Tjuvkika på årets rosa band – designat av Oscarsbelönade Alicia Vikander

För ett år sedan var det designertrionClaesson Koivisto Rune som formgav rosa bandet, året dessförinnan Camilla Thulin. I år är det den Oscarsbelönade skådespelaren Alicia Vikander som har fått äran.

–Jag blev så glad och stolt när jag fick frågan om att formge Cancerfondens rosa band, säger Alicia Vikander i ett pressmeddelande.

Pearl Åkesson

Varje år får cirka 60 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Av dessa får omkring 8000 diagnosen bröstcancer. Cirka? 30 procent av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, och är därmed kvinnans vanligaste cancersjukdom. I dag överlever mer än 80 procent, men varje år dör närmare 1400 av bröstcancer. Medianåldern när man får diagnosen är drygt 60 år.

Foto: Cancerfonden

För att belysa sjukdomen säljer Cancerfonden varje oktober ett rosa band för att samla in pengar till svensk cancerforskning och för att sprida

kunskap om bröstcancer och cancerprevention. Årets designer av bandet är den Oscarsbelönade och hyllade skådespelerskan Alicia Vikander.

https://youtu.be/aHSOcSeCCjQ?width=640&height=360&frameborder=0

– För mig är rosa bandet en symbol för en gemenskap som ger hopp om att det är möjligt att bli frisk. Att köpa det rosa bandet kan kännas som en droppe i havet. Men många små droppar blir tillsammans en kraftfull våg, ett viktigt bidrag till den forskning som gör att färre drabbas och fler överlever cancer. Det vill jag visa med min design, säger Alicia Vikander.

– Vi är stolta över att den framgångsrika och folkkära Alicia Vikander valt att engagera sig i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Genom att formge årets rosa band och dela med sig av sina erfarenheter som närstående hjälper hon oss att sprida kunskap om cancer och samla in pengar till svensk

cancerforskning, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Rosa bandet kostar 30 kronor. Varje band kostar mindre än tre kronor att tillverka, resten går till Cancerfonden. Cancerfondens rosa band säljs på ICA, Lindex och Apotek Hjärtat med start måndag 12 september.

Här är alla tidigare designers av rosa bandet:

2015 – Claesson Koivisto Rune

2014 – Camilla Thulin

2013 – Helene och Elsa Billgren

2012 – Klädmärket Dagmar

2011 – Per Holknekt och Lena Philipsson

2010 – Liselotte Watkins

2009 – Gert Wingårdh

2008 – Ingegerd Råman

2007 – Lars Wallin

2006 – Carin Rodebjer

Den här artikeln publicerades från början på vår systersajt Damernas Värld.