Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sedan fem år tillbaka är Britney tillsammans med dansaren Sam Asghari.
Sedan fem år tillbaka är Britney tillsammans med dansaren Sam Asghari.
Sedan fem år tillbaka är Britney tillsammans med dansaren Sam Asghari.
Har Britney någonsin varit fri, undrar Per Hagman när han skriver om hennes liv.
Har Britney någonsin varit fri, undrar Per Hagman när han skriver om hennes liv.
Har Britney någonsin varit fri, undrar Per Hagman när han skriver om hennes liv.
1 AV 2
Sedan fem år tillbaka är Britney tillsammans med dansaren Sam Asghari.
Foto: THEIMAGEDIRECT.COM/TT NYHETSBYRÅN/IBL BILDBYRÅ
2 AV 2
Har Britney någonsin varit fri, undrar Per Hagman när han skriver om hennes liv.
Foto: Instagram/Shutterstock

Sökandet efter sanningen om Britney Spears

För tretton år sedan förlorade vår tids största popdrottning rätten att bestämma över sitt eget liv. Men har hon någonsin varit fri? 

Författaren Per Hagman berättar om Britney Spears resa ner i ett glimrande helvete – om uppväxten, skandalerna och de ouppnåeliga drömmarna. Och om hoppet som nu har tänts. 

AV: PER HAGMAN

En liten småstadsflicka som älskar att sjunga och dansa i rosa prinsessklänningar. Ett charmtroll i guld och tyll som solstråleskrattar rakt in i kameran. Precis som miljoner andra småflickor runt hela jorden. 

Just den här flickan är fem när hon gör sitt första soloframträdande och på förskoleavslutningen sjunger julsången ”What child is this”? Få läser in någon symbolik i titelns fråga. Möjligen flickans mamma. Som vet precis vilket barn det är hon önskar sig. 

Femåringen har sedan tre år tillbaka intensivt uppmuntrats till sång, dans och gymnastik och tar lektioner flera gånger i veckan. Flickan heter Britney Jean Spears.

I klippen dansar hon ensam i mjukisbyxor i något av lyxvillans alla rum

Trettiofyra år senare postar en trettionioårig kvinna klipp på sig själv på instagram. En kvinna som sedan länge förlorat vårdnaden om sina två söner. I klippen dansar hon ensam i mjukisbyxor i något av lyxvillans alla rum, eller berättar obekymrat hur hon dagen innan råkat bränna ner sitt hemmagym. Det händer att merparten av de upp till 30 000 kommentarerna på inläggen är förfärligt elaka och hånfulla. Men så har hon ju drygt 27 miljoner följare. Eftersom hon är en av århundradets största stjärnor.

Förresten har kvinnan inte bara förlorat vårdnaden om sina barn. Hon har i praktiken förlorat vårdnaden om sig själv, eftersom kvinnans pappa sedan många år är hennes förmyndare och därmed styr såväl över hennes enorma förmögenhet som alla andra beslut som rör hennes liv. Kvinnan heter Britney Jean Spears.

Ett träsk av påståenden om Britneys barndom

Som så många andra har jag följt hennes musik och extremt offentliga liv sedan debuten. Alltid har hon funnits där. Ibland har hon betytt mycket för mig, ibland mindre.

Men låt oss ta det från början. Kentwood i Louisiana är en by så liten att den knappt kan kallas småstad. De drygt två tusen invånarna är låginkomsttagare eller arbetslösa. En av dem är Lynne Spears, som har tillfälliga jobb som dagmamma eller förskollärare. 

1976 träffar hon James ”Jamie” Spears, som ibland hittar försörjning i byggbranschen. Men James bär på ett trauma: hans mamma tog livet av sig när han var fjorton. Vissa menar att det är därför som han ofta finner tröst i flaskan. Ett år efter att Lynne och James träffats kommer pojken Bryan till världen och den lilla familjen flyttar från sin trailer till ett riktigt hem. Den andra december 1981 föds lillasyster Britney. Men enligt skvallret är äktenskapet stormigt. Som det brukar heta. Precis som det brukar heta att alla familjer har sina hemligheter och konflikter. Handlar det dessutom om en familj där en av vår tids mest kända människor växer upp är det förstås svårt att i efterhand navigera i det träsk av tvärsäkra påståenden som yttrats angående Britney Spears barndom.

Det sägs att när bråken mellan James och Lynne blir alltför våldsamma tar Britney ofta sin tillflykt till en moster som bor i en trailer där hon säljer skaldjur. Att mamma Lynne vantrivs med det torftiga och fattiga småstadslivet står klart. Hon längtar bort. Och sätter igång sin plan, medan James fortsätter dricka för mycket, vara otrogen och ibland går ut och skjuter ut en hare eller ekorre till middag. 

Redan som sjuåring ställer Britney upp i alla lokala talangjakter som finns

I tvååriga Britneys glädje och talang för dans och sång verkar modern se en möjlighet att förverkliga sina egna drömmar om ett helt annat liv. Redan som sjuåring ställer Britney upp i alla lokala talangjakter som finns. Ofta vinner hon. Britney har själv berättat om alla bilresorna med mamman, till och från träningar, till och från tävlingar. Liksom hur hon under hela barndomen älskade att sjunga och mima till Whitney Houston, Mariah Carey och Madonna

Inte minst minns Britney den bilresa som går ända till Atlanta. För att delta i en audition för Mickey Mouse club, ett av de största och äldsta amerikanska barnprogrammen. Minimiålder för att ansöka är tolv år. Britney har ännu inte fyllt tio. 

Lynne bönar förgäves om att producenterna ska göra ett undantag. Ändå resulterar resan i att Lynne får visitkortet till talangscouten Nancy Carson i New York, som tycker att Britney ska börja i en artistskola där. Höggravida Lynne satsar allt på ett kort. Hon tar med sig Britney (och minstingen Jamie som föds 1991) och lämnar maken och sonen kvar i Kentwood, för att i stället flytta runt mellan billigast möjliga andrahandsettor i New York, där Britney drillas vidare i sång och dans. 

Försörjer hela familjen som 11-åring

Barnprogrammet Mickey Mouse club som Britneys mamma kämpade för att få med henne i. Britney sitter längst ner till höger, bredvid Ryan Gosling. Foto: ©BUENA VISTA PICTURES/COURTESY EVERETT / EVERETT COLLECTION TT NYHETSBYRÅN

Snart försörjer elvaåringen sin familj genom medverkan i diverse reklamfilmer, samtidigt som hon ställer upp i allt större talangjakter på teve. För att till slut antas till Mickey Mouse club.

Det är 1992 och bland de andra medverkande barnen finns Christina Aguilera, Ryan Gosling och Justin Timberlake. Trots att Lynne är missnöjd över Britneys låga arvode blir hon kvar tills showen läggs ner 1996.

Femton år gammal återvänder Britney till den amerikanska södern för det som kanske blir det mest ”normala” året under uppväxten: en helt vanlig skola i Mississippi för helt vanliga femtonåringar. Som ett sista lugn före stormen.

Under mitten och slutet av nittiotalet letar skivbolagen ständigt medlemmar till nya versioner av grupper som Spice girls eller Backstreet boys. Sextonåriga Britney vill helst vara soloartist, så när hennes demokassett – där hon sjunger en Whitney Houston-låt – skickas runt till skivbolagen blir det nobben överallt. Till slut hör och ser en av cheferna på skivbolaget Jive potentialen i Britney. ”Det är extremt ovanligt att höra någon så ung leverera en sådan känsla ihop med en så kommersiell kraft. Samtidigt som motivationen är det allra viktigaste. Britney har alltihop.” 

Själv drömmer Britney om att bli en yngre version av Sheryl Crow. Men om det hittills varit hennes mamma som haft störst inflytande över hennes liv anländer nu en helt annan armé av rådgivare. Hon uppmanas att bli mer pop och en producent kallas in för omforma hennes röst, från ”det lite djupare och mindre poppiga” till en röst som först när den är omstöpt kallas för ”distinkt och typiskt Britney”. 

Spelar in sitt debutalbum i Stockholm

Med hitlåten ”…Baby one more time” knockar Britney en hel värld. Foto: ALBUM / ALBUM WWW.ALBUM-ONLINE.COM

Dags för nästa steg. I mars 1998 anländer därför en ännu ej sjutton år gammal och i Sverige komplett okänd Britney Spears till Fridhemsplan i Stockholm. Där ska hon i Cheiron-studion börja spela in sitt debutalbum, tillsammans med några som börjat räknas till världens mest framgångsrika låtskrivare och producenter. Bland dem Max Martin och Denniz Pop.

Alla inblandade och inte minst Britney själv är mycket förtjusta i låten som ska bli den första singeln: …Baby one more time. Om första inspelningsdagen i Stockholm har Britney senare berättat: ”Jag var så dålig, helt enkelt för nervös. Så på kvällen gick jag ut och hade kul istället. Det gjorde att jag nästa dag var helt avslappnad och satte sången direkt.”

Skivbolaget tycker att videon till …Baby one more time ska vara tecknad, men Britney insisterar på sin egen idé och blir lyssnad på. Hon vill själv vara med i videon och dansa ”klädd som en katolsk skolflicka”. Idag har vi nästan glömt bort hur viktiga musikvideos och MTV är vid den här tiden, när en ny artist ska lanseras. …Baby one more time må vara den perfekta moderna popdängan, men lägger man dessutom till den lika perfekt lagom vågade lolita-videon så blir det en kombination som knockar en hel värld. Från skolbarn till snuskgubbar och alla däremellan.

Videon är i dag så ikonisk att den knappt behöver beskrivas; många minns till och med tillfället då de såg den första gången. Själv kan jag fortfarande rysa av videons inledande tysta ögonblick, när Britney trummar med pennan mot anteckningsblocket i klassrummet och räknar ner de sista sekunderna innan det ringer ut.

Den trettionde september 1998 har den sensationella videon snurrat ett tag, varpå själva singeln släpps i butikerna. Innan dagen är slut har den sålt en halv miljon exemplar. Det är svårt att föreställa sig hur någon idag skulle kunna uppnå ett lika effektivt och gigantiskt genomslag som Britney gör hösten 1998.

Det är nu hennes framgångssaga börjar. Alternativt nedstigning i ett glimrande helvete. Det beror på hur man ser det. Tveklöst kastas Britney in i den kändisskapets höghastighetscentrifug som ingen kommer ut ur helskinnad. Är man en sjuttonåring tjej som spelar lika mycket på oskuldsfullhet som sexighet går centrifugen knappast långsammare. Läser man Britney-intervjuer från hennes första tid i den gyllene burens luftkonditionerade mardröm slås man även av hur mycket som förändrats under de tjugo år som gått sedan dess. Vissa av de frågor som såväl medelålders kvinnliga som manliga programledare ställer till den unga Britney skulle vara fullständigt oacceptabla i dag. 

När hon i april 1999 på ett tidningsomslag ligger i hotpants och pushup-bh på rosa sidenlakan orsakar det ramaskri hos den konservativa organisationen American family association, som uppmanar till bojkott av alla affärer som säljer Britney-skivor. De menar att bilderna är en ”problematisk mix av barndomens oskuld och vuxen sexualitet”.

Att vara tonåring är jobbigt. Att bli hela världens tonårsdrottning ännu jobbigare.
Succéturnéerna avlöser varandra, år efter år. Men nu har Britney sagt att hon inte tänker uppträda mer så länge hennes pappa är förmyndare. Foto: Shutterstock

Staben av rådgivare, skivbolag och mamma Lynne ser till att Britney går ut och förtydligar enligt deras önskemål. Så Britney – och även hennes mamma – bedyrar att hon självklart fortfarande är oskuld och så tänker förbli tills hon ingår äktenskap. Varpå det plötsligt anses befogat för vanligtvis seriösa nyhetsankare och andra journalister att gång på gång fråga om hon verkligen fortfarande är oskuld.

Att vara tonåring är jobbigt. Att bli hela världens tonårsdrottning ännu jobbigare. Men det är Britneys vardag. Och den har knappt börjat. När så förhållandet med Justin Timberlake från pojkbandet N'Sync – det vill säga hennes gamla tonårskollega från Mickey Mouse club – väl bekräftas tar oskuldsfrågorna ny fart och programledarna frågar om det inte händer att hon och Justin kysser varandra när de träffas. Som vilken sprickfärdigt nyförälskad tonåring som helst kan hon till slut inte låta bli att erkänna att ”jo, det har hänt”. Hundratals löpsedlar, förstasidor och även inslag i vanliga nyhetsprogram kungör de sensationella uppgifterna.

Britney kör på. Och alla kör på Britney

Även om Britney hinner investera några av sina första miljoner i ett eget hem är det sällan som arbetsschemat tillåter henne att vara där. Skulle hon lyckas kan hon inte lämna huset utan att minst tjugo bilar med paparazzifotografer förföljer henne, berättar en av hennes tidiga favoritlivvakter. Under det första året som superstjärna får Britney ändå igenom kravet på sextio minuters fritid för sig själv varje dag. Vilket ofta innebär att nyss nämnda livvakt sätter sig på en stol framför dörren till någon idrottsarenas omklädningsrum som gjorts om till loge. Den formen av ”lugn och ro” måste rimligtvis vara den mest bisarra formen av ensamhet. Inte minst om man dessförinnan under tjugofem minuter hälsat på sammanlagt 281 fans, vilket livvakten en dag räknar det till, när han följer stjärnans varje steg i varje stad.

Men man vänjer ju sig vid allt. Eller? Britney kör på. Och alla kör på Britney. År ut och år in. Efter spekulationer kring oskulden och huruvida helylleflickan Britney gjort brösten eller ej blir det förstås ännu större – och bokstavliga – krigsrubriker när det tar slut med Justin. ”The War is on!” utropar löpsedlarna när Justin smutskastar Britney genom att i en musikvideo med en Britney-lookalike antyda att det var Britneys otrohet som förstörde deras relation. 

Per Hagmans 11 bästa Britney-låtar

1. Till the World Ends

2. Amnesia

3. Oops!.. I Did It Again

4. Hold It Against Me

5. I Wanna Go

6. Womanizer

7. ...Baby One More Time

8. Gimme More

9. Work Bitch

10. Big Fat Bass

11. Toxic

Äktenskapet annulleras efter 55 timmar

Gång på gång säger Britney i intervjuer att det planerats in några lediga månader snart, att hon längtar efter tid att få vara sig själv och komma på vem hon är, att hon är så trött på att se sig själv överallt. Men de där lediga månaderna skjuts hela tiden på framtiden. För att så småningom helt ställas in. Kanske accepterar Britney att det inte går att ta ledigt från Britney. Att hon aldrig kommer tillåtas ta ledigt från sig själv eller världen, vare sig själsligt eller praktiskt.

Så vardagen rullar på. Eller om man så hellre vill: tsunamin av turnéer, skandaler, kärlekshistorier och fantastisk musik, där varje detalj oavbrutet granskas in i minsta detalj av en värld som nästan tycks vänta på ett sammanbrott.

I efterhand menar många att första tecknet på att Britney inte mår så bra och nästan tycks ropa på hjälp visar sig i januari 2004. Det handlar om något som definitivt går utanför mallen för skickligt iscensatta PR-trick. Plötsligt gifter sig Britney med barndomsvännen Jason Allen Alexander i A Little Wedding Chapel i Las Vegas. 

Bruden bär en baseballkeps och trasiga jeans och hon eskorteras till altaret av en limousinchaufför från hotellet. Kapellets ägare intygar att båda är nyktra. Äktenskapet annulleras femtiofem timmar senare. Varför vet bara brudparet. Men skivbolag, familj och alla andra som styr över Britneys liv anstränger sig maximalt för att omedelbart vifta bort det hela som ”ett skämt som gick lite för långt”.

Kanske accepterar Britney att det inte går att ta ledigt från Britney.

Under äktenskapets första dygn är Britneys stab oerhört snabba med att lämna in en begäran till domstolen om att de ska inse att Britney saknat förståelse för sitt eget agerande. Framåt sommaren går romansryktena igen. Nu handlar det om en av hennes dansare, Kevin Federline.  Mediauppmärksamheten är förstås enorm. Inte minst när det framkommer att Kevin samtidigt råkar vara tillsammans med skådespelerskan Shar Jackson. Som dessutom råkar vara gravid med parets andra barn. Fördömandena av mansslukerskan och familjesabotören Britney står som spön i backen. Federline kallas för golddigger. Men Britney och Kevin är säkra på sin kärlek. Den artonde september 2004 gifter de sig. Ett år senare föds sonen Sean.

Redan som artonåring talade Britney längtansfullt om att få bilda familj och ge sina barn den sortens uppväxt hon själv aldrig fick och om att då få ha artistkarriären som en sidoverksamhet. Drömmar hon snart får ge upp. ”Jag önskar att jag en enda gång bara kunde få stå på en bensinmack och tanka bilen utan att vara omringad av fotografer”, säger hon i en intervju. I en annan tv-intervju brister hon ut i gråt och nickar långsamt när journalisten frågar om hennes högsta dröm är att slippa fotograferna. 

Britney fördöms som mamma från start

Familjelycka med Kevin Federline och lille Sean. Foto: SCANPIX / WENN.COM/ TT NYHETSBYRÅN

Om nu världen väljer att bevaka en ung kvinnas varje steg, oavsett om det handlat om bröstförstoringar eller bensinmacksbesök så lär den knappast låta henne vara mamma i fred. Snart bedöms Britney inte bara som mamma. Hon fördöms. När fotografer lyckas filma henne bärande på Sean och då för ett ögonblick håller på att tappa honom, samtidigt som hon försöker freda sig mot fans och förföljare på väg mot sin bil, då tjänar de förstås en förmögenhet på klippen och bilderna. 

Förr eller senare uppstår förstås ögonblick som världen kan vända till bevis på att modern är olämplig.

Drömmarna om att få vara en vanlig mamma, drömmarna om att få tanka sin bil i fred. Ouppnåeliga drömmar om man heter Britney Spears.

Än mer ouppnåeliga blir de när hon i februari 2006 efter att ha köpt en kaffe sätter sig med Sean i sin famn och startar bilen med kamerorna smattrande utanför för att köra iväg längs Pacific coast highway i Malibu. Alla förfasar sig. Britney ursäktar sig och säger att hon gjorde ett misstag, men att hon bara ville komma bort från de fysiskt aggressiva fotograferna. Det hela leder till att polis och socialtjänst gör ett besök i Britneys hem i Los Angeles för att försäkra sig om att inte barnet far illa.

Ännu en dag på jobbet för Britney Spears. Som under under sju av tolv år är det mest sökta kändisnamnet på nätet.

Genom att posera naken på omslaget till Harper's Bazaar avslöjar Britney i augusti 2006 att hon återigen är gravid. Men bara åtta veckor efter att sonen Jayden kommit till världen ansöker Britney om skilsmässa från Kevin Federline, men enas om fortsatt gemensam vårdnad om pojkarna.

Britney tillsammans med Lindsay Lohan och Paris Hilton på flykt undan fotograferna. Foto: X17/ TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare ett par veckor senare fotograferas Britney tillsammans med Lindsay Lohan och Paris Hilton och oräkneliga drinkar. Den hånfulla rubriken blir: Bimbokonferensen! 

Kort därefter äger ett av världens mest omtalade frisörbesök rum. Det är i februari 2007. Britney ligger fortfarande i skilsmässoförhandlingar. Moster Sandra, som hon en gång i tiden brukade rymma till när föräldrarna bråkade, har just avlidit i cancer. Att Britney är skör vet hela världen, sedan det kommit fram att hon på sistone besökt drogrehabiliterings-kliniker. 

En kväll vid stängningsdags stiger Britney in på en oansenlig hårsalong tillsammans med två livvakter och ber om att få huvudet rakat. Frisörskan blir rädd och vägrar, i rädsla för att bli stämd efteråt. En frustrerad Britney fortsätter hävda att hennes hårextensions sitter för hårt och sliter åt sig rakapparaten. Utanför flockas fotograferna och undrar vad som står på. Nästa dag är världens mest berömda rakade skalle ett faktum. Till och med CNN tar i muntert skadeglad ton upp Britneys kala huvud som en av världens största nyheter. Sammanbrottet är ett faktum och en sensation. När sensationen snarare borde vara att Britney stått ut så länge som hon gjort.

Medierna spekulerar i hennes psykiska hälsa. Snart uppstår en akut vårdnadstvist kring sönerna och i offentlighetens ljus kämpar Britney för att barnen inte ska tas ifrån henne, medan hon fortsätter besöka olika behandlingshem. Men hon förlorar kampen och i oktober 2007 fråntas hon vårdnaden. Domstolens skäl till beslutet förblir hemligstämplade.

Britneys sammanbrott i hårsalongen blir en världsnyhet, även i seriösa nyhets- kanaler.
Britneys sammanbrott i hårsalongen blir en världsnyhet, även i seriösa nyhets- kanaler.
Britneys sammanbrott i hårsalongen blir en världsnyhet, även i seriösa nyhets- kanaler.
Efter att desperat försökt få träffa sina barn vandaliserar hon en tom bil med ett paraply.
Efter att desperat försökt få träffa sina barn vandaliserar hon en tom bil med ett paraply.
Efter att desperat försökt få träffa sina barn vandaliserar hon en tom bil med ett paraply.
1 AV 2
Britneys sammanbrott i hårsalongen blir en världsnyhet, även i seriösa nyhets- kanaler.
Foto: BAUER GRIFFIN/MEGA / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Efter att desperat försökt få träffa sina barn vandaliserar hon en tom bil med ett paraply.
Foto: X17/TT NYHETSBYRÅN

Drömde redan som tonåring om att få barn 

I januari 2008, när Britney har ett så kallat umgängestillfälle med sina söner vägrar hon att återlämna barnen till Kevin. Polis kallas till platsen. De gör bedömningen att Britney är drogpåverkad och kör henne till sjukhus. En akut domstolsförhandling äger rum dagen därpå. Britneys fråntas nu rätten att ens besöka sina barn. Hon tvångsremitteras till en psykiatrisk klinik där hon stannar i fem dagar. Varpå det senaste och mörkaste och ännu ej avslutade kapitlet i Britneys liv tar sin början Domstolen kommer fram till att Britney inte längre är kapabel att fatta några beslut som rör henne själv eller hennes ekonomi. 

Plötsligt stiger pappa James ut i rampljuset och blir förmyndare – eller på svenska ”god man” – för sin dotter. För att Britney och Kevin ska slippa en mardrömslikt uppslitande offentlig rättegång i sin vårdnadstvist kommer de i juli 2008 och med hjälp av arméer av familjerådgivare och jurister överens om att Britney ska tillåtas övernatta hos sönerna en gång i veckan och utlovas ett upptrappat umgänge i form av ännu en natt i veckan vid årets slut. ”Britney är väldigt nöjd och glad”, förklarar Britneys advokat. ”En uppgörelse är nådd”, säger Kevins. 

Ännu en dag på jobbet för Britney. Vardagen puttrar på. För kvinnan som i världens starkaste strålkastarljus och under världens största förstoringsglas nu förlorat vårdnaden om sig själv, sina barn och sin förmögenhet. 

Mina pojkar struntar i om allt inte är perfekt. De dömer mig inte.

Lutad mot lagen beordrar pappan att förre managern Sam Lufti, advokaten Jon Eardley och ex-pojkvännen Adnan ska beläggas med besöksförbud hos Britney. Pappa James bedyrar att han vill sin dotters bästa. Till dotterns bästa hör inte att låta henne ta det lugnt. Karriären ska fortsätta. Men ett par lysande album senare och efter att en sjuttionio spelningar lång och oerhört framgångsrik världsturné avslutas i december 2011 tillåts hon i alla fall förlova sig med nye pojkvänen Jason Trawick.

I maj 2012 blir Britney den högst betalda ”domaren” i amerikansk tevehistoria när hon får 15 miljoner dollar för en säsongs medverkan i The X factor. Vilket också gör henne till den kvinnliga artist som tjänar mest det året. Imponerande för någon som samtidigt inte är betrodd att bestämma över sitt eget liv. 

Från december 2013 stationeras hon i Las Vegas, där den omyndigförklarade stjärnan ska göra hundra framträdanden under de kommande två åren. Vid inspelningen av videon till låten Slumber Party (från hennes senaste album) i slutet av 2016 träffar Britney dansaren Sam Asghari. Som fortfarande är hennes pojkvän och faktiskt offentligt uttryckt sitt ogillande av Britneys pappa. 

I en omslagsintervju för brittiska Marie Claire i oktober 2016 berättar Britney om hur moderskapet är hennes stora tröst: ”Mina pojkar struntar i om allt inte är perfekt. De dömer mig inte.” För någon som blivit dömd mer och av fler än någon annan i hela världen måste man ha ett hjärta av sten för att inte bli berörd av ett sådant uttalande.

Pappan har haft makten över Britney i 12 år

Befrielserörelsen #FreeBritney växer sig allt större och stöttas av flera kändisar. Foto: FRAZER HARRISON / AFP TT NYHETSBYRÅN

Under de tolv år som gått sedan pappa Spears tog makten över Britneys liv har oräkneliga konspirationsteorier och spekulationer avlöst varandra. Samtidigt som hennes trogna fans startat rörelsen #FreeBritney. På gott och ont. Britney själv har endast sitt instagramkonto att kommunicera med omvärlden på, så beundrare och belackare läser in alla möjliga dolda budskap i hennes inlägg. Dessutom splittras #FreeBritney-rörelsen oavbruet av diskussionen om huruvida hon verkligen själv bestämmer över sitt instagram, eller om även det styrs av pappans anställda. Ändå uttrycker allt fler av Britneys kändiskollegor sitt stöd för #FreeBritney-kampanjen. Från Miley Cyrus och Cher till Sharon Stone och Courtney Love. Och inte minst väninnan Paris Hilton. Som någon gång under 2019 tycks bidra till att ge henne styrkan att säga ifrån gällande pappans förmyndarskap. 

Britney kräver inte att få tillbaka rätten till sitt eget liv, men hon önskar sig en ny och utomstående förmyndare i form av ett kapitalförvaltningsbolag. En inte helt orimlig önskan kan tyckas. Britney meddelar även att hon är rädd för sin pappa och att hon tänker vägra uppträda så länge han är ensam förmyndare. När det hela väl tas upp i domstol avslås Britneys begäran. Men just när det ser som mörkast ut och medier över hela världen rapporterat om Britneys fångenskap, så kan man faktiskt skönja små ljusglimtar.

Britney själv har i dag endast sitt Instagramkonto att kommunicera med omvärlden på, så beundrare och belackare läser in alla möjliga dolda budskap i hennes inlägg.

Sedan i höstas har stödet och höjda röster från miljoner fans och kändisar växt lavinartat och när New York Times i början av året släppte en ny Britney-dokumentär tog det hela en ny vändning. Domstolen ska nu återigen ta upp Britneys önskemål och även om inte sista ordet är sagt så blockerar faktiskt en amerikansk domstol den tolfte februari i år pappa Spears från ensam kontroll över dotterns tillgångar.  I fortsättningen måste han dela på förmyndarskapet med företaget Bessemer Trust. 

Den andra december 2021 fyller Britney fyrtio. Kanske kommer då den lilla femåriga flickan som en gång sjöng What child is this? att få fira födelsedagen som en fri kvinna?

Britneys unika musikkarriär

Skandaler och turbulens överskuggar ofta Britney Spears magiska karriär, under vilken hon har underhållit en hel värld i över 20 år. Läs om de fantastiska framgångarna!

1993: Britney Spears blir en del av Mickey Mouse club.

1998: Debutsingeln Baby One More Time blir omedelbart en världshit och hon börjar turnera världen över.

2000: Albumet Oops I did it again släpps och första singeln med samma namn blir en världshit. Skivan säljer 1,3 miljoner ex första veckan.

2001: Britney skriver reklamkontrakt med Pepsi värt åtta miljoner dollar. 

2001: Det tredje, vuxnare albumet Britney släpps. Den största hiten, I’m a Slave 4 U framför hon på MTV-galan. Tevehistoria skrivs när hon dansar med en levande pytonorm slingrande över axlarna.

2003: Under MTV Video Music Awards 2003 uppträder Britney och Madonna tillsammans. De kysser varandra, vilket blir mycket omskrivet. Foto: JULIE JACOBSON / AP TT NYHETSBYRÅN

2003: Fjärde albumet In the Zone släpps. Med låten Toxic vinner Britney sin första Grammy. 

2007: Albumet Blackout släpps, med superhiten Gimme more.

2008: Sjätte studioalbumet Circus kommer. Britney blir bästa kvinnliga soloartist på Trackslistans årslista för 2008.

2011: Låten Hold it against me släpps på radio och hamnar i topp på Billboard-listan på rekordtid. Albumet Femme Fatale släpps.

2012: Britney får 15 miljoner dollar för en säsongs medverkan som domare i The X factor – ingen har någonsin fått så mycket.

2013: Det åttonde studioalbumet Britney Jean kommer med succésingeln Work bitch.

2016: Britney vinner priset Billboard millennium award. Hennes nionde studioalbum Glory lanseras. Foto: Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN

2020: Britney meddelar att hon inte tänker uppträda mer, så länge hennes pappa är förmyndare.

LÄS OCKSÅ: Alexandra Rapaport, 47: ”Jag har haft många katastrofer i mitt liv” 

LÄS OCKSÅ: Sarah Jessica Parker: ”Ibland hade vi inte råd att fira jul”