningar som gör livet enklare

LÄS MER: LÄS OCKSÅ: Tack kvinnor, för att ni bär Sverige!