Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Finns det en bättre kombo än en solstol, ljumma sommarvindar och en riktigt bra bok?
Finns det en bättre kombo än en solstol, ljumma sommarvindar och en riktigt bra bok?
Finns det en bättre kombo än en solstol, ljumma sommarvindar och en riktigt bra bok?
Finns det en bättre kombo än en solstol, ljumma sommarvindar och en riktigt bra bok? Foto: iStock

Stor bokspecial: Sommarens bästa böcker - för alla smaker!

Pigga upp dig med pirriga noveller, korsa landsgränserna med bokstäverna som färdmedel och dyk in i spännande livsöden. amelias bokrecensent Ida Westin har vaskat fram den skönaste semesterläsningen – alla kategorier.

Biografier: Dyk in i ett annat liv

Lär känna Selma Lagerlöf eller läs Katarina Frostensons omtalade roman.

”Jag vill sätta världen i rörelse – En biografi över Selma Lagerlöf”, av Anna-Karin Palm

Med glödande upptäckarlust har romanförfattaren Palm grävt i all Lagerlöfiana som finns. Och det finns mycket i denna författarbiografi som lyckas förmedla mångsidigheten hos studieobjektet på driven prosa. Lagerlöfs blygsel inför offentligheten, hennes starka passioner, hennes övertygelse om sin utvaldhet och genialitet. Oavbrutet fascinerande! Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare). 

”K”, av Katarina Frostenson

Kanske står k:et för kärv, kanske för den kärlek hon inte vill släppa. Denna prosa ger en ny dimension åt en komplex person. Hennes öppna och modiga läsningar av klassisk och samtida litteratur gör att hon framstår som en främling man skulle vilja möta i rännstenen: hon skulle förbarma sig. Inte vända kappan efter vinden. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare). 

Läs om en uppväxt i en mormonfamilj eller kanske Ekelunds poetiska berättelse om hur hen blev som hen blev.

”Läppstifterska”, av Fredrik Ekelund

Att erkänna att man är kvinna, för en man, kräver av Fredrik Ekelund, numera även Marisol, uttryck av minnen. Hur hen blev som hen blev – i poetisk form. Här minns hen sina hamnarbetarkompisar, skriver fint om deras livsöden. Här finns åtrå och längtan efter närhet. Skuld. Och varje dikt vibrerar av livstörst. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare). 

”Allt jag fått lära mig”, av Tara Westover

Osannolikt och ändå sant, om en bisarr uppväxt i en mormonfamilj i Idahow. Tara har många syskon varav en livsfarlig bror. Familjen drabbas av flera nära-dödenolyckor men föräldrarna vägrar uppsöka sjukhus. Utan att ha fått gå i skolan, är det makalöst att Tara Westover lyckades ta sig ur ett fundamentalistiskt familjeliv, till studier i Cambridge. En inblick i ett märkvärdigt öde. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).

Kärlek & åtrå i bokform

Fyra kärleksromaner som garanterat känns i hjärtat!

”Lilly och Lisa”, av Mian Lodalen

På en förbjuden dansbana vid Årstaviken möts de två 17-åringarna för första gången. Ett år senare 1911, hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. Året de fick tillsammans, innehåller i Lodalens version, magisk, men förbjuden, kärlek och åtrå. De målande skildringarna av tiden och huvudstaden ger dessutom en fin historielektion. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare). 

”Strandläsning”, av Emily Henry

Kul plot om en romance-författare och en litterär författare. De bor grannar i varsitt strandhus. Båda har skrivkramp. De ingår en pakt: att lära sig den andras sätt att jobba. Han ska skriva en het romantisk historia. Hon ska intervjua och analysera. Klart att inte kärlek ingår i dealen. Det här är en karamell man vill ha mer av: allvarsam back-story, rolig jargong och lyckligt slut. Betyg: 3/4. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare). 

”Tiden enligt Bologna”, av Tony Lundman

Lundmans första roman om Sibelius mytomspunna åttonde symfoni, och jakten på den, var nästan underhållning i Stieg Larsson-klass. Nu är han tillbaka med en ny roman: en av de överlevande i Bologna-attentatet 1980 var 21-årige Filip Wallgren. En bladvändare om Filips parisiska ungdomsår, kärlekshistorien med Chloé som dog i attentatet. Gripande om ung kärlek och om kärlek till konstmusik. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare). 

”Med hjärtat som insats, av Simona Ahrnstedt

Rasistiska hot gör att den svenske hotellmogulen Sam, med ursprung i Iran, behöver en säkerhetsvakt. När denna vakt visar sig bli hans ungdomskärlek Dessie, förstår han att det finns annat han behöver: henne. Feelgood med fina råvaror: samhällsengagemang, lyhörd skildring av Sverige idag, het romantik. Med rapp dialog, komplikationer och litet väl dramatisk upplösning, blir det riktigt underhållande. Betyg: 3/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

Gastkramande thrillers

Thrillers som får blodet att isa sig (även i sommarvärmen).

”Albatross”, av Ann Cleeves

En mystisk nykomling i byn i Cornwall, hittas mördad på stranden. På överarmen har han en albatross tatuerad. Det visar sig att ett par av flickorna med Downs syndrom, som går i en skola i trakten, hade mött mannen den senaste tiden. Ville han dem illa eller ville han beskydda dem? Morden i Midsomer-vibbar där flera visar sig ha smutsig byk. Betyg: 3/5.  Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

”Kameleonten”, av Jonas Moström

En seriemördare slår till igen efter sju år. Nu på Sturebadet i Stockholm. Det komplicerade kärleksförhållandet mellan de två hjältarna Nathalie och Johan ger en extra nerv åt jakten på ”Kameleonten”. En deckare som är helt oförutsägbar och riktigt välformulerad. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

”Ödesmark”, av Stina Jackson

Misären är stor bland familjerna som bor i byn Ödesmark utanför Arvidsjaur. Inavel och missbruk. När bensinmackens ägare, tillika familjetyrannen Vidar, hittas mördad i en myr, tätnar mystiken. Nu måste marknaden ändå vara mättad med romaner om vidriga norrländska familjefäder och förtryckta kvinnor? Betyg: 3/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

”Nattsångaren”, av Johanna Mo

Den 15-årige Joel hittas mördad på det öländska Alvaret, i Möckelmossen. Den fina titeln lockar till läsning, men barn som mördas kräver en järnlady. Stålsätt dig och läs. Någon mindre blödig får berätta hur bra den verkligen var. Betyg: 3/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

Snackisarna som nu finns på pocket

Böckerna som alla snackat om - nu finns de på poket!

”Modersmjölken”, av Nora Ikstena

Estland 1969 till 1989 betydde inte bara en förtryckt Sovjetstat, utan en färgrik, kärleksfull uppväxt hos morföräldrar, då moderns ångest blev för svår. Här kommer både mamma och dotter till tals. Den rakaste och mest ömsinta uppgörelsen, med en bitvis smärtsam barndom, jag läst. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

”Serotonin”, av Michel Houellebecq

När huvudpersonen upptäcker porrfilmer i flickvännens dator, där hon själv figurerar, lämnar han allt: henne, jobbet, våningen i Paris. Här får vi garva åt allt det tragiska som kan rymmas i ett människoliv: att satsa på fel häst, att missa det väsentliga. Ingen formulerar samtiden så dråpligt, relevant och snyggt som Frankrikes motvallsförfattare nummer ett. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

”Samlade verk”, av Lydia Sandgren

När förläggaren Martin Berghs hustru Cecilia försvann spårlöst, var deras två barn rätt små. De halvvuxna barnen tar upp arbetet med att hitta mamman. Ett imponerande romanbygge om ett liv av framgång och misslyckanden. Bonus: levande skildring av 70-talets Göteborg. Betyg: 5/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

”Sen for jag hem”, av Karin Smirnoff

Här i den tredje och sista delen av Smirnoffs välförtjänta succé, får vi veta mer om Janas mellanår som otippat uppburen skulptör i Stockholm. Sårig kärlek har kantat Janas liv. Det är på gränsen till missbruk, och skildras även i del ett och två. Här mynnar allt ut i något slags försoning. I all sin vanlighet och utsatthet är Jaana Kippo en osannolik hjältinna. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

Kul läsning för kidsen… och deras vuxna

Böckerna som kommer att uppskattas av både stora och små.

”Gömställen”, av Katherine Arden

Huvudpersonen Ollie hamnar i ett gastkramande äventyr. Boken har en intrikat handling, och ett fint budskap om vikten av att tro på framtiden och på vänskap. Min 10-åring slukade denna skräckfantasy. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

”En fe på badhuset”, av Baek Heena 

Välkommen till det 2- till 5-åriga barnets magiska upplevelse av världen. Heena som fick ALMA-priset 2020, berättar en rar saga om en liten flickas besök på badhuset. Där möter hon en dam som påstår att hon är en fe. Fin vänskap uppstår. Humor genom lergubbar som gör uttrycksfulla miner och gester. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

”Den falska rosen”, av Jakob Wegelius

Uppföljaren till de underbara böckerna om apan Sally Jones äventyr. Högläsning som kommer att uppskattas av 7- till 12-åringarna. Och deras vuxna. Betyg: 4/5. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

LÄS OCKSÅ: Ameliaredaktionens favoritböcker - 7 tips på bra sommarläsning