Nytt fantastiskt besked – Prideflaggan blir frimärke!

I dag blev det klart att Sverige får ett nytt och dessutom färgsprakande frimärke – nämligen Prideflaggan! Den som väntar på något gott behöver absolut inte vänta särskilt länge, då frimärket finnas att köpa om drygt en månad.

Den fjärde maj kommer ett nytt frimärke ut i butik. Det berättade PostNord idag som låtit ta fram ett Pridefrimärke som kan få pryda dina brev framöver. Formgivaren bakom det färgsprakande konstverket är Lisa Rydell och frimärket är en symbol för mångfald och allas lika värde.Frimärken är en spegling av dagens Sverige där detta är en självklarhet.

– Genom att ge ut ett frimärke med Prideflaggan vill vi framhålla allas lika värde och styrkan i människors unika egenskaper och olikheter. Prideflaggan har så vitt vi vet aldrig återgivits på ett frimärke tidigare, och det känns därför extra roligt att det nu går att skicka fysiska kärlekshälsningar med Prideflaggan på till hela världen, säger Per Ljungberg, Kommunikationschef PostNord Sverige.

Varje år får PostNords frimärksråd in hundratals förslag på frimärksmotiv. Idén till ett frimärke med Prideflaggan på, skickades in av konstnären Lisa Rydell som också fick uppdraget att utforma frimärket.

– Svenskarna tycker mycket om att både få och skicka frimärkta brev och vykort. Valet av frimärke är för många en förlängning av själva hälsningen, som blir extra stark med det nya Pridefrimärket. Ett motiv som också går i linje med PostNords interna arbete med just mångfald, säger Per Ljungberg.Information om Prideflaggan

Den lanserades officiellt 1978 under San Francisco Pride och det dröjde inte länge innan den blev väldigt populär. Flaggan skapades av konstnären och aktivisten Gilbert Baker och hade åtta färger i originalutförandet. Den rosa färgen togs bort av trycktekniska skäl och kort därefter försvann även den turkosa färgen för att få ett jämnt antal färger. Sedan 1979 har flaggan sex färger som signalerar mångfald och alltid återges i samma ordning – röd, orange, gul, grön, blå och lila. Varje färg har sin egen betydelse där den röda färgen symboliserar livet, den orange helande, gult för solen, grönt för naturen, blå för konsten och lila för andligheten.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

LÄS MER:

Therese drabbades av utmattningssyndrom: "Tårarna bara rann och jag var helt slutkörd"

Katten är autistiska Iris bästa vän – de gör allting tillsammans

amelias succéfilm fick Christel att ryta ifrån: "Ett citat blir droppen som får bägaren att rinna över"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + kit från The Body Shop för 199 kr. Köp nu!