Succén Solsidan är tillbaka!

Väntan är över! Nu får vi äntligen träffa paren från "Saltis" igen och den här gången är humorn ännu svartare. amelia.se träffade skådespelarna i prisbelönta serien Solsidan inför premiären på söndag.

Felix Herngren kläckte idén om Solsidan.

Första säsongen av Solsidan år 2010 blev en storsuccé. I höstas vann serien tv-priset Kristallen i två kategorier; årets program och årets humorprogram. Medieuppbådet är stort och förväntningarna skyhöga inför andra säsongen av TV4:s påkostade serie. Passande nog är presskonferensen förlagd till den tjusiga förorten Saltsjöbaden, där serien utspelar sig.

– Jag känner mig som en rännstensunge härute, säger Täby-killen Johan Rheborg, 47, som spelar prylgalne karaktären Fredde Schiller.

Betydligt mer hemma i området är Josephine Bornebush, 29, som växte upp i närliggande Nacka med mormor boende i Saltsjöbaden.

– Jag har många vänner som Mickan, eller vänners vänner. Det roliga är att det är många kring oss som tror att vi skriver om dem. Felix fru är till exempel från Saltis, och hon och hennes vänner känner sig träffade, säger Josephine som är hemma tillfälligt i Sverige för att leda Elle-galan, annars bor hon numera i London.

Felix Herngren, 43, är den så kallade ”Gudfadern” till serien. Tillsammans med manusförfattarna Jacob Seth-Fransson, Ulf Kvensler och Pontus Edgren har han arbetat fram båda säsongerna, den här gången har även Johan Rheborg bidragit.

– Humorn är lite svartare nu och det tycker jag är bra, säger Felix.

Hur har serien påverkat dig?

– Det är såklart jättekul att det gått så bra. Men personligen har det varit ganska ansträngande. Inspelningarna och manuset har tagit mycket tid. Resultatet har blivit bra men det har blivit lite tid med familjen.

Har det varit tufft att jobba med de höga förväntningarna?

– Inte direkt. Jag var mer nervös inför första säsongen. Då visste vi ingenting. Nu har vi alla karaktärer på plats, och kunnat jobba med förfiningar.

Foto: Foto: Morgan Norman/Söderberg Agentur/TV4

Komikern Henrik Dorsin har fått stort genomslag i och med serien.

Och hur utvecklas då karaktärerna? Jo, de flesta tuffar på i samma stil, men något mer utmejslade. Ove Sundberg, som spelas av framgångsrike komikern Henrik Dorsin, forsätter att vara seriens snåljåp som ofta dyker upp vid fel tillfälle.

– Ove fyller 40 och ska ha fest. Han bjuder på kallskuret, max 2 skivor per person men obegränsad mängd potatisallad! Och så Gillekakor, eftersom han jobbar där, säger Henrik och alla skrattar.

Hur har serien påverkat dig?

– Ove har satt ett stort avtryck både hos publiken och hos mig. Det känns oerhört roligt att spela en roll på tv. Jag som oftast gör mer improvisationsroller som i Parlamentet.

Foto: Foto: Morgan Norman/Söderberg Agentur/TV4

Anna, spelad av Mia Skäringer, har fortfarande inte anpassat sig riktigt till livet i Solsidan, men försöker. Småbarnslivet tär på henne och tonen mot hunsade sambon Alex blir allt hårdare.

– Anna är en rolig roll att spela, en vanlig karaktär till skillnad från i ”Mia och Klara”. Sen är det utvecklande att spela en roll som jag inte har skrivit själv.

Hur utvecklas Anna?

– Hon tar lite mer plats och man får följa henne lite mer på egen hand utan Alex, bland annat hur hon försöker hitta en plats i den nya mammagruppen.

Annas ängslige sambo Alex frågar sig; när är det egentligen rätt tillfälle att fria? Han försöker gång på gång falla på knä inför Anna. Kommer han att lyckas?

Foto: Foto: Morgan Norman/Söderberg Agentur/TV4

Johan Rheborg bidrar med sin svarta humor i nya säsongens manus.

Fredde och Mickan i sin tur har redan varit gifta ett tag och nu börjar relationen knaka i fogarna.

– Det är lite vobbligt mellan dem och för att lösa problemen anställer de en barnflicka, något som bara gör situationen ännu värre för svartsjuka Mickan, berättar Johan.   

Fredde forsätter att försöka upprätthålla skenet som den tätaste killen i Solsidan med alla rätta prylar, men får problem med självkänslan när en ännu rikare, gammal klasskompis flyttar in i området.

Foto: Foto: Morgan Norman/Söderberg Agentur/TV4

Josephine Bornebush förklarar att Mickan kommer att göra en ”inre resa”.

– Hon är ju så sinnessjukt ytlig, det mesta handlar om vad alla andra har och att jämföra sig med andra. Och hon får väl lite ångest över det, så hon bestämmer sig för att syssla med välgörenhet. Mest för att man ska. Inte så mycket för barnens skull.

Har Mickan inspirerat dig personligen på något sätt?

– Njae… Inte direkt. Det skulle väl vara att jag har börjat måla naglarna då. Haha!

– Men hon är ju så osäker och fin någonstans också.

Premiären av andra säsongen är alltså på söndag. Den nya sändningstiden, på söndagar istället för på fredagar efter Let’s Dance, förväntas bidra till en ännu större uppmärksamhet för serien.

Det här gör skådespelarna just nu och framöver:

• Mia Skäringer ska spela huvudrollen i en, än så länge hemlig, långfilm.

• Johan Rheborg repeterar pjäsen ”Riktiga män” på Maxim, med bland andra Johan Ulveson och Tommy Körberg.

• Felix Herngren blir pappa om en månad, ska längre fram göra film av boken ” Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

• Josephine Bornebush bor just nu i London och ska ägna sig åt hemliga projekt.

• Henrik Dorsin ska spela in en ny serie för TV4, lite i samma anda som Solsidan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + kit från The Body Shop för 199 kr. Köp nu!