Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2
Foto: Carl Klingspor/BMB

Sofia Wistam inför nya dejtingprogrammet: ”De långa punghårens tid är förbi”

I april börjar inspelningarna av nya dejtingprogrammet ”Naked Attraction Sverige” som sänds på Discovery Plus senare i vår. Deltagarna ser varandra nakna innan första dejten, och alla kroppstyper är välkomna. Programledaren Sofia Wistam, 55, har noterat att ”de långa punghårens tid är förbi”. 

Berätta lite om vad Naked Attraction går ut på!

– Programidén är en slags omvänd dejting där man får se kroppen innan man dejtar. Fem personer står bakom skärmar och så får den som ska dejta se nederdelen på kropparna och så jobbar man sig uppåt. På första dejten har man redan sett varandra nakna, så allt blir mer avdramatiserat.  

På första dejten har man redan sett varandra nakna, så allt blir avdramatiserat

– I flera länder har folk hittat sitt livs kärlek genom ”Naked Attraction”, ett kroppspositivt program som lyfter fram vanliga kroppar. Det har redan sänts i alla våra grannländer så vi borde ju inte vara för pryda här i Sverige. När jag berättade om det för min mamma som är 80 sa hon bara ”Synd att man inte är singel, annars kunde jag gärna ställt upp”. Det gjorde mig lite förvånad, men mina föräldrar var ju med på det glada 70-talet när man gick naken hela tiden, ha ha.

Är programmet ändå inte till stor del en ursäkt för att visa naket i tv?

– Jag hoppas att det inte upplevs som spekulativt, att det visas snoppar och snippor bara för att locka tittare. Så jag tänkte mig noga för innan jag tackade ja, eftersom jag ju inte vill rasera min egen image i ett ytligt program jag inte kan stå för. Jag hoppas programmet i stället ska hjälpa folk att acceptera sina kroppar och tycka att de själva är fina. I dag finns det ju så många som opererar sina blygdläppar, bleker anus och korrigerar helt tokiga saker…

Jag hoppas att programmet ska hjälpa folk att acceptera sina kroppar

Du har sagt att könshåret, den så kallade ”busken”, numera är utrotningshotad?

– Ja, när jag pratade med programmets norska producenter berättade de att de fick sökande med alla möjliga typer av kroppar, men just könshår var väldigt sällsynt. Och det stämmer, man ser nästan inga buskar på simhallen eller gymmet numera. Det finns ju en anledning till att könshåret finns där, det har en skyddande effekt. De långa punghårens tid är också förbi, men det är inget jag saknar, ha ha. Där har du rubriken: ”Sofia saknar inte långa punghår!”.

Deltagare i engelska tv-programmet ”Naked attraction”. Foto: Discovery Plus

Man måste väl vara något av en exhibitionist för att ställa upp?

– Absolut, eller åtminstone väldigt bekväm med att visa upp sin kropp. Det krävs stort mod av de medverkande som ska vara nakna i tv, ändå är det jättemånga som har sökt. Ibland när man spelar in sexscener på film har jag hört att alla i teamet också är nakna för att avdramatisera det hela, så jag föreslog det förvissad om att jag inte skulle få med mig teamet på det. Men jag fick direkt ett sms med texten ”Det ställer vi upp på!”, ha ha. 

Ibland när man spelar in sexscener på film har jag hört att alla i teamet också är nakna

Skulle du själv kunna tänka dig att ställa upp om du vore singel?

– Nej, jag tror inte jag skulle våga. Är inte speciellt pryd av mig, men inte heller exhibitionist. Jag går inte till nudiststränder, men har å andra sidan visat brösten på Stockholm Pride en gång! Det var en rolig grej som fick lite för stora proportioner.

Finns det några 50-plussare med i programmet?

– Det hoppas jag verkligen! Hittills har vi fått övervägande yngre sökande, men jag har verkligen pushat för att även äldre ska söka! Det är viktigt att känna att man duger även när kroppen åldras; det är ju ingen 25-årig tjej jag ser i spegeln numera… Jag har till exempel haft bröstcancer, så mina bröst är helt olika, och liknande kroppar kommer också att finnas i programmet.

En fråga som alltid ställs i programmet är vilken av kroppsdel du gillar mest och minst hos dig själv – vad svarar du själv?

– Favoriten är mina ögon, minst nöjd är jag med min rumpa. Den tar för stor plats, ha ha. Jag träffade nyligen en person som på allvar trodde att jag hade fixat min rumpa, stoppat in nånting som Kim Kardashian för att få den större. Men det har jag verkligen inte!

Jag träffade nyligen en person som på allvar trodde att jag hade fixat min rumpa, stoppat in nånting som Kim Kardashian

Vilken kroppsdel tycker du är viktigast hos män, och vilken kroppstyp tänder du på?

– Jag gillar axlar, skuldror och överarmar, det är supersexigt. Annars skulle jag vilja påstå att jag är allätare och gillar alla kroppstyper, även om jag nog aldrig skulle falla för en superpumpad bodybuilder. 

Det finns ju andra som tycker det är läckert… Jag tycker det skulle var jobbigt om man bara gillade en viss typ och till exempel väljer bort alla med en viss hårfärg redan på ”swipe-stadiet”. Jag gillar till exempel mörka killar, även om jag själv bara varit tillsammans med blonda. Och en liten mage kan vara mysigt, bara kemin finns där. Då kan man falla för nästan vem som helst.

LÄS MER: Pernillas grannar klagar – störs av sexljud på nätterna 

LÄS MER: 9 säkra tecken på att du har blivit tant