Foto: Netflix

Premiär för första svenska Netflix-serien – så bra är skolskjutningsdramat “Störst av allt”

Äntligen! Den 5 april har Netflix svenska tv-seriesnackis premiär. Ett spännande skolskjutningsdrama i överklassmiljö. amelias film- och tv-skribent Samuel Mesterton har recenserat serien, och intervjuat huvudrollsinnehavaren Hanna Ardéhn.

Samuel Mesterton

TITEL: Störst av allt | PREMIÄR: 5 april | GENRE: Drama/rättegångsthriller | SE PÅ: Netflix

HANDLING: Börjar traumatiskt. En kropp dunsar i golvet, panikartade skrik i bakgrunden, utspridda blodpölar. En skolklocka som larmar. Mitt i all förödelse sitter Maja upprätt med tom, chockartad blick. Efter massakern på ett gymnasium i Djursholm står hon åtalad för mord – men när de tragiska händelserna förs fram i ljuset avslöjas också privata detaljer om hennes relation med Sebastian samt hans lika förmögna som uppfuckade familj.

BASERAD PÅ: amelias tidigare bokskribent Malin Persson Giolitos succéroman (spana efter henne i statistroll!).

I ROLLISTAN: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, William Spetz, David Dencik, Sven Wollter, Rebecka Hemse, Reuben Sallmander, Helena af Sandeberg och Shanti Roney.

SE DEN: För fingertoppskänslan! Tänk norska Skam korsbefruktat med amerikanska skolskjutningsdokumentären Bowling for Columbine.

BETYG: 4

https://youtu.be/wSpu78UFXQE?width=560&height=315&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

 

Miniintervju med Hanna Ardéhn: Jag fick ett sammanbrott i häktet

Maja anklagas för mord vid en skolskjutning. Foto: Netflix

Hanna Ardéhn, 23, har huvudrollen i "Störst av allt", baserad på Malin Persson Giolitos roman.

Din rollkaraktär Maja blir mordanklagad i samband med en skolskjutning i Djursholm. Vilken är din egen relation till överklassmiljöer? 

– Jag har bott rätt mycket på landet, men ändå gått i skola i Täby. Inte riktigt superlyxvillorna som de har i Djursholm, men folk har det bra ställt där också.

Skildringen av den där världen är ovanligt träffsäker! 

– Det var målet, att det skulle kännas autentiskt. Även om det är ungdomar som kommer från välbärgade familjer så är det fortfarande tonåringar, som beter sig som tonåringar gör.

Vilken scen var svårast att spela in? 

– I andra avsnittet får jag ett sammanbrott i häktet. Att släppa taget helt var lite läskigt. Men det har väl lite att göra med vad jag är för sorts person, jag tycker om att ha koll på vad jag gör.

Någon skådis som är en karriärmässig förebild? 

– Jag har en förkärlek för Anthony Hopkins, jag tycker att "När lammen tystnar" är så fruktansvärt bra. Jag hoppas kunna lämna ett sådant avtryck som han har gjort, göra något ikoniskt.

Så du är mer fascinerad av Hopkins än Jodie Foster i När lammen tystnar? 

– Hennes rollfigur är också så himla bra. Innan dess var det ett överskott på kvinnliga offer på film. Hon var en av de första kvinnliga hjältinnorna som liksom räddade dagen. Det vill jag också göra, något som betyder något.

William Spetz i rollistan. Foto: Netflix
Flytta på dig, skam! Foto: Netflix
Vad döljer sig i Djursholmsidyllen? Foto: Netflix