Brevskrivaren vet inte hur hon ska hantera svärmodern som ger henne pikar och kallar henne tjock.
Brevskrivaren vet inte hur hon ska hantera svärmodern som ger henne pikar och kallar henne tjock. Foto: Shutterstock

”Svärmor är snäll mot andra, men elak mot mig”

Signaturen ”Cissi” har en elak svärmor som kommer med pikar och kallar henne tjock. Samtidigt är hon jättetrevlig mot andra. 

Hur ska ”Cissi” göra? Ska hon bara svälja och gå vidare eller säga ifrån till svärmodern? 

amelias psykolog, AnnaCarin Magnusson, ger råd. 

Fråga: De som träffar min svärmor för första gången brukar ofta beskriva henne som så trevlig och generös. Jag märker även att hon är otroligt omtänksam och gullig när min partner (hennes son) är i närheten. Men när hon och jag är på tu man hand kryper det in något annat som känns väldigt olustigt. 

Jag anser att hon är manipulativ och lägger sig i mycket men när jag säger det till min kille blir han arg eller ledsen. Han är enda barnet och efter föräldrarnas skilsmässa bodde han bara hos sin mamma. Jag undrar om deras relation är sjukligt nära? Jag tror inte hon tycker om mig och jag upplever att hon förhör mig, kommer med pikar, och jämför mig med min killes förra tjej (som tydligen alltid var bättre än jag). 

Jag tycker hon kan vara rentav elak, hon kan hinta om att jag är för överviktig och fråga om jag vet att det kan vara svårt att bli gravid då

Hon vill ofta att vi ska komma på middag, efter maten brukar hon skicka ut alla gäster till det hon kallar ”salongen”, ja, det vill säga alla utom mig. Och sedan börjar förhöret och uppläxningarna. Jag tycker hon kan vara rentav elak, hon kan hinta om att jag är för överviktig och fråga om jag vet att det kan vara svårt att bli gravid då. 

Helt sjukt tycker jag. Jag har inte velat skapa dålig stämning och har därför försökt vara trevlig och till lags men vid en viss punkt stod jag inte ut. Nu försöker jag i stället hålla mig undan, när hon försöker prata med mig låtsas jag inte höra och i möjligaste mån försöker jag se till att vi inte besöker henne. Min kille blir dock ledsen över det så det känns inte heller hållbart. Vad ska jag göra? 

/Cissi 

Psykologen svarar: Bryt kontakten om den blir för destruktiv

Du har drabbats av en besvärlig svärmor, och att själva ordet svärmor associerar till problematiska relationer säger ju något. Svärmödrar är ju i grunden mammor och mammor har ibland en väldigt beskyddande attityd om sina barn, även när de blivit vuxna. Det verkar som att din svärmor är en riktig ”tiger-mamma”. Hon litar inte på att du är bra för hennes son och hon verkar se det som sin uppgift att förhöra sig om det och ”beskydda honom” från allt som hon tror kan vara negativt.  Det här är förstås inte okej.

Det är antagligen hennes största mardröm och risken är stor att det cementerar hennes misstro mot dig

Du beskriver att du försökt vara till lags hittills, men det har inte fungerat. Det andra alternativet du provat är att du försöker minska kontakten ni har med svärmor. Det är antagligen hennes största mardröm och risken är stor att det cementerar hennes misstro mot dig. Naturligtvis är det en sista utväg som man ibland får ta till om en relation blir för destruktiv för en, och i så fall får väl din kille besöka svärmor själv. 

Samtidigt är det en trist lösning speciellt om ni senare får barn och farmor skulle kunna ha en fin roll i sammanhanget. Kanske ska du ge det en chans till men hantera svärmor lite annorlunda än du hittills provat? Det skulle handla om att sätta gränser på ett vänligt men bestämt sätt. Det är så klart lättare sagt än gjort (annars hade du ju redan gjort det). För att klara av det kan du behöva förbereda dig. 

Det är viktigt att du håller en bestämd men samtidigt hövlig ton, så du behåller självrespekten

Ett sätt att göra det är en mentaliseringsövning: 

Föreställ dig att du är hjälpsam och står där i köket med svärmor. Du är trevlig och vänlig och frågar henne om hennes liv, men samtidigt är du väl förberedd på att tigern kan dyka upp i svärmors gestalt. Föreställ dig att just det händer och se dig själv bestämt säga ifrån ”Nej, vet du vad, det är inte okej att du säger så. Det är inte respektfullt mot mig och jag förväntar mig något annat av dig. Jag förstår att du menar väl, men du behöver faktiskt tänka dig för lite.” Därefter byter du samtalsämne och säger något neutralt alternativt ursäktar du dig och går ut till din kille.   

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL PSYKOLOGEN?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor?

Mejla coacherna@amelia.se

Ta en stund regelbundet och jobba med mentaliseringsövningen. Prova gärna att säga din ”nej, det är inte okej”- replik högt. Det är viktigt att du håller en bestämd men samtidigt hövlig ton, så du behåller självrespekten. Avstå alltså från att kalla svärmor för häxa eller liknande, då ger du henne bara ett vapen hon kan använda mot dig. Jag hoppas att du det här kan hjälpa dig att sätta gränser som på sikt kan leda till att er relation kanske blir respektfull på riktigt.  

LÄS MER: ”Hjälp! Jag är gift men söker ändå bekräftelse från andra män” 

LÄS MER: ”Jag står inte ut i hans sunkiga sommarstuga”