Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sarah Jessica Parker om otroheten, pengarna, familjen, maken Matthew Broderick och storbråket efter Sex and the city.
Sarah Jessica Parker om otroheten, pengarna, familjen, maken Matthew Broderick och storbråket efter Sex and the city.
Sarah Jessica Parker om otroheten, pengarna, familjen, maken Matthew Broderick och storbråket efter Sex and the city.
Sarah Jessica Parker om otroheten, pengarna, familjen, maken Matthew Broderick och storbråket efter Sex and the city. Foto: TT/Rex

Sarah Jessica Parker: ”Ibland hade vi inte råd att fira jul”

Engagerad mamma till tre barn, god för nästan en miljard och åker fortfarande tunnelbana. Det är faktiskt omöjligt att inte gilla Sarah Jessica Parker - om du inte heter Kim Cattrall, eller är en av olyckskorparna som sprider otrohetsrykten om maken Matthew Broderick ...

Charlotta Flinkenberg

De flesta skiner upp och ler när de hör Sarah Jessica Parkers namn. Men är det privatpersonen SJP (som hon brukar förkortas) vi gillar eller rollkaraktären Carrie från Sex and the city?

Frågan är faktiskt relevant, eftersom Sarah Jessica själv säger att hon under den mest intensiva inspelningsperioden av den omåttligt populära serien tillbringade 18-20 timmar per dygn med att vara en annan person. Under flera år.

- Jag fick möjligheten att spela rollen som Carrie, men även att leva hennes liv. Jag lade mer tid på att vara Carrie än på att vara mig själv, berättar hon för Times talks.

Jag lade mer tid på att vara Carrie än på att vara mig själv

Hon konstaterar att hon är ”enormt privilegierad” som fortfarande får associeras med sin rollfigur Carrie. Att den ikoniska singelserien SATC spelades in i härliga miljöer, i hennes älskade hemstad New York, gjorde inte saken sämre. Förmodligen inte den enorma lönechecken heller.

Sarah Jessica Parker som Carrie i den ikoniska serien Sex and the city. Foto: TT Nyhetsbyrå

Sex and the city blev en gigantisk succé, och givetvis utnyttjade Hollywood möjligheterna att kräma ut ännu mer pengar ur de fyra starka kvinnokaraktärerna. Två filmer har gjorts, en härlig och en rätt så förfärlig. Oavsett vilka recensioner filmerna har fått så har de tillsammans spelat in närmare 800 miljoner dollar.

Sarah Jessica Parkers uppskattade förmögenhet: 960 miljoner kronor

Sarah Jessica Parker, som hade en fattig uppväxt, lärde sig tidigt att hålla i de pengar hon tjänar i underhållningsindustrin och att investera dem i nya projekt. Idag har hon en uppskattad förmögenhet på 960 miljoner kronor, och hennes företagsimperium innehåller såväl filmproduktion som parfymer, doftljus, skor och nu senast vinproduktion.

- Jag är extremt välbetald, jämfört med resten av världen. Men jag tänker sällan på att jag har pengar eftersom jag tillbringade så många år med att vara utan dem, anförtrodde hon Oprah Winfrey i en intervju.

Matthew och Sarah Jessica träffades första gången 1991 och blev ett par ett par år senare. Foto: TT

Hon och maken kostade på sig att investera i ett gigantiskt hus i West Village på Manhattan. Två etagebyggnader slogs ihop, varav den ena är en gammal metodistkyrka. För lyxkåken på fem våningar på 1 290 kvm fick de punga ut med närmare 35 miljoner dollar. Före renoveringen.

Inte illa för någon som vuxit upp i fattigdom med sju syskon, utan tillgång till vare sig elektricitet eller tv i perioder.

- Ibland hade vi helt enkelt inte råd att fira våra födelsedagar. Eller så fick vi ställa in julen det året på grund av att mamma inte hade pengar.

Sarah Jessica Parker: Mat är min passion

Sarah Jessica Parkers jordnära personlighet är en intressant paradox i den extremt ytliga bransch hon valt att verka inom. Många har en bild av SJP som modeikon, som iklädd en tyllkjol springer runt i elva centimeter höga Manolo Blahnikstilettos och viftar efter en taxi på Manhattan. I verkligheten bär hon grå jeans, en sweatshirt, sneakers och åker tunnelbana för att glo på folk.

- Jag älskar att iaktta människor i deras vardagsliv. Det finns inget som fascinerar mig mer, säger Sarah Jessica.

- Därför klär jag mig för att passa in. Det måste kännas bekvämt. Jag gillar också att klä upp mig, precis som Carrie, men det måste vara rätt tillfälle. Inte när jag ska lämna barnen på skolan.

Hon hävdar att det är de dagliga promenaderna och springandet upp och ner i husets trappor som håller henne i så avundsvärt god form. Som ung dansade hon balett, men hon är inte så road av att prata om sin kropp eller sitt utseende. Själv tror hon att mycket har med genetik att göra.

- Jag har en Fitbitklocka som hjälper mig att räkna steg och jag försöker att komma upp i de där 10 000 stegen om dagen. Det är ungefär den träning jag hinner med, även om jag älskar att simma när tillfälle ges, säger hon till The doctors.

Och när Carrie kunde välja bort att köpa middag för att ha råd att köpa senaste Vogue ”because I felt it fed me more” så är Sarah Jessica den exakta motsatsen.

- Mat är min passion, det skulle jag aldrig välja bort! Jag älskar pasta, pizza och ugnsgrillad kyckling.

Sarah Jessica Parker: ”Jag dricker vin varje dag”

Den imponerande fysiken varken var eller är något som Sarah Jessica är bekväm med att visa upp, utan kläder. Hon är en av få skådespelerskor som har en strikt ”no nudity”-klausul i sina kontrakt. Därför kommer vi inte att få se henne i några sexscener.

Sex and the city gjorde Sarah Jessica Parker till en stilikon. Foto: TT

För att ytterligare spä på sin präktiga helylleimage, så gick hon aldrig på nattklubbar som ung, sprätter inte pengar omkring sig, tar inga droger, håller låg profil, är lojal och trogen sin man sedan 22 år och har aldrig varit bakfull.

SJP. Så. Jäkla. Perfekt. Eller?

- Jag dricker vin varje dag. Och det har jag gjort de senaste tio, tolv åren, berättar hon plötsligt i Interview. Men lägger samtidigt till:

- Vi talar väldigt små vinglas nu, som vi har köpt i en vintagebutik i Europa. Och bara ett. Jag och min man kan suga på varsitt glas i f lera timmar när vi har folk över på middag, och folk blir lite nervösa över att det tar sådan tid för oss att dricka upp. Men det är vårt sätt att kontrollera intaget.

Överdrivet drickande lockar henne inte. Vilket kan ha att göra med att hon var sambo med Robert Downey Jr. under f lera år, när hans sprit- och drogmissbruk eskalerade som värst.

Jag måste lämna dig nu och kan bara be för att du inte dör

- Vi älskade verkligen varandra, men i slutändan påminde min oro och omtanke om hans hälsa mer om den oro som en mor har för sina barn. Jag kom till den punkten då jag var tvungen att säga: ”Jag måste lämna dig nu och kan bara be för att du inte dör.”

När hon skulle spela full i en tv-serie för flera år sedan visste hon inte hur hon skulle göra, så hon bad sin killkompis Willie Garson (som spelar hennes gaykompis Stanford i SATC men i verkligheten är den enda av hennes killkompisar som är straight) ta med henne ut och supa henne under bordet. Men hon var så koncentrerad på att känna efter och vara uppmärksam på berusningen att hon inte blev särskilt packad.

Ironiskt nog så lanserar hon dock nu ett eget vin. Hur kommer det sig?

- Eftersom jag reser mycket så gillar jag att testa det lokala vinutbudet. För mig är det ett trevligt sätt att sitta ner och lära känna människorna, landet och kulturen.

Äktenskapet mellan Sarah Jessica Parker och Matthew Broderick

Äktenskapet mellan Sarah Jessica Parker och Matthew Broderick beskrivs som ett av branschens allra längsta och mest stabila. De har varit ett par i 27 år och gifta i 22.

Parets första barn, James Wilkie, föddes 2002. Foto: TT / Shutterstock

Men bröllopet påminde inte alls om den bridezilla-cirkus som Carrie ställde till med, utan paret gjorde en Camilla Läckberg och överraskade sina 100 gäster. De trodde att de var bjudna på en vanlig fest, men väl på plats fanns Matthews syster, som är präst och vigde paret.

- Jag bar en svart klänning som jag hittade i en klädbutik i närheten av där jag bodde.

Anledningen till att varken Sarah Jessica eller maken klädde upp sig var enligt dem själva att de båda är skådespelare och hela tiden har allt fokus på sig, och ville att festen skulle vara för gästernas skull istället.

Vad har hon för knep för att få förhållandet att hålla så länge? Till Oprah Winfrey säger hon:

- Det låter märkligt, men vi båda lever liv som tillåter oss att åka iväg och sedan komma tillbaka till varandra. Jag tror också att ju längre vi orkar hålla ihop, desto mer har vi investerat i relationen.

Ju längre vi orkar hålla ihop, desto mer har vi investerat i relationen

Hon berättar i flera intervjuer med värme och innerlighet om sin kärlek till sin partner Matthew. Hur han är den roligaste, mest intelligenta och lojala livskamrat hon kan tänka sig. Och nyligen fräste hon ifrån på instagram och dementerade alla rykten om separation, när en skvallerblaska försökte insinuera att paret hade skrikit åt varandra på offentlig plats under en resa.

Familjen Parker–Broderick: sonen James Wilkie, tvilling-arna Tabitha och Marion, mamma Sarah Jessica och pappa Matthew Foto: TT

Spekulationer om sprickor i deras äktenskap har kommit och gått genom åren. Bland annat anklagades maken för otrohet 2008, ett rykte som blåste över. Men snacket blossade upp när SJP för tre år sedan sjösatte serien Divorce på HBO, som hon producerar och spelar huvudrollen i. Varför valde hon att fokusera på en serie som handlar om skilsmässa?

- Äktenskap handlar ofta om misslyckanden, om smarta människor som tar korkade beslut. Många upplever att de är dåliga på skilsmässor eftersom de inte har någon erfarenhet av dem. Jag tycker det är intressant att berätta den historien, förklarar SJP för Jimmy Fallon i The tonight show.

Angående otrohet generellt så har Sarah Jessica Parker en intressant teori:

- Kvinnor är otrogna för att de är olyckliga och inte känner sig sedda eller bekräftade. Män, däremot, är otrogna när de känner sig på topp och tycker att det vore själviskt att inte dela med sig av sin härliga person till andra.

Kvinnor är otrogna för att de är olyckliga

Hon lägger även till:

- Det är helt naturligt att vara nyfiken på och intresserad av andra människor. Men det behöver inte betyda att du ska löpa linan ut och vara otrogen (källa: Telegraph).

SJP prioriterar ett stillsamt hemmaliv med familjen

En förklaring till Sarah Jessica Parkers popularitet är gissningsvis hennes äkthet och ödmjukhet. När andra skaffar klippkort hos plastikkirurgen behåller SJP sin karakteristiska stora näsa. Hon är mån om att vara artig, värdegrundsstyrd, lånar böcker på den lokala bibblan och svär inte. Och istället för att söka bekräftelse och springa på kändisfester väljer hon ett stillsamt hemmaliv med sin familj.

Till Oprah Winfrey säger hon:

- Jag blir fortfarande överraskad och påmind om hur lyckligt lottad jag är. Jag kan gå förbi ett tidningsställ och mitt ansikte syns på ett magasinsomslag. Någon annan är helt enkelt nyfiken nog för att köpa det. Jag kan inte tro att det är sant! 

Sarah Jessica Parker

Ålder: 54.
Familj: Maken Matthew Broderick, sonen James Wilkie, 17, tvillingdöttrarna Tabitha och Marion, 9.
Bor: I West Village, Manhattan, New York.

Gör: Är skådespelerska, producent, affärskvinna.

Aktuell: Med sista säsongen av Divorce på HBO.

Utmärkelser: Sarah Jessica har vunnit fyra Golden Globe awards, två Emmy awards och tre Screen actors guild awards.

SARAH JESSICAS LIV

25 mars 1965

Sarah Jessica föds i Nelsonville, Ohio.

1967

Hennes föräldrar Barbara och Stephen skiljer sig.

1973

Gör tv-debut som åttaåring i The little match girl.

1976

Får sin första Broadway-roll i pjäsen The innocents.

1977

Hela familjen (SJP, hennes mamma och syskonen) flyttar till New York.

1982

Får en fast tv-roll som 16-åring i sitcomen Square pegs.

1984

Spelar Rusty i filmen Footloose, som blir en stor hit.

1984

Blir tillsammans med skådespelaren Robert Downey Jr. De förblir ett par i över sju år.

1985

Spelar Janey i Girls just want to have fun.

1991

Hennes roll mot Steve Martin i L.A. story ger henne en skjuts i karriären.

November 1991

SJP blir presenterad för Matthew Broderick av en av sina bröder. Det är första gången de ses, men det dröjer innan de blir ihop.

1 februari 1992

Matthew Broderick lämnar ett meddelande på hennes telefonsvarare, strax efteråt börjar de dejta och blir ett par.

19 maj 1997

Paret gifter sig och vigs av Matthews syster, som är präst.

1998

Sex and the city börjar sändas. Serien blir en megasuccé, och SJP:s rollfigur Carrie blir snabbt högt älskad. SATC fortsätter att produceras till 2004.

https://www.youtube.com/watch?v=eSv8r1O2SyY

28 oktober 2002

Sonen James Wilkie föds.

2008

Filmen Sex and the city, med SJP återigen i rollen som Carrie, blir en gigantisk kassasuccé och spelar in uppemot en halv miljard dollar.

2008

En skvallertidning sprider rykten om att hennes man Matthew har varit otrogen med en 25-åring medan Sarah Jessica var borta på filminspelning.

22 juni 2009

Tvillinglycka! Tabitha och Marion föds via en surrogatmamma. Foto: TT

Paret får tvillingdöttrarna Tabitha och Marion, via en surrogatmamma, eftersom SJP inte längre kunde bli gravid på det konventionella viset.

2010

Uppföljaren till första SATC-filmen, Sex and the City 2, släpps och blir totalsågad av kritikerna men spelar ändå in 300 miljoner dollar.

2016

https://www.youtube.com/watch?v=OGadA8rJBek

HBO-serien Divorce släpps, med SJP i huvudrollen. Hon är även producent för serien.

2018

Kim Cattrall, som spelade Samantha i SATC, går till attack mot Sarah Jessica på instagram. Kims bror har nyss dött och hon uppskattar inte att SJP beklagar sorgen, utan kallar det för falskt. ”Jag behöver inte din kärlek eller ditt stöd under denna tragiska tid”, skriver Kim på sin instagram och förtydligar senare att hon och de andra skådespelerskorna från SATC aldrig varit vänner på riktigt. SJP bemöter det hela med tystnad. Men den som har gott minne vet att det alltid skvallrats om bråken mellan Sarah Jessica och Kim, ända sedan SATC:s dagar.