Prins Carl Philip och prinsessan Sofia berättar om näthatet de fått utstå

Prinsessan Sofia berättar öppenhjärtigt om näthatet hon fick utstå när hon började träffa prins Carl Philip i en ny podd.

I onsdags lanserade prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse den nya podcasten "Jakten på likes". Podcasten handlar, som namnet hintar om, sociala medier och det första avsnittet gästas av prins Carl Philip och prinsessan Sofia, vilket Expressen var först med att rapportera om.

I podden berättar prinsessan Sofia om det näthat hon utsattes för när hon började dejta prins Carl Philip.

– Jag kan se en skiftning från innan jag träffade Carl Philip och att det blev offentligt om vår relation och efter det. Där under de första åren så skulle jag nog säga att det var en enorm näthatsstorm mot mig som person. Det var lite som att gå in i en vägg.

Prinsessan Sofia berättar också att hon då inte lärt sig att filtrera bort de negativa kommentarerna, utan att hon tog det väldigt hårt.

– Det är det som har skapat en enorm förståelse för vad ni ungdomar utsätts för dagligen. Det var svårt att veta: Vad kan man göra? Vem ska man prata med? Precis som jag tror att många andra känner i dag. Jag har en stor förståelse för det.

Prins Carl Philip delar också han med sig av sina erfarenheter när det gäller att utsättas för näthat, och att han tyckte det var svårt att finnas där för prinsessan Sofia som stöd.

– Man tar ju åt sig och det har ju jag också känt. Jag tänker på till exempel Idrottsgalan när jag höll ett tal och det blev fel. Då fick jag ju enormt mycket kommentarer och ibland hot. Det är svårt att stänga ner, säger han.

Båda två säger också i podden att de förstår att det inte alltid är ett alternativ för dagens ungdomar att stänga ner sina sociala medier om man utsätts för näthat där.

– Under de första åren (med prinsen, reds. anm.) hade jag sociala medier, jag hade Facebook bland annat. Jag fick stänga ner det, för det blev för mycket hat som kom till mig. Det är ett sätt som kanske inte fungerar för barn och unga i dag. Så jag ser komplexiteten i det också, säger Sofia.

Paret berättar också om den nätkärlek som kommit till dem.

– Efter vårt bröllop kom det väldigt mycket fina kommentarer och mycket kring oss som team. Att vi verkade vara ett fint team och det är något som vi har tagit vidare och är en anledning till varför vi står här i dag och arbetar med just den här frågan. Vi är ett bra team och vi ska göra skillnad, säger prinsessan Sofia.

Prins Carl Philip fyller också i att nätkärleken finns där.

– Det finns mycket näthat, men det finns ännu mera nätkärlek som kanske inte kommer ut. Det är lättare att skriva en elak kommentar än att skriva positivt och beröm.

Foto:  Erika Gerdemark

Vill du se mer sånt här? Gör som tusentals andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!