Nu är det klart: Clara Henry, David Lindgren och Hasse Andersson leder Melodifestivalen 2017!

Nu vet vi vilka som leder Melodifestivalen 2017. På fredagen avslöjade SVT personerna som får det ärofyllda uppdraget att leda nästa års största tv-händelse.

Pearl Åkesson

– Det kommer att vara färre än förra året, då var det 37 programledare. Och det kommer att vara fler än förra året, då var det två, inledde David Sundin, manusförfattare för Melodifestivalen, under fredagens presskonferens där programledarna för Melodifestivalen 2017 avslöjades.

Därefter presenterades bloggaren, videobloggaren, programledaren och författaren (!) Clara Henry, med orden "hon har hundratals följare på sociala medier".

– Det ska bli fantastiskt roligt. Jag ledde eftersnack och uppsnack på webben under Melodifestivalen 2014, berättade 22-åringen innan David Sundin hintade om att hon även har en bra sångröst.

2017 års programledare har alla medverkat i Melodifestivalen tidigare

Efter henne avslöjades att nästa programledare själv tävlat i Melodifestivalen tre gånger och gjort en hel del musikaler – David Lindgren.

– Det känns hur kul som helst. Sjukt roligt. Att få vara med i hela cirkusen utan att behöva tävla. Jag ser också fram emot att åka till Skellefteå, som är min hemstad, och få vara programledare där.

Att själv ha erfarenhet av att ställa upp som artist i tävlingen är kanske inte så tokigt, tror David Lindgren:

– Här har de en axel de kan luta sig mot. Jag vet hur det känns att sitta i green room och så där. Jag vet också vad man ska ställa för frågor där, det kommer bli smaskiga grejer.

Slutligen presenterades den tredje och sista programledaren, som är 12 år äldre än de första två tillsammans – countrysångaren och låtskrivaren Hasse "Kvinnaböske" Andersson.

– Detta är en megaupplevelse. Jag har börjat samla på sådana stora upplevelser. Att vara deltagare i Melodifestivalen var en sån grej.

Hasse Andersson tävlade i Melodifestivalen 2015. Då kom han tvåa med låten "Guld och gröna skogar".

Här hålls deltävlingarna i Melodifestivalen 2017

2016 års upplaga av Melodifestivalen leddes av superproffset Gina Dirawi som även stod som programledare både 2012 och 2013. Då hade hon med sig nya kollegor på varje stopp under den stora melodifestivalturnén som besökte flertalet städer runt om i landet för att sedan avsluta med den stora finalen i Stockholm.

Förra årets utsågs Frans som vinnare av Melodifestivalen 2016, men ännu vet vi inte vem som kommer ta hem sångfågeln under Melodifestivalen 2017, då artister och låtskrivare inte offentliggjorts.

Dock vet vi så mycket att 2017 års stopp blir i Göteborg, Malmö, Växjö, Skellefteå, Linköping och Stockholm. De fyra deltävlingarna hålls i de första fyra städerna medan Andra chansen sker i Linköping och finalen i Stockholm.

De har varit programledare för Melodifestivalen de senaste tio åren

2016: Gina Dirawi med gästprogramledarna Petra Mede, Henrik Schyffert, Sarah Dawn Finer, Peter Jöback, Ola Salo och William Spetz.

2015: Robin Paulsson och Sanna Nielsen

2014: Nour El Refai och Anders Jansson

2013: Gina Dirawi och Danny Saucedo

2012: Sarah Dawn Finer, Helena Bergström och Gina Dirawi

2011: Marie Serneholt och Rickard Olsson

2010: Måns Zelmerlöw, Dolph Lundgren och Christine Meltzer

2009: Petra Mede

2008: Kristian Luuk

2007: Kristian Luuk

Vad tror du om 2017 års programledare?

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!

Du kanske också är intresserad av:

Succén efter Melodifestivalen: "Det blir inte vackrare än så här"

Sanna Nielsen i målbrottet och Ägg Benedictsson på scen - här är Mello-parodin du måste se

Efter elaka skämtet i Mello – nu har Frans fått en hälsning från Zlatan (på riktigt!)