Russell Brand: – Jag gick från sexmissbrukare till familjefar

Skandalernas man Russell Brand har blivit en lugn farsa. Åtminstone beskriver han det så, när amelia ringer upp. Möt den Sverigeaktuella komikern, som berättar om resan mot nykterhet, lyckochocken i att bli pappa och varför han häromdagen fotograferade sin egen röv.

Aningen spänd är jag nog ändå, när jag ringer upp 

Russell Brand i Los Angeles. Jag liksom tar sats, beredd på att få kämpa in mina frågor i ett oavbrutet ordflöde. Så många bilder av den gränslöse komikern fladdrar förbi på näthinnan; åren av missbruk, grova övertramp, slit- och slängrelationer, alla utspel och påhopp.

Han har fått sparken från BBC och MTV, avslutat äktenskapet med Katy Perry i en minst sagt omskriven relationskrasch. Jag förväntar mig att få en provokatör i örat.

Men mannen som svarar i andra änden är lugn och mild som en brittisk skogsduva. Som om han just klivit ut ur meditationsrummet, iförd morgonrock.

Jag använde droger, alkohol, spel och sex i ett försök att må bättre

– Hello dear, how are you?

Fint, tack. Du kommer till Stockholm i februari, vad förknippar du med Sverige?

– Som alla andra tänker jag på ABBA, Ikea, Volvo och självmord. För lite dagsljus. Ni svenskar är väldigt rena och snygga.

I seriös ton:

– Jag har en bild av Sverige som ett socialt medvetet land, mycket är skattefinansierat, ni är jämställda och medvetna.

I lite mindre seriös ton:

– Och så tänker jag på porr.

Okej, vi lämnar det.

Russell Brand, 42, uppträder med sin föreställning Re:birth. En berättelse om en förändrad man, säger han.

– Det handlar om mitt gamla liv, att kliva in i världen av politik och aktivism. Hur födseln av mitt barn förändrade mitt liv.

Kanske inser han att det låter lite väl allvarligt, för en publik som är van att höra honom redogöra för en fullkomligt urspårad tillvaro.

– Så vad är roligt då? tillägger han, och fortsätter:

– Brutala rapporter från förlossningsrummet, förödmjukande upplevelser från en aktivists vardag, och minnen av mitt fullkomligt olämpliga beteende. Och som vanligt interagerar jag med publiken. Har man en biljett för att se mig, så är man en deltagare i min föreställning.

För de som inte känner till hur ditt liv såg ut förut, kan du försöka beskriva det?

­

– Well sure, säger han.

– Jag var en missbrukare, och i åldern 16–27 var mitt liv kaotiskt. Det både hölls ihop och slets isär av droger och alkohol, och ett hopplöst sökande efter en mening i tillvaron. Jag använde droger, alkohol, spel och sex i ett försök att må bättre, säger han och tillägger:

– När jag kom in på behandling fick jag höra att jag var en klassisk missbrukare. Det var ett väldigt desperat liv, med mindre kriminella inslag och stor ensamhet.

Och hur ser ditt liv ut nu?

– Jag är nykter. Jag är pappa till en dotter, och min fru är gravid med vårt andra barn. Vi vet inte om det är en pojke eller en flicka, men vi låter det bli en underbar överraskning.

Men grattis!

– Tack. Jag är i Los Angeles och spelar in en serie för HBO. Mitt liv nu är väldigt spirituellt och jag försöker vara till nytta för andra. Jag kämpar fortfarande ibland, men nu har jag tolvstegsprogrammet som jag lever efter. Det gör mig medveten och mer empatisk för andra.

Du har jobbat hårt för att förbättra vårdmöjligheterna för missbrukare. Vad jobbar du mot just nu?

– Större medvetenhet om de här frågorna. Vi pratar inte tillräckligt mycket om att oavsett om vi tar ett glas på en fredagskväll eller heroin under en bro på en tisdagsmorgon, så handlar mycket om att försöka må bra. Kan vi hjälpa människor att må bättre så löser vi många av de här problemen.

Vad har varit ditt bästa verktyg för att förbli nykter?

– Bortsett från tolvstegsprogrammet, så är det stödet från de som är i samma läge som jag. Att vi hjälper varandra. Brutna, trasiga människor kan hjälpa varandra upp. Det är underbart. Jag är själv sponsor åt andra som kämpar för att bli nyktra, och det är en stor del av mitt liv.

Hur påverkar det dig?

– Jag hör mig själv ge andra människor råd, och inser på vägen att jag borde lyssna på dem själv. Människor berättar om sina relationer, och jag säger saker som ”Du borde vara mer lyhörd och tålmodig”, de pratar om sina jobb och jag säger ”Låt det inte bli det viktigaste av allt”, de pratar om sina kriser och jag säger ”Ha tilltro till dig själv”. Och det är så jag själv borde tänka, hela tiden.

Han kommer själv in på de där övertrampen innan jag ens hinner ta upp dem.

– En annan viktig del av nykterheten var att be människor om ursäkt. De enda människor jag inte har kontaktat är de där kontakten i sig skulle såra eller göra saken värre. Ursäkterna gav mig verkligen insikt om hur jag har levt. Hur illa jag har gjort människor och hur självisk jag har varit. Det i sig minskar risken att jag ska göra så igen.

När Russell Brand talat om hur viktig den spirituella sidan varit av nykterheten så har det ibland fått kritiker att hånfullt kröka på överläppen. Flummigt, kan tyckas. Men å andra sidan. Russell Brand var heroinist. I USA, där han just nu befinner sig, dör varje år över 50 000 människor i överdoser. Användningen av opioider, som smärtstillande medicin och heroin fortsätter att öka.

Här i Sverige fortsätter antalet dödsfall på grund av narkotika att öka kraftigt, enligt EU:s narkotikabyrå EMCDDA. Och en sak är klar: Russell Brand lever ju.

Hur har det förändrat dig att bli pappa?

– Det gjorde mig mindre självcentrerad och egoistisk. Bebisar tillåter dig bara en viss mängd ego, för de är väldigt krävande.

Största chocken?

– Att det liksom rätade upp mitt liv. Min fru är den mer praktiska av oss, men det finns alltid något att göra. Det är som att ha en extra version av sig själv. Det är ett annat liv som pågår, som är viktigare än ditt. Och jag var tvungen att växa upp.

Hur då?

– Det finns ingen plats för divalater med en bebis. Gå runt och tro att jag är fantastisk. Glöm det. Ett barn tar ned dig på jorden.

Hur förberedde du dig?

– Min fru läste en massa böcker om att få barn. Men jag kände mig så redo för vår dotter när hon kom. Eller redo var jag väl egentligen inte, men jag längtade så mycket efter barn. Jag hade levt ett så själviskt liv. Och många av mina vänner hade barn och jag har älskat att leka och umgås med dem. Jag såg fram emot att leka med mitt barn och lära det saker och finnas där.

Varför valde ni namnet Mabel?

– Det var min fru som valde namnet. Det var både traditionellt och ovanligt, och det kändes ljust och glatt. Det passar verkligen henne.

Du är väldigt självutlämnande på scenen. När ditt liv var rus, ångest och groupies, var det enklare att hitta material som komiker då?

– På ett sätt var det enklare, att uppträda med storys om att bli häktad och om mitt hedonistiska liv. Sånt är alltid spännande. Men även nu, när jag jobbar med den här tv-serien och behöver klä av mig naken framför kameran, så händer det fortfarande nog med galna saker i mitt liv.

Varför är du naken?

– Min karaktär i HBO-serien är en väldigt urspårad typ, som av en viss anledning måste klä av sig inför andra. De scenerna var inte i manuset när jag först läste det, men sen ringde regissören mig och sa ”Det vore kul om du var naken”.

– Vi filmade de scenerna utomhus på en strand i Malibu, och det var hundratals statister, massor av personal och mängder av paparazzifotografer på plats. Och där stod jag spritt språngande naken, med skådespelaren Dwayne ”The Rock” Johnson bakom mig, detta förträffliga exemplar av en man. Han hade en fin utsikt av min nakna röv. Mitt liv är fortfarande väldigt konstigt, säger han glatt och tillägger:

– Jag tog ett foto av min rumpa dagen före, för att kolla att den såg okej ut. Och världen måste självklart få uppleva min röv (skratt, skratt).

Min intervjutid är över. Så vi lämnar det där. I ett hav av insikter. Och så Russell Brands röv.

LÄS OCKSÅ: Izabella Scorupco efter skilsmässan med Jeffrey Raymond: "Har hittat lugnet" 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av amelia här!