Tack Greta Thunberg – för att du krossar myten om Asperger och empati

Greta Thunberg, vilken hjälte och förebild hon är. Inte bara för miljön, utan även för alla som precis som hon har Asperger.

Tack Greta Thunberg för att du krossar myten om att personer med Asperger skulle sakna empati. Ditt enorma engagemang för miljön visar att är det något de flesta med Asperger har så är det empati. Massor av empati. Faktiskt så mycket empati att det kan stå som ett hinder i livet.

För Greta gick det så långt att hon blev deprimerad, slutade att äta, slutade prata och slutade gå i skolan för hon kände att ingen tog miljöfrågan på allvar. Det berättade hon i Skavlan för några dagar sedan.

Visste du förresten att ordet empati härstammar från grekiskans empatheia = stark känsla eller passion.

En person med Asperger saknar inte empati, däremot förmågan att sortera bort oväsentlig information. Alla intryck tas in och processas. En fläkt som surrar, röd gubbe, någon som tuggar tuggummi, tiggaren i hörnet, en penna på ett bord, läxgenomgång eller funderingar på vad en fullständigt okänd person kanske åt till frukost för tre dagar sedan. Och allt har samma höga prioritet. Det vill säga, hjärnan får aldrig vila. Ett överlevnadsknep kan vara att helt stänga av, speciellt om man konfronteras med något extra jobbigt, vilket av omgivningen helt felaktigt kan uppfatta som brist på empati.

En pojke i min absoluta närvaro har Asperger så jag ser det här varje dag. Det är på grund av honom det dras en summa från mitt konto varje månad till SOS Barnbyar. Han hade sett reklam för detsamma på TV och höll på att gå under av sorg för de svältande barnen. Vad ska vi göra mamma, sa han, jag vill skicka alla mina pengar till barnen.

Samma pojke undviker helst platser där hemlösa och tiggare befinner sig. Insikten över hur orättvist livet kan vara blir för mycket för honom.

För några år sedan när favoritgosedjuret var en rosa plysch-gris slutade han helt med griskött, trots att han älskar parmaskinka och bacon. Han gjorde det för tyg-grisens skull, karaktärsfast och helt utan undantag.

Vår katt hade fångat en liten fågel som låg skadad på gräsmattan. Jag bad min man barmhärtighetsdöda den stackaren. Misstaget vi gjorde var att vi berättade det för honom, försökte förklara att nu led inte fågeln längre. Men resultatet blev en fly förbannad pojke som hatade sin pappa resten av dagen. Hur kan man vara så hjärtlös och ta livet av den stackars fågeln? VA?

Listan kan göras lång, men vad jag vill säga är att jag kan precis förstå hur Greta Thunberg fick sina föräldrar att sluta flyga för miljöns skull. Kraften och engagemanget hos dessa barn är svårslagen, och inte sällan är engagemanget grundat i empati.

Greta var inbjuden som talare på klimattoppmötet i Polen förra året. För Skavlan berättade hon senare att hon inte kände något äkta engagemang från de vuxna (de åt bland annat hamburgare i matsalen, Greta själv är vegan för miljöns skull).

”Jag är en person som inte gillar när man säger en sak men gör något annat”, konstaterade hon.

Där har ni det.

Om du någon gång kommer i kontakt med en person med Asperger är det viktigt att du är ärlig och äkta. Du blir snabbt genomskådad annars, och risken är väl då att det faktiskt är du som saknar empati.

Tidningen Time har listat Greta Thunberg som en av de mest inflytelserika tonåringarna i världen.

 

Läs gärna mina andra krönikor i samma ämne:

Hej du som tycker att dagens föräldrar inte uppfostrar sina barn tillräckligt

Min son är inte mindre respektfull för att han har mössa på lektionstid #rörinteminkeps

Hej Supernannyn – jag är den där föräldern som tar fram paddan på barndopet

Gustav Fridolin – lägg dina 50 miljoner på att skrota läxorna istället