Skolans införde "mobilhotell" – hyllas av föräldrarna: "Nu tvingas eleverna prata med varandra"

Sedan årsskiftet är Ål Ungdomsskole i Norge en mobilfri skola. I varje klassrum har det därför installerats ett "mobilhotell" där elevernas telefoner förvaras under skoldagen.

–Förutvar det skärmar överallt på rasten och de tog all uppmärksamhet hos eleverna. Men nu blir de nästan tvungna att prata med varandra, säger Mari Halde Andersson som är lärare på skolan,till norska Dagbladet.

Initiativet med mobilhotell väckte först motstånd hos eleverna på högstadiet, men nu har attityden förändrats berättar skolans rektor Anne Marie Stokkedal.

– Mitt intryck är att många av eleverna tycker att det är skönt att de slipper vara inloggade på sociala medier hela tiden, sägerhon.

Innan mobilförbudet uttryckte elever på Ål Ungdomsskole bland annat obehag över att äta i skolmatsalen av rädsla för att bli fotograferade på ett ofördelaktigt sätt av andra elever, ett problem som försvunnit i och med mobilförbudet.

– Det är en frihet. Det är inte så roligt att plötsligt se en bild på sig själv med munnen full av mat på Snapchat, säger Otilie Røer Tvedt, som är elevrådsordförande på skolan, och fortsätter:

– Nu får vi tid att vara med sociala, så de flesta är nog väldigt positiva till det här.

Även föräldrarna är positiva till mobilförbudet som nu hyllas på sociala medier."Borde vara en självklarhet på alla skolor", skriver en av alla dem som kommenterat initiativet på Dagbladets Facebooksida.

Mobilhotellet består av en enkel trälåda där varje mobiltelefon har ett eget fack.

– För studenterna är det viktigt att telefonerna förvaras säkert, säger Anne Marie Stokkedal.

Mobilhotell finns på flera norska skolor. Vad tycker du, är det något som borde införas även i Sverige? Kommentera gärna!