Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / Derkien

Så kokar du de perfekta äggen – och skalar dem som ett proffs

Att koka ett perfekta ägg är en konst – men ett nödvändigt måste när påsken med tillhörande påskbord står för dörren. Här får du tips på hur du kokar ett krämigt ägg och skalar det som ett proffs.

Så kokar du perfekta ägg

1. Koka upp vatten.

2. Lägg försiktigt i äggen med hjälp av en sked.

3. Låt koka i prick 6 minuter så blir de perfekt krämiga. Föredrar du löskokta ställer du klockan på 3,5 minuter och vill du ha gulan helt hård låter du äggen koka i 9 minuter.

4. Plocka upp äggen och lägg dem i en skål med kallt vatten.

Ska du bjuda på ägghalvor med fyllning på påskbordet? Du har säkert flera goda recept på påskmat, men vet du hur man 

kokar äggen perfekta?

Foto: Getty Images/iStockphoto / Derkien

Amelia.se har vaskat fram det bästa och enklaste knepet – och vi lovar, de blir verkligen perfekta varje gång! Här använder vi ekologiska medelstora ägg.

LÄS MER: Finaste dukningen i påsk – enkelt & snabbt!

Lätt att skala ägg – med vinäger

När du har kokat de perfekta äggen är det dags att skala dem, och vi är många som ofta suckar över att skalet bara smular sig eller drar med sig all äggvita. Även här delar amelia.se med sig av bästa knepet för att skala ägg utan irritation.

LÄS MER: 10 råvaror du ska äta om du vill bli pigg

Många påstår att det är svårare att skala helt färska ägg än de som har några veckor på nacken. Framför allt ska du inte fokusera på utgångsdatumet på äggkartongen, då det endast gäller om äggen varit i rumstemperatur. Eftersom de flesta förvarar sina ägg i kylen håller de betydligt längre. Tänk så här: Äggen är "bäst före", inte "sämst efter", utgångsdatum. Och lita på ditt eget luktsinne istället för datummärkningen.

Du kanske har hört det förr, men en matsked vitvinsvinäger i vattnet gör faktiskt att skalet lossnar jättelätt. Passa på att testa i påsk, då du säkert ska skala ett helt gäng ägg till påskbordet.

 

Recept på ägg-topping till påskbordet

• Klassiker: En klick majonnäs eller crème fraiche blandat med lite rom, toppat med skalade räkor och lite dill är aldrig fel till påsklunchen.

• Japanska ägghalvor: Blanda crème fraiche med wasabi (finns på tub i vanliga matbutiker), som du klickar ut på ägghalvorna. Toppa med några skalade räkor och lite vårlök.

• Spicy eggs: Koka sex ägg i 10 minuter och blanda sedan gulorna med 1 msk majonnäs, 2 krm paprikapulver, 1 tsk dijonsenap och 0,5 tsk salt. Lägg röran i ägghalvorna och pudra över cayennepeppar och hackad gräslök.