Artikeln innehåller annonslänkar

Sommarens bästa böcker - 13 bra tips inför semestern

Äntligen tid att läsa. amelias bokrecensent guidar till hetaste läsningen: Dyk ner i berättelser som berör, upptäck nästa stora deckarsnackis och sveps med av härlig feelgood. Här finns något för alla! Och vill du inte läsa – lyssna.

Nya heta deckarserier

Ögonvittnet 

av Anna Bågstam

Deckare. Harriet Vesterberg har just börjat sitt nya jobb som utredare hos polisen i Lands­krona när ett otäckt mord begås alldeles i närheten av hennes hem i den lilla byn Lerviken. Ögonvittnet är en deckare som kombinerar nagelbitarspänning med trovärdiga skildringar av en ung kvinnas roll som nyanställd på en mansdominerad arbetsplats. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).  

Eldslandet 

av Pascal Engman

Deckare/Thriller. En kupp mot en exklusiv klockaffär i centrala Stockholm, hårresande ­organhandel och en oväntad koppling till Eldslandet i södra Chile – det är grundstenarna när Pascal Engman introducerar en okonventionell hjältinna i form av polisinspektör Vanessa Frank. En bok för dig som gillar andlös spänning av högsta kvalitet.  Läs mer och köp här (länk till återföräljare). 

Försvunnen 

av Tina Frennstedt

Deckare. Tess Hjalmarsson och hennes kollegor i cold case-gruppen försöker fastställa vad som hände med 19-åriga Annika som aldrig kom hem efter en fest. Samtidigt härjar en serievåldtäktsman i Skåne och fallen visar sig ha en oväntad koppling. Första delen i Tina Frennstedts nya deckarserie bjuder på högt tempo och skrämmande trovärdig läsning. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).   

Vågar gå på djupet

Kring denna kropp 

av Stina Wollter

Memoarer. Stina Wollter tycks alltid gå sin egen väg, men erfarenheterna har ofta varit dyrköpta. Här blottar hon sitt innersta och berättar om händelser som har format hennes liv och påverkat ­hennes kropp, om ord och handlingar som har lämnat avtryck, sårat och ­kanske också gjort henne starkare. Känsloladdade livshändelser blandas med viktig läsning om kroppsacceptans på ett sätt som engagerar och berör. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare). 

Har jag en dålig dag kanske någon dör 

av Christian Unge

Fakta/Memoarer. Debatten kring den svenska sjukvården är tidvis stormig och som patient kan det ibland vara svårt att känna sig sedd. Men hur är det för läkaren? Christian Unge har många års erfarenhet av yrket, både i Sverige och utomlands. Här berättar han om värdet han finner i att kunna hjälpa människor, men också om stressen som ibland blir övermäktig. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).  

Den sista flickan 

av Nadia Murad

Biografi. 2014 tas Nadia Murad till fånga av Islamiska staten. Hennes familj avrättas och hon säljs som sexslav. Nadia lyckas fly och bestämmer sig för att ta upp kampen mot terrorn, hon vill att världen ska få veta hur krigsbrotten har förstört många tusentals människors liv. 2018 belönades hon med Nobels Freds­pris och alla borde ta del av hennes skakande men läsvärda vittnesmål. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).   

Vidga dina vyer

 I Tanger 

 av Christine Mangan

Thriller. Året är 1956 och Alice anländer till Marocko där hon oväntat stöter på sin gamla väninna Lucy. Stämningen i staden blir alltmer tryckt, hettan får luften att dallra. Lucy fortsätter göra sig ­påmind och Alice drabbas av en ­kvävande känsla av förföljelse. I Tanger är en exotisk och klaustrofobisk thriller för alla som älskade oförutsägbarheten i Gone girl. Läs mer och köp här (länk till återföräljare). 

Pärlan som sprängde sitt skal

av Nadia Hashimi

Skönlitteratur. En episk roman om kvinnors hårda livsvillkor då och nu. Vi följer afghanska Rahima, som i brist på en ­manlig arvinge får spela rollen som familjens son, vilket skapar komplikationer den dag hon tvingas återgå till livet som kvinna och ska ­giftas bort. Boken berättar även om hennes äldre släkting Shekiba som under tidigt 1900-tal försöker ta plats i ­männens värld. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).   

Flickan utan hud

av Mads Peder Nordbo

Deckare. Nattsvart spänning i kombination med vita vidder utlovas i den här deckaren som utspelar sig på Grönland. När en död kropp upptäcks mitt ute på isen är det den första i en rad av rafflande ­händelser som involverar såväl lokal folktro som spår till gamla mordfall från 1970-talet. Ett måste för alla som gillar nordiska noir-deckare! Läs mer och köp här (länk till återföräljare).   

LÄS OCKSÅ: 11 romantiska filmer att se i sommar (både nya och klassiker!)

Relationer som griper tag

Mellan himmel och Lou

av Lorraine Fouchet

Skönlitteratur. Plötsligt finns hon inte mer, hans älskade hustru Lou. Men innan hon gick bort gav hon Jo ett uppdrag, han måste se till att fortsätta hålla samman familjen, som annars ­hotas att ­splittras av konflikter, hemligheter och avundsjuka. Handlingen utspelar sig i vackra miljöer på ön Groix utanför Bretagnes kust. En fin historia som ­lockar fram både tårar och skratt. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).  

Totalskada

av Helena von Zweigbergk

Skönlitteratur. Agneta och Xavier var en gång lyckligt gifta, men ­någonstans på vägen har de glidit ifrån varandra. Pusselbitarna passar inte längre ihop, och när deras villa brinner ner ställs situationen på sin spets. Det är inte bara hemmet som måste byggas upp från grunden, utan även äktenskapet. Totalskada ­blandar vardagsrealism med omvälvande livshändelser i en intressant och trovärdig symbios. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).   

Bokhandeln på Riverside Drive

av Frida Skybäck

Feelgood. Charlotte har trots sin unga ålder nyligen blivit änka och behöver en nystart i livet. Kanske kan hon få just det i sin ärvda lilla bokhandel på Riverside Drive i London, men att driva butiken visar sig bli en tuff utmaning. Oväntade möten, underbara miljöer och en inneboende butikskatt gör den här boken till en av sommarens allra charmigaste läsupplevelser. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).   

I huvudet på Miss Lyckad

av Veronica Linarfve

Feelgood. Träffsäkert, rappt och underhållande skildras här Miss Lyckad, alias Louise. Mannen i hennes liv borde fria när som helst och hon förväntar sig att inom kort bli chefredaktör för magasinet där hon jobbar. Louise gör allt för att upprätt­hålla den perfekta fasaden, men ofta ­leder det till att hon trasslar in sig i ­dråpliga ­situationer som riskerar att få motsatt effekt. Läs mer och köp här (länk till återföräljare).  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av amelia här!