Foto: Getty Images/BananaStock RF

Vad ska du göra i sommar?

Vad ska du göra i sommar? Campa, slappa på landet eller kanske chartersemester? Hanna Hedlund och Zinat Pirzadeh berättar vad de ska göra. Kanske kan du inspireras.

Zinat Pirzadeh åker till Glommerträsk

Den lilla stugan i norrländska Glommersträsk är sommar för komikern Zinat Pirzadeh.  Och hon har en alldeles speciell koppling till både huset och den  lilla byn. Till Glommersträsk utanför Arvidsjaur återvänder Zinat  Pirzadeh varje sommar för att hitta tillbaka till sitt hjärtas balans.

– Jag älskar Norrland, ”Glommers” och alla rara människor där. Utan dem vet jag inte vad som hade hänt mig och Armand, säger Zinat Pirzadeh med äkta djup i orden.

Det var till Norrland Zinat kom när hon 23 år gammal tog sin lilla son  och flydde ifrån krig och tvångsäktenskap i Iran. Hon var bara 16 år när  hon blev bortgift.

 – Jag hade inget självbestämmande och var totalt beroende av min mans  humör. Han i sin tur hade upplevt fruktansvärda saker i kriget, vilket  hade satt djupa spår. Det i kombination med att han tog droger gjorde  att jag levde med en ständig ovisshet om vad som komma skulle, säger  Zinat.

Efter cirka ett och ett halvt år på flykt kom hon i början av 1992 till flyktingförläggningen i Jörn utanför Skellefteå.

 – Det var underbart. Jag kom från krig och folkmassor till det öppna,  kala och rogivande. Här fanns tid till reflektion och tystnad så att jag  kunde höra mina egna tankar.

Zinat Pirzadeh

Ålder: 43.

Familj: Sambon Knut Berggren, sönerna Armand, 23, Caspian, 5, 

 och bonusbarnen Isac, 14, Rex, 7, och Julian, 3.

Bor: Stockholm och Glommersträsk.

Gör: Komiker och författare.

Hanna Hedlund drar på husbilssemester

I sommar ska Hanna och sambon Martin Stenmarck vara lediga tillsammans i juli, för första gången på många år.

– Då ska vi åka runt och hälsa på kompisar i Sverige, Norge och Danmark. Men det blir inte en enda festival, det kan jag lova, skrattar Hanna.

– Jag ser verkligen fram emot det. Bor man på hotell måste man bestämma i förväg vart man ska, i husbil är man friare. Hittar vi ett ställe längs vägen som vi gillar kan vi lätt stanna till. Ibland kan man bo på en camping med vattenland, ibland i en stilla skogsglänta och ibland hos kompisar. Det är bäddat och klart. Man slipper packa upp och packa ner hela tiden. Blir barnen aphungriga kan vi snabbt fixa fram mat. Och hälsar vi på kompisar, har vi ändå ett ställe där vi kan krypa undan och vara för oss själva i några timmar, säger Hanna lyriskt.

Vad finns det för utmaningar med att åka husbil? Vilka är de största grälriskerna?

– Gräla, vi? Nej, vi har alltid harmoniska semestrar, skrattar Hanna. Tricket är att laga enkla måltider av typen ”nu köper vi en påse räkor och delar på” eller ”vi kokar lite pasta till barnen”, så att ingen behöver stå där med en jättedisk i en husbil. Det andra är att ta sig tid till många bensträckar- och fikapauser, för att hålla humöret uppe. Vi har också kommit på att det är bättre om vi lyssnar på ljudsagor i bilen än att barnen spelar spel och blir illamående i baksätet. Favorit just nu är Sune-historierna. Gud, vad vi garvar! Jag och Martin lika mycket som barnen, säger Hanna.

Hanna Hedlund

Ålder: 36.

Familj:
Sambon Martin Stenmarck och barnen Ida, 7, och Love, 4.

Bor: Lidingö.

Gör: Skådespelerska, sångerska och programledare.

Aktuell med: Programledare för Spårlöst på TV4 i höst samt bloggar på amelia.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!