Plura, Allt faller och Veep - här tv-serierna du inte vill missa i vår

Förbered dig för vårens stunder framför tv:n och datorn, kolla in våra tips om vårens tv-måsten.

Svenska tv-serier som är värda att kolla in:

"Mia på Grötö" (TV 4, 16:e januari) Mia Skäringer bjuder in gäster till samtal över mat hemma hos sig på Grötö i Bohuslän.

"Pluras kök Spanien" (TV 3, 2:e februari) Plura fortsätter laga mat med vänner, den här gången i Spanien och med det spanska köket som utgångspunkt.

"Konstkuppen" (SVT, 9:e januari) Lena Philipsson leder programmet där några av Sveriges främsta konstnärer skapar nya verk i och tillsammans med varsin stad i Sverige.

"Hissen" (Kanal 5, 5:e februari) Vad pratar människor om när de fastnar i en hiss? Se Filip och Fredrik samtala med kända människor under klaustrofobiska förhållanden.

”En pilgrims död” (SVT, 13:e januari) Leif GW Perssons roman Välfärdsstatens fall om Palmemordet har filmatiserats och sänds nu i fyra delar. Med bl.a. Rolf Lassgård och Ellen Jelinek i rollerna.

”Allt faller” (TV 4, 10:e januari) Henrik Schyffert regisserar serien där Johan Rheborg och Jonas Gardell spelar uppskruvade versioner av sig själva.

Utländska tv-serier du kan bänka dig framför:

"Elementary" (TV 4, med start under våren) En modern variant av den klassiska privatdetektiven Sherlock Holmes, men nu på spaning i New York.

”Girls” (SVT, med start i februari) Serien ingen vill missa. En it-serie om ett gäng unga kvinnor i New York med den smarta och roliga Lena Dunham i spetsen.

”Veep” (SVT 2, med start i april) ”Seinfeld-Elaine” (se bild ovan) i rollen som vicepresident i ny kritikerrosad komediserie.

”House of Cards” (Netflix) Kevin Spacey är tillbaka, nu som hårdför och slug politiker med siktet inställt på den absoluta toppen.

Har du redan kollat in allt och tröttnat på tablå-tv? Använd betaltjänsterna på webben istället. Det fungerar som en prenumeration där du betalar varje månad och får ett inlogg och tillgång till tv-serier och filmer. Det finns flera olika att välja på och de har alla varierat utbud av filmer och serier. Här är tre exempel:

Viaplay 49 kr/månad (viaplay.se)

Filmnet 99 kr/månad (filmnet.se)

Netflix 79 kr/månad (netflix.com)

Tänk på att flera erbjuder en gratismånad men sedan börjar betalningen ofta direkt om du inte säger upp avtalet.

Aktuellt just nu