Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått barn

En ny kunglig bebis har anlänt. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia fick på tisdagen en son.

Pearl Åkesson

Klockan 18.25 på tisdagen den 19 april föddes den nya prinsen på Danderyds sjukhus. Han var 49 centimeter lång och vägde3595 gram.

Medan prinsessan Sofia och pojken pustade ut mötte prins Carl Philip den samlade pressen på Danderyds sjukhus. Ävenbarnmorskan Anna Ståhl och förlossningsöverläkaren Sophia Brismar Wendel var med vid presskonferensen.

–För mig och min fru är det här självklart en stor dag med massa känslor. Orden går inte att beskriva. Det har varit en väldigt omtumlande dag, sa prinsen, som avslöjade att han gråtit glädjetårar när han sett sin son för första gången.

Det var den 15 oktober som prinsparet Carl Philip och Sofia hade den stora glädjen att meddela att det väntade sitt första barn.

”Vi är så lyckliga och glada att kunna meddela att vi nu väntar vårt första barn. Vi är mycket förväntansfulla”, sa Prins Carl Philip och prinsessan Sofia i ett pressmeddelande då.

Foto: TT NYHETSBYRÅN / Kungl. Hovstaterna. .kungahuset.

Foto Kungahuset.se

Kungaparet blir farmor och farfar för första gången

Det är första gången som kungaparet blir farmor och farfar. Sedan tidigare är kung Carl-Gustaf och drottning Silvia mormor och morfar till kronprisessan Victorias och prins Daniels barn, prinsessan Estelle, 4, och prins Oscar, knappt två månader, samt till prinsessan Madeleines och herr Chris O'Neills barn prinsessan Leonore, 2, och prins Nicolas, 10 månader.

— Kungen och drottningen är väldigt glada och tacksamma över att det kommer ytterligare ett barnbarn. Det är mycket positiva vindar kring kungafamiljen. Det är roligt att det också händer positiva saker privat för kungafamiljen, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till TT i samband med att Carl Philip och Sofia offentliggjorde graviditeten.

Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungahuset.se,Brigitte Grenfeldt/Kungahuset.se

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia träffades genom gemensamma vänner sommaren 2009 på en lunchrestaurang i skånska Båstad och enligt både prinsen och prinsessan var det kärlek vid första ögonkastet.

– Jag satt där med några vänner, och du kom in med en vän till dig, som kände mina vänner. Det sa klick på en gång, sa Carl Philip i en exklusiv intervju med DTstrax efter att deras förlovning hade tillkännagivits.

– Vi kollade lite blygt på varandra, och visst sa det klick, men att det skulle sluta på det här viset kunde jag aldrig tro, berättade Sofia Hellqvist.

LÄS MER:Första bilden på Estelles lillebror Oscar – här är vår nya prins!

Deras första dejt var på en gokartbana, ett smart drag för en motorsportstokig prins (också väldigt tävlingsinriktad).

– Jag tänkte att det bara skulle bli ?lite lugnt åka, men så hade vi andra kompisar som drog iväg och då flög fan i mig, och jag tänkte ”helskotta heller”, berättade prins Carl Philip för samma tidning.

Den 27 juni 2014 tillkännagavs deras förlovning och den 13 juni förra året sa prins Carl-Philip och prinsessan Sofia ja till varandra i Slottskyrkan på det Kungliga slottet i Stockholm. Och nu, knappt ett år senare har två blivit tre hemma på Kungliga Djurgården.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Bebislycka i Kungahuset - Grattis Victoria och Daniel till en liten prins

Prinsessan Estelle fyller 4 år i dag – se de nytagna bilderna här!

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel visar upp nya sonen – här är han!